tkochanowski Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Nie mogę znaleźć na forum... Mam 7 rzędowa kastę. Ponieważ wymieniam komplet napędu (łańcuch, korbę, suport, przerzutkę tylna, klamko-manetki i kasetę) pomyślałem, że może przeskoczyć z 7 na 8. Czy kaseta 7 rzędowa i 8 rzędowa ma taką samą szerokość? Czy jest szansa, że nie zmieści mi się na bębenek, który mam w kole? Znalazłem sobie takie kasety HG-20 (7 rzędowa) lub HG-30 (8 rzędowa). Do tego przerzutkę tylną Alivio (7 lub 8) i odpowiednie klamko-manetki. Korba (FC-TX70) działa i z 7 i 8 rzędowymi systemami. Co mam sprawdzić? Czy mam zmierzyć bębenek? TomeK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Niestety, bębenki przeznaczone do kaset z 7 koronkami mają inną szerokość, niż te do kaset z 8, 9 i 10 koronkami, dlatego czeka Cię albo pozostanie przy 7 biegach z tyłu, albo zmiana piasty na taką z bębenkiem przeznaczonym do szerszych kaset. Jest też nikłe prawdopodobieństwo, że masz szerszy bębenek, a oprócz samej kasety jest jeszcze na nim podkładka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Jeżeli masz piaste shimano możesz wymienić sam bębenek, ja sam tak jeździłem chyba pół sezonu(bebenek mozna z kazdej piasty wymienić ale shimano najłatwiej dostać odpowiedni zamiennik). Nowego sie nie oplaca kupować bo jest za drogi w stosunku do piasty, ale można kupić jakąś używaną piaste, może być nawet uszkodzona byle by bebenek był sprawny i go przełożyć. Całość by zajeła z czyszczeniem łozsk ok 30-40min. DO owej czynności potrzebujesz klucz do kaset, klucze płaskie 15 i 17mm (ale te naprawdę płaskie - rowerowe) do wyciągnięcia osi i imbusa 10mm do odkręcenia bębenka. Jak przejdziesz na 8 rzędów to poza kaseta nie musisz niczego ruszać, wszystko bedzie pasowało. No łańcuch nowy to wypada jednak kupic, nie mniej jedak jak nie będzie nader zużyty to będzie pasował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tkochanowski Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Chyba sobie odpuszczę... Pozostanę na 7 biegowym. W sumie jak na moją jazdę mi to wystarczy, a pomyślałem jedynie o tym bo elementy na 8 biegów są w sumie tańsze niż te na 7... Sprawdzę jeszcze bębenek czy pasuje (o ile pamiętam mam piaste Shimano Deore) - może jednak miałem jakiś dystans i wcisnę kasetę 8. Dzięki za info! A przy okazji - przy wymianie suportu, piasty, korby, łańcucha i przerzutki - czy coś muszę smarować? Jedynie łańcuch, prawda? TomeK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 HG-30 występuje także w wersji 7sp. http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_kaseta-altus-cs-hg30-SHIMANO.html?PT=53056431&PZTA=8&HNT=T&PD=53010912&WSZDZ=T Nowego łańcucha nie smarujesz - on jest zakonserwowany fabrycznie. Pozostałe, nowe elementy także nie wymagają smarowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tkochanowski Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Już po sprawie - mam nowa kastę, ale opiszę sytuację - może komuś się przyda. Faktycznie, mój bębenek nie zmieści kasety na 8 rzędów. Mam piastę Shimano Deore LX FH-M570, która niestety nie jest opisana na stronie Shimano (tam są dokumentacje w pdf różnych podzespołów - polecam lekturę! Opisują pasujące komponenty, rozmiary itp.), chyba dlatego, że za stara. Ale google pomógł i na forach zagranicznych są wpisy w dziwnych językach (niderlandzkim?) gdzie można jednak zrozumieć, że jest na 7 rzędów. Zamontowałem kastę Shimano HG-50 7 rzędów i pasuje idealnie. TomeK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Coś mi nie pasuje. Grupa Lx-a M570 była 9-rzędowa. Na bębenek piasty fh-m570 powinna więc pasować zarówno kaseta 9rz jak i 8rz, to taka sama szerokość. Mój wniosek: albo coś pomyliłeś z oznaczeniami, albo piasta miała przełożony bęben/orzech. Na przyszłość: tutaj wiele pdf. z piastami shimano Twoja piasta, konkretnie jej schemat tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 No dokładnie albo piasta jakaś podróba (??) albo ktoś majstrował z bębenkiem. Sam miałem kompletna grupę 570 i coś tu jest nie halo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.