Skocz do zawartości

[suport] jaka długosć? czy moze być dłuższy niż obecny?

jacekkoz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam w ramce (CUBE LTD 02 22') suport na kwadrat o wymiarach 68x112mm. Kupiłem teraz korbę LX 03 z suportem 68x121. Czy ten siport będzie nadawał się do mojej ramki. Jest o prawie cm dłuższy?

Jakie konsekwencje będą dla roweru, napędu i jazdy?

Jacek

dlugosc osi dostosowuje sie do ramy i do korby-w zaleznosci jaki model korby i jaka linie lancucha ma rama taka dlugos osi sie zaklada-ja mam aktualnie ze starej ramy przelozony suport z osia 121mm a powinienem miec 118 ale jezdze i nie jest zle-nie ma duzych przekosow

no to jak to jest ze do mojej korby z tej saej grupy sa suporty o conajmniej trzech roznych dlugosciach osi....przy czym roznica wynosi prawie centymetr maksymalnie...to chyba jest jednak roznica jak zalzozysz jedna albo druga dlugosc osi bo Ci na przyklad przednia przerzutka nie bedize chodzic za dobrze a lancuch bedize kosil jak talala...

Długość suportu jest bardzo ważna, stanowi o tzw. linii łańcucha, którą projektant sobie założył konstruując ramę. Umożliwia ona optymalne przekosy łancucha i prawidłowe wykorzystanie kasety. Jeśli nie chcesz mieć problemów z tylną przerzutką, a w ekstremalnej sytuacji nawet z przednią, stosuj dokładnie taką długość jak fabryczny. A 9mm różnicy to już bardzo dużo odnośnie geometrii napędu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...