Skocz do zawartości

[Rower] Jak wybrać rower od podstaw

Bicykleta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałabym kupić rower do dłuższych wycieczek w góry. Na początek może bez ekstremum, ale w przyszłości chciałabym żeby mi posłużył do bardziej hardcoreowych podjazdów (i zjazdów oczywiście). Dopiero zaczynam swoją przygodę z rowerami, i nie mam pojęcia od czego zacząć jeżeli chodzi o wybór roweru. Wiem że najlepsze byłyby hamulce tarczowe, i ponoć Focusy są ekstra. Ale rama, przerzutki i reszta... nie wiem czego szukać. Jeżeli chodzi o cenę, to liczę się z większym wydatkiem (nawet do 4 tyś), ale też nie wiem czy warto wydać tyle kasy na pierwszy rower, czy lepiej zacząć od czegoś tańszego?

Napisano

Do podjazdów konieczna jest dobra technika jazdy i wytrenowana noga, a nie hamulce tarczowe.

Czy warto wydać 4 tys. generalnie im droższy rower tym lepiej wyposażony, więc pewnie warto.

Który jest ekstra, tego nie wiem , ale polecam udać się do porządnego sklepu rowerowego.

Napisano

Na początek najważniejszy jest wybór odpowiedniej ramy, dopasowanej do stylu jazdy i wzrostu, dobrze gdyby rower wyposażony był w porządny amortyzator, reszta osprzętu (również hamulce) to sprawa drugorzędna, wymienia się go na skutek zużycia.

Taki przykładowy rower :

http://www.velo.com.pl/rowery/?id=588

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...