Skocz do zawartości

[Rower] Scrapper ar2 2011 vs Author Agang gangsta 7.0

bociek28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Dla Ciebie mającego 150cm wzrostu po pierwsze w przypadku roweru górskiego rama powinna być nie 17", a mniejsza, po drugie rozmiary różnią się średnio o JEDEN cal. Czyli lecimy - 15", 16", 17", 18" itd.

Rozważmy osobę o wzroście +/- 170 cm, czyli rama w góralu 17". Rozmiar ramy w rowerze crossowym/trekkingowym dla takiego osobnika powinien wynosić 19".

Napisano

No to już sobie roweru nie kupię :icon_confused: Tylko neiwem czemu pracownik szumgum.com oraz mudserwis.pl pisali do mnie, że rama będzie dobra.

Napisano

moja gangsta jest juz w moich rekach:) 17 jest idealna optycznie wieksza niz wspominana merida 18 jedynie pod siodelkiem mniej bylo by 2 cm wiecej bylo by optycznie troche lepiej ale w niczym to nie przeszkadza:) mam jeszcze pytanie takie poza konkurecjom czym konserwowac amor?

Napisano

Nie chcieli sprzedać swojego, po prostu sam zdecydowałem się na niego - ale rzeczywiście, chcę wziąć 17" bo mniejszych niema :icon_confused:

bociek28, do amorków kup środek Brunox.

Napisano

Bociek, tak jak wyżej; Brunox Deo (aukcja).

Ale powiedzieli ci że będzie dobra, bo chcieli sprzedać. To, że ty sam się na dany model zdecydowałeś nie ma w tym przypadku znaczenia. I nie "wziąć" tylko wziąć.

Napisano

bociek28 , nie kupuj żadnego Brunoxu, jest to środek myjący ze śladową ilością silikonu, dodatkowo jest w atomizerze, pryskasz na golenie a część osadza się na tarczy hamulcowej z tarczy na okładzinach hamulcowych - i zaraz spada efektywność hamowania :down:

Jeśli golenie się zabrudzą weź po prostu wodę z mydłem i je umyj (wcześniej przy uszczelkach możesz zetrzeć brud starą szczoteczką do zębów) :)

Następnie dwie kropelki oleju do łańcucha (może być z teflonem) na każda goleń - rozprowadź palcami i gotowe :D

Napisano

Wystarczy umiejętnie pryskać :D A pozytywne działanie Brunoxa na amortyzator zostało już przez wiele osób udokumentowane :P

Napisano

Marketingowy kit, nie ma żadnego pozytywnego działania, woda z mydłem + olejek - taniej, nie mniej skutecznie, bez ryzyka zabrudzenia tarczy hamulcowej :)

Napisano

Obes, brakuje w składzie twojego zastępczego pomysłu słomy, siana i ojeju słonecznikowego - wypróbuj, na pewno sprawnie i szybko zadziała :icon_wink:

Wafel, no to co ja mam poradzić na to że chce taki a niema mniejszych ?.

• Mod Team
Napisano

bociek28 , nie kupuj żadnego Brunoxu, jest to środek myjący ze śladową ilością silikonu, dodatkowo jest w atomizerze, pryskasz na golenie a część osadza się na tarczy hamulcowej z tarczy na okładzinach hamulcowych - i zaraz spada efektywność hamowania

Dołączona do Brunoxa rurka załatwia sprawę- pod warunkiem ,że psikasz na górne golenie.

Marketingowy kit, nie ma żadnego pozytywnego działania, woda z mydłem + olejek - taniej, nie mniej skutecznie, bez ryzyka zabrudzenia tarczy hamulcowej

Skoro Twoja propozycja działa nie mniej skutecznie niż Brunox , o którym piszesz że nie żadnego pozytywnego działania rodzi się pytanie- po co stosować jedno i drugie?

brunox nie jest remedium na wszelkie bolączki związane z amorkami, co nie znaczy to "Marketingowy kit". Warto go mieć i stosować w rozsądny sposób.

Napisano

Co to znaczy wg. Ciebie "pozytywne działanie" ? uleczy amortyzator ? cudownie zmniejszy opory tarcia -nie, jest to głównie środek myjący,własności smarne są marginalne, olejek silikonowy ma lepsze własności smarne niż to co jest w Brunoksie.

Napisano

Oczywiście nikomu nie zabraniam kupić Brunoxa, ani go używać, każdy ma prawo sam zdecydować na ile da się nabrać na marketing :)

Nic się nie przyczepia, ponieważ na tych goleniach w praktyce niczego nie ma więc do czego ma się przyczepiać, najmniej przyczepia się do suchych goleni :)

Za przeproszeniem , po jednym/dwóch ruchach goleni w dół nic nie zostaje z brunoxa , trochę więcej z olejku , a po kilku km. nie ma o czym pisać, wszysto jest ściągnięte przez uszczelki , a jedyne skuteczne smarowanie jest od wewnątrz goleni :)

Napisano

niektorw srodki smarujace pozostawiaja warstewke teflonu ktora jest a do ktorej nie czepia sie syf tak jak do oleju jak to pisal ktos wyzej sa to dobre markowe produkty stosowane do hydraliki ale nie wiem czy nadaja sie do amora;)jezeli brunox dziala podobnie to powinien byc dobry

• Mod Team
Napisano

Kończąc OT- głównym zadaniem Brunoxa jest usunięcie zabrudzeń zbierajacych się pod górna krawędzią uszczelek, więc to o czym napisałeś:

Za przeproszeniem , po jednym/dwóch ruchach goleni w dół nic nie zostaje z brunoxa

ma jak najbardziej sens.

W jednym się zgodzę- każdy kupuje co chce i dba na swój sposób o rower.

Napisano

Widzę, prawie rozpoczęła się kłótnia o Brunox !.

Co do ramy 17" na 150 cm wzrostu to powiem tak: dziasija mierzyłem się (sam-bez pomocy sprzedawcy) przejechałem po sklepie około 1km i zauważyłem jedynie niezbyt ciężkie prblemy z wsiadaniem i zsiadaniem, nogi mam wyprostowane gdy korbę mam pod 90 stopniem nachylenia. Jednak nie mogę dostać palcami do podłożo z siodełka, dzieje się to dopiero gdy usiądę na ramie.

I prawie zapomniłem spytać: Czy kupując rower w sklepie mogę się domagać od sprzedawcy złożenia nowego roweru z magazynu ? - bo dzieci codzą po stoiskach i wszystko rezlegulowują ( wczoraj sam byłem świadkiem próby urwania linki przez mlodzieńca.

Napisano

a tak z innej beczki bo właśnie wsadziłem do aganga licznik z meridy a ze w meridzie nie było tarczówek to odległość szprychy od widelca była mniejsza a w gangscie jest wieksza i teraz pytanie czy magnez oraz czujnik muszą być na górze szprychy czy mogą być bliżej piasty?

Napisano
Kończąc OT- głównym zadaniem Brunoxa jest usunięcie zabrudzeń zbierajacych się pod górna krawędzią uszczelek, więc to o czym napisałeś:

Kurczę, a u mnie nigdy żadnych brudów spod uszczelek Brunox nie usunął, może dlatego, że mam porządne uszczelki :)

moja gangsta jest juz w moich rekach:) 17 jest idealna optycznie wieksza niz wspominana merida 18

A niektórzy na forum imputują, że nikomu nie pomagam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...