c1ach Napisano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Witajcie ! Ostatnio zainteresowało mnie przeznaczenie charakterystycznych wieżyczek, a być może bardziej słupów znajdujących się zazwyczaj w środku lasu, na szczytach wydm i innych wzniesień. Do czego one służą/służyły ? W mojej okolicy znajduje się kilka takowych i nie mogę odkryć ich przeznaczenia...może to jakieś oznaczenie szerokości geograficznej lub coś w tą stronę ? Niestety w google nic nie znajduję, bo nawet nie wiem jak to się fachowo nazywa Załączam przykładowe foto, w tym wypadku okolice Mińska Mazowieckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Takie "wieżyczki" ustawiane są na punktami osnowy geodezyjnej. A dokładnie nad punktami triangulacyjnymi czyli osnową podstawową poziomą (I klasy). W otworze w tej płycie na górze powinien być umieszczony drewniany "kołek" (świeca). Znak geodezyjny może być niewidoczny, czasami trzeba go odkopać. W tym przypadku powinien być tam betonowy słupek z metalową głowicą na której jest nacięty krzyżyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Dzięki ! Tak właśnie myślałem, że to coś w stronę geodezji/kartografii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipstein Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Takie "wieżyczki" ustawiane są na punktami osnowy geodezyjnej. A dokładnie nad punktami triangulacyjnymi czyli osnową podstawową poziomą (I klasy). W otworze w tej płycie na górze powinien być umieszczony drewniany "kołek" (świeca). Znak geodezyjny może być niewidoczny, czasami trzeba go odkopać. W tym przypadku powinien być tam betonowy słupek z metalową głowicą na której jest nacięty krzyżyk. Hehe muszę przyznać Konrad, że przeczytałem Twoje wyjaśnienie i nic nie zrozumiałem Muszę się dokształcić :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Helo Geodezja, tu Zarządzanie, prosimy nam nie ubliżać w dyskretny sposób. Muszę googlować bo fachowa nomenklatura do mnie nie przemawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuurei Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 To tylko przykrywka. Tak naprawdę montuje się tam CKM ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Publius Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Jeden taki triangul jest na Ursynowie, niedaleko wejścia na baseny SGGW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.