Skocz do zawartości

[pytanie] wieżyczki na wydmach - do czego służą ?

c1ach

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !

Ostatnio zainteresowało mnie przeznaczenie charakterystycznych wieżyczek, a być może bardziej słupów znajdujących się zazwyczaj w środku lasu, na szczytach wydm i innych wzniesień. Do czego one służą/służyły ?

W mojej okolicy znajduje się kilka takowych i nie mogę odkryć ich przeznaczenia...może to jakieś oznaczenie szerokości geograficznej lub coś w tą stronę ? Niestety w google nic nie znajduję, bo nawet nie wiem jak to się fachowo nazywa :)

Załączam przykładowe foto, w tym wypadku okolice Mińska Mazowieckiego.

zdjecie,pelne,168504,20110417,wydma-wiezyczka.jpg

zdjecie,pelne,164589,20110403,wydma-wiezyczka.jpg

Takie "wieżyczki" ustawiane są na punktami osnowy geodezyjnej. A dokładnie nad punktami triangulacyjnymi czyli osnową podstawową poziomą (I klasy).

W otworze w tej płycie na górze powinien być umieszczony drewniany "kołek" (świeca). Znak geodezyjny może być niewidoczny, czasami trzeba go odkopać. W tym przypadku powinien być tam betonowy słupek z metalową głowicą na której jest nacięty krzyżyk.

Takie "wieżyczki" ustawiane są na punktami osnowy geodezyjnej. A dokładnie nad punktami triangulacyjnymi czyli osnową podstawową poziomą (I klasy).

W otworze w tej płycie na górze powinien być umieszczony drewniany "kołek" (świeca). Znak geodezyjny może być niewidoczny, czasami trzeba go odkopać. W tym przypadku powinien być tam betonowy słupek z metalową głowicą na której jest nacięty krzyżyk.

Hehe muszę przyznać Konrad, że przeczytałem Twoje wyjaśnienie i nic nie zrozumiałem ;):icon_lol: Muszę się dokształcić :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...