Skocz do zawartości

[Amortyzator] Suntour XCM - wymiana tulei ślizgowych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam amortyzator Sr suntour XCM 100mm. Jak wszyscy wiemy nie jest to zbyt mocny amortyzator, ale (póki co) nie mam wystarczającej ilości pieniędzy na coś bardziej sensownego.

Sam problem polega na tym, że złapał luzy przez plastikowe tuleje ślizgowe, które się powybijały. Znajomy może mi wytoczyć nowe, tuleje i w związku z tym mam do was pytanie:

1. Z jakiego materiału najlepiej jest takie tuleje wykonać (bo chyba nie z nowu z plastiku; może aluminium?)?

Ewentualnie proszę o polecenie mi lepszego amortyzatora od tego jako zamiennika. Sam myślałem o Rock Shox Dart 2. W miarę rozsądna cena i opinie nie najgorsze.Jednak to dopiero jak będę dysponował odpowiednią kwotą, którą mogę na to przeznaczyć.

Napisano

Jak dla mnie nie opłaca się dorabiać do niego tulei, koszt naniesienia odpowiednich powłok itp. jest zbyt duży. Goły metal będzie stawiał zbyt duże opory.

Pozostaje szukać dobrych ślizgów od jakiegoś zezłomowanego amora.

Co do Darta, podaj może swoją wagę ;)

Napisano
  Bartek132 napisał:
1. Z jakiego materiału najlepiej jest takie tuleje wykonać (bo chyba nie z nowu z plastiku; może aluminium?)?

czego byś nie wytoczył (poza plastikiem) to zabije golenie górne. O tolerancji wymiarów nawet nie wspominam. Niestety nie pozostaje Ci nic innego jak zacisnąć zęby i zbierać na inny widelec...

Napisano

Pytałem się tak ogólnie bo planuje kupić na razie sztywniaka jakiegoś(nie wiem jeszcze jakiego do MTB 19" pod tarcze może Author Cr-Mo.) I dozbierać kasę i kupić coś dobrego.

Napisano

Hmmm zabije golenie górne... A jęslibym wykonał całe tulejki z teflonu? Teflon nie powinien uszkodzić goleni moim zdaniem jako, że "prawdziwe" tuleje pokryte są właśnie teflonem na warstwie ślizgowej. Co do wymiarów: mam możliwość precyzyjnego wykonania tulejek. Możne to trochę potrwać, ale ja mam czas.

Co do Darta: moja waga to 65 kg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.