Skocz do zawartości

[rower] Poszukuje roweru dla Siebie , proszę o pomoc

gdochu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem nowy na tym forum, i nie bardzo wiem, czy mój temat, jest w dobrym dziale.

Poszukuje roweru dla Siebie, chodzi mi głownie o jazdę po mieście oraz robienie dłuższych tras (20-30 km) oczywiście asfaltowe. Znalazłem na allegro taki oto rower (bardzo mi się spodobał): http://allegro.pl/rower-beach-cruiser-city-504-aluminiowa-rama-hit-i1547085519.html

Proszę mi doradzić czy ten rower poza wyglądem jest fajny i dobry? Zdaje sobie sprawę , że za 730 zł cudów nie będzie, dlatego proszę o pomoc.

Napisano

Ja szczerze powiem że nie wyobrażam siebie na takim rowerze na wycieczce . Co prawda trasy nie duże bo 20-30km, ale jednak wybrałbym tradycyjny MTB (ale to tylko moje zdanie).

Tak jak piszesz wyżej,cudów nie będzie. Ciężki , przerzutki to najtańsze Shimano. Dla jednych będzie to dobry rower , dla bardziej wymagających słaby. Już sam wybierz,czy zwykły mtb z lepszym osprzętem czy taki "bajerancki" z słabszym osprzętem. Nie jeździłem na takim wynalazku, więc nie powiem Ci czy wygodny.

Napisano

hm, przede wszystkim chodzi mi o wygodna jazdę, ciężki ? Na aukcji piszę,że rama jest aluminiowa to dużo będzie ważył ? Bo wygląd ma dobry podoba mi się;) Bo w tej kasie to raczej nie kupie jakiegoś lepszego roweru miejskiego ?

Napisano

Tak naprawdę między ramą stalową i aluminiową nie ma aż tak dużej różnicy wagowej. Większa różnica, [%] na pewno jest np.na korbie+suport. W tym masz stalową , a dużo lżejsze są aluminiowe. Między tymi korbami jest taka różnica w masie jak między ramami. Także gdybyś patrzył na wszystko,aluminiowa rama w tym rowerze dużo nie daje,bo osprzęt bardzo ciężki.

Widzę że bardzo Ci się podoba. No nic,kupuj taki jak chcesz :thumbsup: Ważne żebyś jeździł a rower nie kurzył się w piwnicy.

Napisano

Podoba mi się bardzo tego nie ukrywam, a tak jak pisałem moja jazda wygląda tak jak KOBIET na wsi, czyli 20-30 km trasa sam asfalt i więcej niż 25 km/h nie jeżdżę. A jak te przerzutki będą się spisywały? Będzie się dało szybciej jechać (25-35 km/h) ?

Napisano

To jest taki sprzęt do pokręcenia się po parku, lub jak sama nazwa wskazuje do pojechania na plażę (jeśli nie jest dalej niż 5km).

Co do wyglądu ja bym na nim jeździł w pełnym kasku, nie daj boże żeby mnie ktoś znajomy rozpoznał :)

Napisano

Myślę ze 25-30km/h jest do osiągnięcia,a nawet gdyby się dało szybciej to chyba bałbym się jechać :icon_mrgreen:

A czy jest wygodny ? Najlepiej idź do sklepu z rowerami , poszukaj podobnego . Usiądź,zobacz czy Ci pasuje. Jesteś z Krakowa,myślę że znajdziesz gdzieś podobny.

Napisano

Jeśli przede wszystkim będzie to jazda po asfalcie to z pewnością nie polecałbym roweru MTB jak radził kolega zeflo. Tutaj albo trekking (jeśli potrzebujesz dodatków typu bagażnik, błotniki itd.), albo cross, ale nie MTB.

Merida Crossway 5V to najniższy model z tej firmy, ale rozumiem, że ogranicza Cię budżet. Ja bym na Twoim miejscu poszukał starszego rocznika.

Za podobne pieniądze masz model wyższy z nieco lepszym osprzętem http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-merida-crossway-10-v-2010.html

Całkiem przyjemny osprzęt, jest to starszy rocznik, stąd dosyć niska cena :)http://allegro.pl/rower-kross-zone-19-21-meski-deore-sram-tektro-i1563841897.html

Wydaje mi się, że w/w może się okazać najlepszym wyborem. Bagażnik zawsze można zdjąc ;)

Napisano

Polecałem MTB z tego względu ponieważ na początku budżet był ok 700zł. Myślę że mając tyle pieniędzy kupi się lepsze MTB niż trekinga/crossa . Teraz mając do dyspozycji ponad tysiąc złoty można rozglądać się za jakimś rowerem na większych kołach :thumbsup:

Napisano

Dziękuje za pomoc, ten rower bardzo mi przypadł do gustu: http://allegro.pl/rower-kross-zone-19-21-meski-deore-sram-tektro-i1563841897.html

Oczywiście jest to dobry sprzęt? Będzie mi się wygodnie na nim jeździło ?

Co do budżetu to nie muszę koniecznie kupić roweru na ten sezon, mogę zrobić to na następny i wtedy mógłbym trochę więcej pieniędzy przeznaczyć.

pozatym ten KROSS to jakaś dobra firma? Czy lepiej kupić meridę albo np authora? bo nie wiem jakie są jeszcze takie dobre znane firmy rowerowe.

Napisano

Osprzęt ma najlepszy z rowerów wyżej wymienionych. Jest to typowy rowerek do wycieczek jak i zwykłych przejażdżek po mieście, myślę, że będzie Ci na nim wygodnie o ile dobierzesz odpowiednią wielkośc ramy.

Kross do najgorszych firm nie należy :)

Napisano

Merida i Author są według mnie lepszą marką niż Kross . Mimo to zdecydowałbym się właśnie na tego Krossa . Osprzęt jest przyzwoity jak na taką cenę . Na pewno będziesz zadowolony.

Napisano

dziękuje za odpowiedź i pomoc, a za taką merdie porównywalną do tego KROSSA to ile musiałbym mieć pieniędzy ?

• 4 miesiące temu...
Napisano

Witam.

Odświeżę temat, ponieważ nie kupiłem nadal roweru żadnego :/ i tak nie jeździłem dużo bo albo nie było pogody albo nie miałem czasu...

Znalazłem taki oto rower: http://allegro.pl/rower-kross-trans-alp-deore-xt-alivio-bmk-moto-i1772244024.html

I mam teraz pytanie, bo z tego co się orientuję, a moje wiedza jest kiepska to osprzęt DEORE XT - To jeden z najwyższy modeli tak ?

Lepiej kupić ten rower czy z najnowszej kolekcji Krossa Trans Alp 2011 ?

http://allegro.pl/kross-trans-alp-model-2011-okazja-i1778475474.html - kolekcja 2011

I ostatnie pytanie jak będzie z gwarancją takiego roweru, przyjmą mi go w serwisach np do przeglądu ?

Napisano

Możesz napisać, do jakiej kwoty chcesz zakupić rower ? - chodzi o rower na "miasto" ?.

edit; niektórzy nie czytali poprzedniego tematu

Napisano

Deore xt to prawie najwyżej klasująca się grupa osprzętu shimano. Oczywiście do tego dochodzą różne modele.

Kross to dobry wybór, a co do rocznika, to który kross starszy tym lepszy.

Napisano

Rozumiem, dziekuje za odpowiedź, musze tylko teraz troche kasy dozbierac i zamawiac, a jak jest z gwarancja ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...