zeflo Napisano 16 Kwietnia 2011 Napisano 16 Kwietnia 2011 Witam! Zastanawia mnie pewna sprawa... mianowicie przeglądając bikestats(wycieczki),niektórzy podają dokładne wartości dla km przebytych w terenie i na szosie. Jak to liczą ? W pamięci ? Czy może są jakieś liczniki które to liczą ? Np. gdy wjeżdżamy w teren wciskamy guzik,gdy wyjeżdżamy ponownie wciskamy. Zastanawia mnie ta kwestia. Jeśli były podobne tematy przepraszam. Ale szczerze powiem że nie wiedziałem nawet co za bardzo wpisać w wyszukiwarkę. Pozdrawiam
bartekf500 Napisano 16 Kwietnia 2011 Napisano 16 Kwietnia 2011 O tym jeszcze nie słyszałem ... ale można np. na dwa stopery, jeden w liczniku i jeden w zegarku. Choć czy to aż tak istotne ?
zeflo Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Napisano 16 Kwietnia 2011 Nie istotne. Ale zastanawia mnie jedynie fakt czy Ci co liczą to tak dokładnie to... albo liczą wszystko w pamięci lub....mają właśnie jakieś takie liczniki.
netta1987 Napisano 16 Kwietnia 2011 Napisano 16 Kwietnia 2011 jako że tak wpisuje mam 2 sposoby 1) zapis gps na podstawie którego łatwo policzyć po mapie ile gdzie się jechało 2) liczniki sigmy 1106 i w górę mają opcję odliczania km dzięki której możesz zapisać długość dojazdu do terenu by potem se odjąć ale to pod warunkiem że jeździsz pętlę którą kończysz i zaczynasz w tym samym miejscu
zeflo Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Napisano 17 Kwietnia 2011 O dzięki za odp! Może kiedyś zmierzę sobie ile km terenu/szosy
tomke1 Napisano 17 Kwietnia 2011 Napisano 17 Kwietnia 2011 Czy może są jakieś liczniki które to liczą ? Np. gdy wjeżdżamy w teren wciskamy guzik,gdy wyjeżdżamy ponownie wciskamy. Zastanawia mnie ta kwestia. Są różne możliwości, albo znasz swoją stałą trasę to wiesz ile w terenie a ile na dojeździe asfaltowym. A sprzętowo to tak na szybko : - liczniki oparte na GPS i logujące trasę - liczniki z logowaniem parametrów jazdy (np. Sigma Rox9) i ustawiasz sobie waypointy w trakcie jazdy - i pewnie jeszcze jakieś inne rozwiązania są
Gregoriew23 Napisano 18 Kwietnia 2011 Napisano 18 Kwietnia 2011 Hmmm widze bardzo proste rozwiązanie a mianowicie jedziesz asfaltem z licznikiem. Gdy dojeżdżasz do terenu to zapisujesz sobie odległość i zerujesz licznik, potem czynność tą powtarzasz do końca trasy a, na końcu sumujesz wszystkie odcinki
zeflo Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Napisano 19 Kwietnia 2011 No tak najprościej , ale z drugiej strony trochę zachodu z tym jest Nie wyobrażam sobie jeździć i co jakiś czas zapisywać i zerować licznik. Chyba wpisując wycieczki na bikestats.pl pominę okienko z terenem,podjazdem itd.
Troll Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 Jest jeszcze jedno proste rozwiązanie - 2 liczniki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.