Skocz do zawartości

[Wheeler Pro 29 vs 39] ? XCR + tarcza mech. vs. XCM + tarcza hydrauliczna?

Argadam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Proszę o pomoc w rozwikłaniu dylematu. W skrócie wygląda tak: Wheeler Pro 29 czy Wheeler Pro 39? Oba z 2009.

Skupiłem się na kwestii amotyzatora i hamulca więc zakres wyboru sprowadziłem sobie do takiej postaci:

1. Wheeler Pro 29

- amortyzator SR Suntour XCR 80 cm z blokadą skoku + hamulec tarczowy mechaniczny Alivio

2. Wheeler Pro 39 (droższy od Pro 29 o ok. 250 zł)

- amortyzator SR Suntour XCM V2 80 cm regulowany z blokadą skoku + hamulec tarczowy hudrauliczny QUAD QHD4 AXIS

Innym słowy: czy lepszy amorek (bo zdaje się że XCR góruje w praktyce znacznie nad XCM) z gorszym hamulcem czy opcja droższa o ok. 250 zł: gorszy amorek z lepszym hamulcem.

Przeznaczenie: miastowe wertepy +ścieżki rowerowe + las + 1-2 w roku wypady w pagurki typu Jura Krakowsko-Częstochowska.

Kolejna zagwozdka jaką mam to rozmiar ramy. Mam 166 cm (w porywach do 167 cm :) Oba wspomniane Wheelerki mają ramę 17.5" i nie jestem pewien czy taka nie będzie dla mnie nieco za duża. Wiem wiem, warto się przymierzyć. Uczyniłem to, ale hm... ciężko mi ocenić, bo mój wcześniejszy dwukołowiec miał 19"... Rozwikłanie dylematu rozmiaru może mi zakończyć wcześniej wspomniany. Rozważam bowiem jeszcze Kross-a Level A4 z ramą 16" amorkiem XCR i hydrauliczną tarczówką, no ale sentyment do Wheelera mocny mam.

Z góry dziękować!

Argadam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...