natsky Napisano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Witam serdecznie Jako, że w sumie od niedawna zaprzyjaźniłem się z rowerem, spotkał mnie mały problem. Otóż nie wiem co oznacza dość mały znak (często umieszczany pod głównymi znakami drogowymi, typu Przejście dla pieszych, czy znak skrzyżowania ulic) ukazujący rower na białym tle, a pod spodem szary odcinek - drogi ? Znak Dodam, że w miejscach, gdzie są te znaki, nie ma żadnych wydzielonych ścieżek rowerowych - jest jezdnia no i chodnik, nic poza tym. Czy dobrze mi się zdaje, że znak ten informuje mnie o dopuszczeniu jazdy rowerem po chodniku ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 O ile sie nie myle oznacza on szlak rowerowy w tym wypadku szary. Posiadając mape turystyczna okolicy powinne te szlaki być naniesione. Czasami szlaki wiodą drogą główną spory odcinek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Szlak rowerowy. Nie jest to równoznaczne ze ścieżką rowerową! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidszew Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Witam Tak jak poprzednicy mówią to jest szlak rowerowy, a kolor pod rowerem oznacza trudność szlaku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bros Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Pierwsze słyszę, żeby kolor oznaczał trudność szlaku. Takie oznaczenia stosuje się na trasach narciarskich ale raczej nie rowerowych. Chyba, że się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 19 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Oczywiście, kolor oznacza stopień trudności jedynie w przypadku szlaku narciarskiego. Nie wiem, jak jest ze szlakami rowerowymi, ale np. kolor czerwony szlaku oznacza szlak główny, odpowiednio inne kolory to inne rodzaje szlaku. BTW. Raczej nie ma szlaków szarych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bros Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Są ... "czerwony" szlak na Jurze. http://images.photo.bikestats.eu/zdjecie,600,168316,20110416,szlak-orlich-gniazd.jpg Były też znaki z zamalowanym samym kolorem szlaku:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 19 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 No to tak: - kolor szlaku rowerowego w Polsce nie odzwierciedla jego trudności; - kolor czerwony nie jest zastrzeżony dla szlaków najważniejszych itd - jest po prostu atrakcyjny wizualnie i jak gmina wyznacza na swoim terenie dwa szlaki to najczęściej są to kolory szlaków czerwony i niebieski tudzież zielony; - oficjalnie szlaki są znakowane w następujących kolorach: czerwony, zielony, niebieski, żółty i czarny. Jak widać nie ma koloru szarego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Lokalni co by było lepiej widać (nie dublowało się na mapie) zmieniają jeszcze kolor roweru. Widziałem na Kaszubach w ub. roku tyle tras rowerowych na jednej mapie że ich oznakowanie wymagało nie lada inwencji. Inne kolory tła .inne roweru, czasami jeszcze jakiś cóś żeby się odróżniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Potwierdzam słowa michuuu, też się z tym spotkałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 20 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 No tak, ale PTTK nie uznaje takich szlaków, co nie zabrania gminom takowe tworzyć. Problem jest tylko taki, że robione są za unijne pieniądze i powstają trochę na gębę i trochę na odczep się i trochę na wariata Często jest tak, że gmina po wytyczeniu szlaku ma gdzieś jego utrzymanie i oznakowanie znika w trzy-cztery lata. Zwłaszcza tabliczki i słupki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.