Skocz do zawartości

[mięśnie] Wielogodzinne stanie na nogach

KrzYchuu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moja praca związana jest z wielogodzinnym staniem, chodzeniem,

Mam pytanie czy to ma jakieś znaczenie co do formy na rowerze, tzn. chodzi mi o to czy wielogodzinne stanie nie "spala" mięśni które kształtują się podczas jazdy na rowerze, a może pozytywnie to wpływa bo mięśnie się muszą wzmacniać, proszę o odpowiedź.

Od dwóch lat też mam pracę stojącą, średnio 5-10h, ok. 2-4 razy w tygodniu i kiedy po skończeniu wsiadam na rower to odczuwam ulgę:icon_wink:. Nie wiem czy to pomaga ale raczej nie szkodzi, przez ten okres czasu już bym to u siebie zauważył.

Po całym dniu stania to wiadomo, że nie wykręcisz tyle ile byś dał radę w wolny dzień, ale gdy odczekasz kilka godzin albo jedziesz na drugi dzień to wszystko jest ok. W końcu tu i tu występuje długotrwałe obciążenie nóg a głównie kolan więc można to potraktować nawet jako trening.

ja po szkole załapałem się na budowę, jako że młody i niedoświadczony dostawałem najcięższe i najgorsze roboty. Po 10 godzinach wsiadałem na rower i jechałem na trening, w sezonie przyjeżdżałem w 30 M2, ale żarłem strasznie dużo, Mama mówiła ze mnie z domu wyrzuci jak będę dalej tyle jadł, generalnie bardzo wyniszczające dla organizmu ale jeżeli po robocie idziesz się przejechać i startujesz od czasu do czasu na maratonach czy innych, miejsca które zajmujesz to okolice 150 w swojej kategorii to nic ci nie będzie, do tego uchroni cię to przed żylakami :icon_mrgreen:

Wielogodzinne stanie wzmacnia mięśnie mniej więcej tak jak wielogodzinne siedzenie :).

No może przesadziłem, wzmacnia mięśnie stabilizujące ciało, na jazdę na rowerze ma to wpływ o tyle, że nie boli grzbiet po wielogodzinnej jeździe. Ale nie polepsza w żaden sposób wydajności na rowerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...