giant2000 Napisano 3 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Witam mam pytanie co oznacza skrot QR w modelu piasty - ALLOY QR 36H. Domyslam sie za 36H to liczba szprych?? A QR czy to aby sztywna os?? Swoja droga to do freeridu sie nadaja?? Help younger freeriders! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 3 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Mi Google.com powiedziało coś innego :-( http://www.jimsbicycleshop.com/ComfortBike001.htm http://www.raleigh-canada.ca/leisure&comfort.htm Te rowerki mają takie piasty i nie widzę tam osi QR20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giant2000 Napisano 3 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Mi Google.com powiedziało coś innego :-( http://www.jimsbicycleshop.com/ComfortBike001.htm http://www.raleigh-canada.ca/leisure&comfort.htm Te rowerki mają takie piasty i nie widzę tam osi QR20 hmm... nie da sie ukryc; w takim razie co to jest - zwykla os?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaello Napisano 3 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 QR to skrót od Quick Release co oznacza zwykły szybkozamykacz. Masz po prostu normalną piastę na normalny zacisk. Tu masz przykład takiego nazewnictwa np. przy amorach: http://www.answerproducts.com/items.asp?de...tid=1&itemid=12 QR20 to już inny standard właśnie na oś sztywną 20mm, niby też Quick ale jak dla mnie anty-Quick ;-) Rafaello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordzio Napisano 9 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Już kiedyś w jakimś temacie byłą o mowa o tym skrócie. W sumie to można go zastowsować tylko do technologi którą użył RockShox w Pike-u... Co do piasty to te rowerki które przedstawił Cynamon raczej na freeride-ówki nie wyglądają... :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaello Napisano 9 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Już kiedyś w jakimś temacie byłą o mowa o tym skrócie. W sumie to można go zastowsować tylko do technologi którą użył RockShox w Pike-u... No nie przesadzaj ;-) . Jest to w sumie skrót od powszechnej anglojęzycznej nazwy szybkozamykacza. To tak jakbyś chciał opatentować np. skrót MTB dla tylko jednej marki rowerów :roll: Rafaello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 9 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Już kiedyś w jakimś temacie byłą o mowa o tym skrócie. W sumie to można go zastowsować tylko do technologi którą użył RockShox w Pike-u... Co do piasty to te rowerki które przedstawił Cynamon raczej na freeride-ówki nie wyglądają... :lol: Jesli gdziekolwiek stosowac to w marcoku - QR to jego patent w osiach 20mm W RS kiedys bylo Tulio teraz nie wiem jak sie nazywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 9 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Maxle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 10 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 No nie przesadzaj ;-) . Jest to w sumie skrót od powszechnej anglojęzycznej nazwy szybkozamykacza. Dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordzio Napisano 10 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Wraz z Maxle Rock Shox wprowadził na rynek nowy system. Ma być tak sztywny jak osie sztywne, i jednocześnie prosty w obsłudze niczym zaciski. Oś jest wkładana poprzez haki i piastę i przykręcana. Gdy zamknie się zacisk, konus naciska na oś. Ponieważ oś na obu koncach jest rozcięta, konus rozpycha rurę i końce blokują się w hakach. Chyba nie przesadzam 8) . Tylko w tym przpadku możemy powiedzieć o szybkozamykaczu i osi 20mm w jednym. Pozdrawiam! :cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 10 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 QR - quick relase - żaden patent - zwykły szybkozamykacz używane przez wszystkich QR20 - system używany przez Marcocha do niby szybkiego mocowania osi 20mm Maxle - system używany przez RS W sumie nad czym się tu rozwodzić. Nie wiem dlaczego, ale przyjeło się mówić QR20 na wszystkie systemy osi 20mm :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 11 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Z tego co zdążyłem się zorientować QR20 bardzo różni się od Maxle - m.in. tym, że adapter do tarczy 203mm jest inny do QR20 i inny do Maxle (chodzi o odległość tarczy od uchwytu hamulcowego na goleni dolnej widelca) Poza tym, oczywiście nie można do amora Pike założyć zwykłej osi QR20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 12 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 oj roznia roznia...QR20 wkladasz do hakow i tymi zamykaczami rzy hakach ja blokujesz a MAXLE ma wlasny zacisk wewnatrz ktory powoduje ze os "puchnie"w hakach ktore same w sobie nie trzymaja osi wcale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 12 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 szakq, Mam amora Pike z osią Maxle. Chodziło mi raczej o różnice w odległościach od osi i że nie powinno się nazywać Maxle jako QR20. Kupowałem hamulec z tarczą 203mm i sprzedawca spytał się jaką mam oś, bo do QR20 jest inny adapret niż do zwykłej pasty. Powiedziałem, że QR20 i to był błąd, bo do Maxle nie pasuje adapter taki jak do QR20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 12 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 wiem wiem tak tylko dodatkowe roznice wymienilem juz baridzej konstrukcyjne samej osi ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.