Skocz do zawartości

[Amortyzator] pod 102kg, co wybrać ?

stawek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam się do zakupu amortyzatora przedniego do roweru Author Outset.

Moja waga to 102kg. Jeżdżę zarówno po asfalcie(70%) jak i po ścieżkach(30%) w lesie.

Ze względu na moją wagę nie może być to chyba byle jaki amor, lecz chciałbym również podkreślić, że budżet mam dość ograniczony. Na wydanie mam max 300zł.

Proszę o rady. Możecie podawać konkretne nazwy amortyzatorów jak i specyfikację ogólną ponieważ ja się na tym w ogóle nie znam. Chodzi mi o to czy amortyzator ma być jakiś sprężynowy, powietrzny itp. jaki skok itd. z gory bardzo dziękuję. W grę wchodzi również używany.

• Mod Team

V-ki czy tarcze? To ważne. Skok zależnie od ramy, nie od Twojej wagi. Z nowych w tych pieniądzach SR Raidon będzie najlepszy (ale i tak 80pln więcej: http://allegro.pl/nowy-amortyzator-suntour-raidon-dobra-cena-i1551171619.html), za pomocą wewnętrznych podkładek ustawiasz skok w zakresie 80-100-120-140. Asysta powietrzna i ustawiasz sobie twardość pod wagę. Mam to samo w swoim Ruxie i bardzo fajna rzecz. Tu masz reckę Raidona:

http://mtbikes.pl/artykuly/testy-i-recenzje-sprzetu/najtansze-powietrze-na-rynku-suntour-raidon-lo-air.html

Ważę 115kg i mam Epicona LOD z 2009. Kupiłem go późną jesienią za 449 zyli. Waży 1700g, działa bardzo dobrze. Moja rada: zaoszczędź nieco więcej i będziesz mógł wybierać z bardzo wielu dobrych sprzętów. A, jeszcze to, że Raidon i Epicon do 2008 włącznie (SF7) to praktycznie te same amory i niestety nie do końca fajne ze względu na wykończenie goleni i tłumik ( działa jak sprężyna ze względu na gaz w nim zamknięty-amor nie wykorzystuje całego skoku!). Dopiero od 2009 (SF9)pojawiły się komory powietrzne zintegrowane z lewą golenią, nowe tłumiki oraz duuużo lepsze wykończenie powierzchni lag.

• 6 miesięcy temu...

stawek Skok amortyzatora dobierasz pod ramę i zastosowanie. Np. jeśli oryginalnie w rowerze miałeś amor ze skokiem 63/80 mm to nie wkładaj nowego amora ze skokiem większym niż 100mm. W przypadku twojego Authora amor ze skokiem max 100mm, bo inaczej zepsujesz sobie geometrię.

Na twoim miejscu poszukałbym Rock Shox Dart 2 - może znajdziesz w okolicach 300 zł. Ew. Suntour Raidon ze starszych roczników lub używka.

Dołączę się do tematu bo poszukuje także amortyzatora przy wadze ciała lekko przekraczającej 100kg do ramy 22" pod tarcze (chyba) 215mm Shimano XT

Do tej pory używałem SunTour XCR 2008 100mm. Jazda po lesie, górki i pagórki, lekkie XC, jakiś maraton.

Szukam w miarę lekkiego (poniżej 1800g) i wytrzymałego amortyzatora o skoku 100-120mm odpowiedniego dla mnie ze względu na styl jazdy i masę ciała.

Moje dotychczasowe typy to:

- SunTour AXON RLD 100mm - ku temu rozwiązaniu się skłaniałem choć wolał bym 120mm

- RockShox RECON Gold RL

- a może nie używana z 'drugie ręki' REBA

Liczę na Waszą pomoc.

GrubyWariat Jeśli chcesz, to możesz śmiało brać Axona. Ma 100mm skoku, ale jeśli się nie mylę, to można wyciągnąć z niego podkładki dystansowe (jak w Raidon'ie) i zrobić nawet 140mm. Pracuje dość fajnie - widziałem u znajomego, który waży ok. 98 kg.

Mówisz o Reconie i Rebie - ja wolałbym Rebe, jeśli znajdziesz dobrą okazję, bo masz mnóstwo możliwości regulacji. Chociaż o Reconie też jest dużo dobry opinii (ja nie miałem możliwości Reca nawet oglądać na żywo, więc nic nie mówię).

Broń Boże Dart.. Owszem jest twardy i teoretycznie nadaje się pod taką wagę ale przy takiej wadze ma też bardzo dużo wadę - jest bardzo giętki. Nawet pode mną ważącym 73kg. Jako użytkownik Raidona polecam Raidona zakupić. W "garażu" w swoim profilu trochę o nim napisałem, zachęcam do lektury :)

timex550 tylko problem w tym że mój rower fabrycznie nie posiadał żadnego amora dlatego też trudniej mi o wybór właściwego ponieważ się za bardzo na tym nie znam.

Który z tych byłby lepszy ?

http://allegro.pl/am...1908335062.html

http://allegro.pl/su...1909392335.html

W zasadzie bardzo podobne z tym, że ten nowy ma mniejszy skok. Czy konkretnie ten amor trzeba dotrzeć (nowy) aby prawidłowo pracował ?

GrubyWariat Jeśli chcesz wybrać pomiędzy Dartem a Axonem, to w twoim przypadku nie masz co się zastanawiać - bierz Axona. Bardzo fajny widelec - super kultura pracy, lekki i niski, wytrzymały. Wtłoczysz tyle powietrza ile chcesz i śmigasz wszędzie. Poza tym - kolega Szogun123 napisał, że Dart jest dość giętki (o czym ja zapomniałem) i nie specjalnie Ci się nada.

Jednak jeśli faktycznie chcesz z tych dwóch Dartów wybierać, to ja bym trochę zaryzykował i wziął tą używkę.

Proponuje trochę dozbierać.300 zł to trochę lipa.Kupisz,owszem-lecz twa dalsza współpraca z tym "czymś" będzie tylko zmorą.Mowie o nowym produkcie.

Przeglądam trochę necik i o...http://allegro.pl/ma...1895819362.html

O negocjacjach chyba nie muszę podpowiadać.Amor fajny,lecz cena troch za duża.

Szogun123, Dart 2 miałem, tak jak mówisz, za miękki, za giętki, mało czuły, po skręceniu sprężyny na max. SAG i tak miałem około 3cm.

Moim zdaniem nie nadaje się na taką wagę (ważę 120kg)

Zmieniłem na powietrzną Torę SL, napompowałem "tabelkowo" na 185psi i jest miodzio, nie dobija, pracuje bardzo dobrze.

GrubyWariat Jeśli chcesz wybrać pomiędzy Dartem a Axonem...

Nie,nie ... ja wybieram między AXONEM, REBĄ i RECONEM :) Ciągle się skłaniam ku SunTourowi bo z pracy mojego XCR jestem bardzo zadowolony ale chce go zmienić bo do mojej masy ciała jest on za delikatny i czasem chodzi jak szalony, muszę zastąpić go czymś pompowanym. :-)

Nawiasem mówiąc DART wyglądał by jeszcze dziwniej przy moim rowerku jak XCR. (Kona + osprzęt SLX/XT).

wybieram między AXONEM, REBĄ i RECONEM :) Ciągle się skłaniam ku SunTourowi

GrubyWariat Według mnie Axon jest najbardziej korzystny cenowo i wagowo. Ważysz dość sporo, więc nie ma sensu pakowanie w rower cięższego amora. Poza tym Axon to bardzo dobra kultura pracy. Rebę oczywiście zawsze możesz wziąć, ale zastanów się - czy faktycznie będą Ci potrzebne te 2 komory powietrzne i szerokie możliwości regulacji, żeby dopłacić dobre kilkaset złotych? Bo jeśli tego nie potrzebujesz a zamiast bawić się pompowaniem Reby wolisz wejść na rower i po prostu jechać, to bierz Axona. Co do Recona, to kosztuje dość sporo, ale nie wiem co dokładnie oferuje.

Jak dla mnie wybór oczywisty - Suntour.

Recon jest b. dobrym amortyzatorem, polecam go... po przesiadce z xcr naprawdę można odczuć różnice :) Zaoszczędziłem jakoś 0,5 kg - więc i wynik dobry. Co do Axona to jak się orientuje to na najwyższym modelu jeździ i zwycięża Julie Bresset. Pomijając fakt, że to najwyższy model SR.

RECON to chyba odpowiednik AXONA - jedna komora powietrzna.

Kiedyś rozmawiałem z kolegą, z którym jeżdżę <podobny wzrost i waga> to powiedział, że on w Rebce właściwie drugiej komory nie wykorzystuje.

Axon RLD to jest najwyższy model SunToura.

Dzięki za głosy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...