Skocz do zawartości

[konserwacja] spray-czy warto??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak dla mnie to wolę oliwkę ;) Sprayu nigdy nie używałem, ale wydaje mi się, że olejek lepiej "zaaplikujesz" w ogniwa 8) . Sprayem jak psikasz to leci na boki i tracisz cenne smarowidło :mrgreen: ;-)

Napisano

Wg. mnie spray może być używam takiego na zimę jest idealny jak bym musiał przed kazdym wyjazdem smarować smarem z tubki to chyba bym się zachlastał a tak 2 naciśnięcia i spokój 8) 8) 8)

Napisano

smar jest niepraktyczny- miałem kiedyś coś podobnego- łancuch co prawda smarowało jako tako ale smarowało też wszystko dookoła z oponami i obręczami włącznie

Napisano

zawsze można podczepic plastikową rureczke(takią jak dodają np.do sprężonego powietrza do czyszczenia kompa) i wtedy nie pryska tak bardzo na koła i inne podzespoły

Napisano
Wg. mnie spray może być używam takiego na zimę jest idealny jak bym musiał przed kazdym wyjazdem smarować smarem z tubki

ale co dokladniej smarujesz sprayem?Bo to co jak sam piszesz normalnie smarujesz smarem z tubki czyli smarem stalym raczej nie bedzie zadowolone po smarowaniu sprayem i odwrotnie.Chyba nie smarowales nigdy lancucha smarem?

Napisano
zawsze można podczepic plastikową rureczke(takią jak dodają np.do sprężonego powietrza do czyszczenia kompa) i wtedy nie pryska tak bardzo na koła i inne podzespoły

Tylko jak podczepisz rurkę, powiedzmy tak jak w WD-40 to przy psikaniu będzie "wąski" zasięg" :?

I tak źle i tak nie dobrze ;-)

Bierz oliwkę :arrow: wpuszczenie naprawdę nie zajmuje dużo czasu :mrgreen:

smarować smarem z tubki

O w mordę, chyba nie używasz do łańcucha towotu, ani grafitowego :shock: :shock: :mrgreen:

Napisano

a jeżeli chodzi o tą oliwkę to możecie podać jakąś konkretną firmę i ewentualnie adres w necie gdzie można ją kupić. byłbym wdzięczny

Napisano

oliwki?to wystarczy po forum poszukac zdecydowanie finishline CrossCountry na zime i jesien a na suche warunki Finiszh line Teflon Plus a gdzie? chyba w kazdym normalnym sklepie rowerowym powinni miec :-D buteleczka 60ml od 15zł do kupienia

Napisano
do smarowania łańcucha

raczej do czyszczenia 8)

mam takie samo i spisuje sie choc ostatnim czasy ne korzystam z niego tylko tradycyjnie czyszcze naped

Napisano
raczej do czyszczenia

Jak najbardziej się zgadzam, że do czyszczenie, ale nie polecam :?

Czyściłem przez jakiś czas takim urządzeniem i jakoś tak nie wygodnie. Do tego wszystkiego jak łańcuch wychodził makry z tego urządzenia to ten syf leciał na ramę i wszystko dookoła :-? Oprócz tego strasznie dużo zabawy z częstą wymianą środka czyszczącego. Podczas jednego mycia powinieneś zmienić płyn ze 4 razy. Aha no i strasznie przy tej wymianie się brudziłem :cry:

Przy zmianie napędu, założyłem łańcuch SRAM ze spinką i teraz szybciutko go zdejmuję jak chcę wyczyścić ;-)

Napisano
ja bym dal sobie spokoj jednak na poczatek chyba ze nie masz spinki w lancuchu wtedy goraco polecam
ale przecież spinka jest tańsza niż 36 zł więc chyba bardziej się opłaca po kosztuje 5 zł
Napisano

tak przy okazji to zastanawialem sie tez kiedys jakby wygladalo zalozenie nowej spinki do starego zuzytego lanucha i kasety czy przez jedno takie nowe ogniwo bylaby szansa zeby lancuch skakal?Tak z ciekawosci pytam?

Napisano
chyba zdecyduje sie na to czyszczadło bo nie mam spinki w łańcuchu

W każdym rowerowym dostaniesz spineczke

Sram 2,50 zł

KMC 1,50 zł do 3,50 zł (zależy od rodzaju)

Ja mam srama i jest spoko!

a rozkucie łańcucha? myśle że za 4 zł ci rozkują!

Napisano

Nasti, ja polecam do smarowania przy ograniczonym budzecie zwykly olej do smazenia :P . Kupisz sobie butelke, albo pozyczysz od mamusi i daje rade :) . Co prawda cud, to nie jest ale daje rade. Ja uzywam oleju do lancucha, a mam jeszcze 2 kumpli, ktorzy probowali go na inne rzeczy. Jeden nalal Bartka do smazenia do DJ III i chodzil nawet ok, a drugi zalal Juicy Kujawskim i tez nie narzekal :) .

Napisano

a co powiecie na sprzet do czyszczenia Finish Line :?:

tu jest link gdyby ktos nie znal http://www.velo.com.pl/finishline/finishline_16.htm

na pewno lepiej pomyslane niz te z Allegro....lancuch wychodzi do gory pod jakims tam katem i pewnie zdazy wyschnac zanim poleci dalej

drozsza wersja ze smarem wcale tak drogo nie wychodzi.....no i oczywyscie jest to propozycja dla tych co nie chca bawic sie ze spinkami ;-)

Napisano

zgadzam się z szakq... do łańcucha najlepiej stosować Finish Line Teflon Plus - sprawdzony, niezawodny...

nie ma się co bawić z jakimis maszynkami - wystarczy kawałek szmatki i szczoteczka do zębów - duzo taniej i dokładniej :) sprawdzone przez tysiące :wink:

Gość Anonymous
Napisano
no i oczywyscie jest to propozycja dla tych co nie chca bawic sie ze spinkami

Uwierz mi, że ze spinką jest dużo mniej zabawy 8)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...