Skocz do zawartości

[amortyzator] Zadrapanie na teflonie FOX F100 RL

Greg00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem na zakupie amortyzatora, znalazłem interesujący mnie model jednak w opisie jest informacja o zadrapaniu na teflonie.

Ubytek ponoć jest nie wielki i nie wpływa na prace amortyzatora - nie ma wycieków oleju.

Jednak chciałem się zapytać czy

- taki ubytek można jakoś zabezpieczyć - dosztukować - uzupełnić

- czy w dłuższej perspektywie nie będzie powodował jakiś perturbacji

- czy warto inwestować w taki amortyzator

dla ciekawych link do aukcji ze zdjęciami

http://allegro.pl/show_item.php?item=1556853498

Napisano

Nigdy nie wierz na słowo sprzedającemu

1) nie da się

2) BRW (Bóg Raczy Wiedzieć)

3) Moim zdaniem nie warto, podejrzane te 600km po mieście i już puknął anodę... Jak dla mnie ten amortyzator ma jeszcze jakąś wadę, natomiast został zrobiony pod sprzedaż.

Napisano

Ten ubytek na anodzie jest po stronie z tłumikiem, czyli tam, gdzie jest dużo oleju. Troszkę oleju przez ten ubytek prawdopodobnie będzie sie wydostawać, malutko, ale zawsze.

Goleń będzie mocniej się kurzyła. O ile ten ubytek nie ma ostrych krawędzi, to nie powinien niszczyć uszczelek. Naprawić tego praktycznie się nie da, gdyż naruszy się powłokę wokół ubytku.

Napisano

Moim zdaniem w obydwóch przypadkach gra nie jest warta świeczki. Jak sam zauważyłeś amorki te mają swoje latka. W te kilometry co podaje sprzedający nie ma co wierzyć. Zwróć też uwagę na to, że w obydwóch przypadkach jest ten sam sprzedający. Czyżby użytkował dwa bliźniacze amortyzatory? Nie, zatem nie wiesz nic o historii tego amorka a zapewne miał już kilku właścicieli. Amorki bierze się nowe (z gwarancją) bądź używane na gwarancji. W OEM'y też nie ma się co bawić.

Cytat

a dlaczego akurat FOX?

Yyyyyyy.... Może bo to jedne z najlepszych amorków ???

Napisano

Fox jest dobrym amortyzatorem, lecz jak kupić to coś pewnego... Ja bym się w to nie pakował. Poszukaj jakichś innych manitou, magura jak się trafi...

Napisano

Witam

Miałem już amorek Manitou Axel Elite w kellysie a obecnie mam rebe sl w treku

Zmieniam ramę i obecny amortyzator nijak mi nie pasuje do nowej ramy

Na forach zawsze jak sie wypowiadają to wszyscy stawiają wyżej FOX'a od reby.

Stąd chciałem spróbować

Niestety nowy amortyzator fox trzeba zapłacić koło 1600 zł stąd poluje na coś na allegro

Z MANITOU R7 nie miałem do czynienia

Jeszcze jedno pytanie jak już z manetką czy bez

Do tej pory jeździłem bez

Napisano

powiedz jaki masz budżet

Uzywany amor to jedynie chyba mozna kupic jak znamy własciciela i wiemy co ten amor przeszedł

mi r7 nie przypadło do gustu (nie pamietam ktora wersja) po_prostu moim zdaniem to amor tupu uderz w kraweżnik a sie ugnnie

Napisano
  W dniu 16.04.2011 o 18:25, pawelsystem napisał:

powiedz jaki masz budrzet

Nie chcialbym wydac wiecej niz 1100 PLN

Choc oczywiscie im taniej tym lepiej odnosnie ceny nie jakosci

W tej cenie z nowych amortyzatorow pozostaje reba

Napisano

Reba wcale nie jest taka zła! To bardzo wszechstronny i wytrzymały amor, ładnie pracuje i jest łatwa w serwisowaniu :) Nie wypowiem się o pracy Fox'a ale wagowo bliżej mu do Reby niż Sida

Chyba, że bardzo zależy Ci na wadze no to wtedy porozglądaj się za Manitou, ale z tą firmą to jest loteria. Jednym się sypią a innym wręcz nie chcą się zepsuć :P

I fajnie jakbyś podał jaka jest twoja waga :)

Napisano

Mogę kupić FOX'a 120 2010

Z tym że automatycznie musiał bym go zanieść do serwisu w celu zmiany skoku

Stąd pytanie

Amor podobno prawie nowy wymontowany z nowego roweru, cena 1050

Czy warto w ten sposób zrobić podejście

- zmiana skoku 80 zł

zapewne 120 będzie cięższe niż zwykła 100

chodzi mi ten FOX po głowie

Napisano
  W dniu 16.04.2011 o 20:59, Killer206 napisał:

Reba wcale nie jest taka zła! To bardzo wszechstronny i wytrzymały amor, ładnie pracuje i jest łatwa w serwisowaniu :) Nie wypowiem się o pracy Fox'a ale wagowo bliżej mu do Reby niż Sida

a czy ja mowie ze reba jest zła

jaby była tragiczna nie kupił bym sida xx tylko foxa :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.