Rulez Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Spokojnie, nie ważne od czego zaczynałeś, ważne co teraz chcesz kupić, dobrze gdyby zaraz po zakupie nie było rozczarowania
wojmati Napisano 11 Maja 2011 Autor Napisano 11 Maja 2011 Mam nadzieje, ze teraz dokonuje lepszego wyboru niz tym KTM Comp.
wojmati Napisano 13 Maja 2011 Autor Napisano 13 Maja 2011 Mam juz rower-Trance X5, odebralem go dzis ze sklepu i wlasnie jestem po pierwszej jezdzie. Wrazenia bardzo pozytywne, teraz przez kilka dni bede sie oswajal ze swoim Giantem. Napisze cos wiecej jak zbiore kolejne doswiadczenia. Mam jeszcze prosbe o kilka slow wsparcia odnosnie regulacji i ustawiania amortyzacji. Rower oczywiscie zostal ustawiony w sklepie i powiedziano mi w kilku slowach "tu pan zwieksza a tam zmniejsza", ale chodzi mi o kilka praktycznych zdan, najlepiej od posiadacza Tranxa ewentualnie kogos, kto zna temat. Przod to amortyzator Tora TK, damper Maestro Air shock. Domyslam sie, ze nabiore doswiadczenia jezdzac, ale potrzebowalbym kilka zdan np o regulacji tlumienia odbicia i dostosowywaniu ustawien amortyzacji. Szukalem watkow wprost dotyczacych tematu, ale widze, ze tu wiekszosc jest dosc zaawansowna i nie pisze o rzeczach byc moze nazbyt oczywistych...
Rulez Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 właściwie tłumienie odbicia ustawia si według indywidualnych upodobań, nie ma reguły, ugięcie wstępne w tym wypadku przód 20-25% zależnie od upodobań, tył nie wiem, nie mam doświadczeń, ale na 99,9% około 20%. Ale zawsze metodą prób i błędów wybiera się to optymalne, jeden lubi miękki amortyzator który jednak bardziej nurkuje przy hamowaniu/zjeździe, iny woli sztywniejszy ale nie nurkujący, tak samo tył jeden woli miękki bardziej bujający , inny odwrotnie. Nawet posiadacz Trance nie wie jaki styl jazdy preferujesz.
wojmati Napisano 13 Maja 2011 Autor Napisano 13 Maja 2011 Tudno mi napisac jaki styl preferuje, bo rower ktorym jezdzilem dotychczas mial amortyzacja dosc nikczemna:) Pozostaje mi wiec krecic pokretlem na lewej goleni i na damperze w strone "+" badz "-" i obserwowac co z tego wyniknie.
Rulez Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Pozostaje mi wiec krecic pokretlem na lewej goleni i na damperze w strone "+" badz "-" i obserwowac co z tego wyniknie. Dokładnie
wojmati Napisano 16 Maja 2011 Autor Napisano 16 Maja 2011 Z etapu teoretyzowania w naturalny sposob przeszedlem do fazy praktykowania. Trasy w wiekszosci lesne i pagorkowate, gdzieniegdzie korzenie i kamienie. To jeszcze nie jest docelowe miejsce moich wypraw, ale takie trasy mam "na wyciagniecie reki". Kolejnym celem bedzie prawdopodobnie Jura Krakowsko-Czestochowska, to jednak wymaga wolnej chwili i pewnej organizacji. A tymczasem oswajam sie z twardym siodelkiem Trance'a
Rulez Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Siodełko to bardzo indywidualna sprawa, jednemu pasuje innemu nie - nie ma reguły.
Gość Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Siodełko to bardzo indywidualna sprawa, jednemu pasuje innemu nie - nie ma reguły. Dokładnie. Po kilkunastu siodełkach mam dwa na których jest idealnie. WTB Speed V, Pure V (ale każdy ma inną dupę). Gratuluję wreszcie zakupu roweru i to dobrego w stosunku do tego KTMa.
wojmati Napisano 21 Maja 2011 Autor Napisano 21 Maja 2011 Z siodelkiem sie juz zaprzyjaznilem:). Z roweru jestem niezmiennie zadowolony, przejechalem juz sporo kilometrow, choc teren nie jest jakis szczegolnie wymagajacy. Nie porywam sie na jakis szczegolowy opis wrazen, nie potrafilbym raczej oddac tego w taki sposob, by bylo to przydatne dla ewentualnego zainteresowanego zakupem, nie mam tez porownania do innych rowerow, zreszta akurat jesli chodzi o Trance'a mozna znalezc sporo wiadomosci w internecie. Nie mam zadnych problemow z napedem, zawieszeniem, sterowaniem. Wakacje juz za pasem, przy okazji urlopu mam nadzieje sprawdzic siebie i rower w trudniejszym, gorskim terenie. Ciesze sie, ze nie musze modyfikowac KTM, lepiej sie czuje z takim rozwiazaniem jak teraz, pospieszylem sie z wyborem KTM, dobrze, ze tak z tego wybrnalem. Byc moze w kolejnych miesiacach (lub sezonach) pomysle nad jakimis modyfikacjami Trance'a, np idac w kierunku wyzszych jego wersji, ale na obecna chwile to co mam jest zupelnie wystarczajace.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.