bulaispula Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Tydzień temu kupiłem nowego bajka Niestety w tej chwili zęby są na korbie do tego stopnia pokrzywione, że nie sposób wyregulować przedniej przerzutki tak, żeby na 2x5 i jednocześnie na 3x7 nie ocierał mi łańcuch. Jest to jakiś wynalazek firmy Cyclone. Oczywiście nitowana Znając życie gwarancja tego typu uszkodzeń nie obejmuje (jutro będę w sklepie), więc przymierzam się do zakupu nowej korby. Obecna korba ma 48z (wolnobieg 14z najmniejsze kółeczko) i mi już w tej chwili brakuje przełożenia przy >35 km/h, więc nie wchodzi w grę korba z mniejszą liczbą zębów niż 48. Niestety muszę iść po kosztach, czy ta korba ujdzie? http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-firmy-shimano-fc-m171-tourney-i1554033526.html Oraz czy ona jest rozbieralna tzn. następnym razem będę mógł dokupić tylko jedno koło łańcuchowe zamiast nowej korby? Jeżeli nie ta, to jaki rozsądny zakup możecie polecić? Z góry dziękuję Pozdrawiam ps. Czy istnieją wolnobiegi z zębatką 11t? Czy zostaje wymiana całego układu (piasta, kaseta, łańcuch, manetki), aby zwiększyć przełożenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Co do korb, to radzę dozbierać do co najmniej Alivio (starsze modele za 80-90 zł zalegają w sklepach). Suport raczej i tak będziesz musiał wymieniać (cyclony itp. mają z reguły 127,5mm a Tourney 122,5). Co do drugiego pytania, to były wolnobiegi o koronce 11T, ale dostać je może być ciężko. Być może Sunrun lub Sunrace jeszcze je tworzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Jak przedmowca pisał alivio, chyba ze ok 100zł to duzo za dużo dla ciebie. Odnośnie wolnobiegu był jeden model shimano (wiem ze na bank jeden ale czy było ich więcej to nie wiem) z koronka 11t ale to naprawdę gra nie warta świeczki. Lepiej odpuść sobie korbę jak ci brak przełożenia tylko zmień koło i przejdź na kasete, bo wieksza jest róznica w 2 zebach z tyłu niz w 5 z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulaispula Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Jak przedmowca pisał alivio, chyba ze ok 100zł to duzo za dużo dla ciebie. Odnośnie wolnobiegu był jeden model shimano (wiem ze na bank jeden ale czy było ich więcej to nie wiem) z koronka 11t ale to naprawdę gra nie warta świeczki. Lepiej odpuść sobie korbę jak ci brak przełożenia tylko zmień koło i przejdź na kasete, bo wieksza jest róznica w 2 zebach z tyłu niz w 5 z przodu. Jak będzie trzeba to doinwestuję do Alivio, bo jak to się mówi, biedaka nie stać na tanie rzeczy. Tylko się dowiem w sklepie jak wygląda sprawa z suportem tzn, czy podejdzie pod obecny, czy trzeba będzie do tego kupić nowy suport. Dziś byłem w sklepie, gdzie kupiłem rower i pan serwisant przekonywał mnie, że ząbki są wykrzywione "do indeksów", czyli że nie są wykrzywione tylko wyglądają jakby były.Cokolwiek to oznacza. No to powiedziałem, że jak pan potrafi, to niech wyreguluje. Jutro mam zadzwonić i zobaczymy co powiedzą. Na razie dzięki za pomoc, jutro napiszę jak się sprawa dalej potoczyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.