Skocz do zawartości

[Przerzutka] Problem z montażem przedniej SLX M660 - jak spiąć z manetką Sram 9.0 SL ?

fankus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem niedawno powyższą przerzutkę. Przykręciłem do ramy, podpiąłem linkę i zonk...Ruch prowadnicy nie zgrywa się zakresem manetki. Jadąc manetką od 1 do 2 prowadnica wchodzi już niejako na trzecią zębatkę i następuje koniec ruchu manetki. Co robię źle, ew. co do czego nie pasuje ?

Z góry dzięki za pomoc.

Ale to przednia przerzutka, nie tylna, wszystko powinno śmigać.

Może zbyt mocno naciągnąłeś linkę?

Nexus6 - za takie mądrości dziękuję. Specjalnie pytałem o te sprzedawcę w sklepie jeszcze przed zakupem i utwierdzał mnie w przekonaniu, że będzie pasować więc daruj sobie protekcjonalny ton. Szukam podpowiedzi nie nagany.

safian - dzięki, pójdę tym tropem i zobaczymy czy coś to da.

przerzutka1.jpg

przerzutka2.jpg

Może te fotki coś pomogą. Zmieniłem naciąg linki, jest trochę lepiej ale manetka jeszcze nie dochodzi do końca. Przy schodzeniu w dół praktycznie zaraz "pod" dwójką prowadnica idzie na pierwszą zębatkę i robi się luz na lince do końca. Zaraz się wkurzę i wrócę do tego alivio co było :P.

Nexus6 - za takie mądrości dziękuję. Specjalnie pytałem o te sprzedawcę w sklepie jeszcze przed zakupem i utwierdzał mnie w przekonaniu, że będzie pasować więc daruj sobie protekcjonalny ton. Szukam podpowiedzi nie nagany.

Relax mean... Nie doczytałem w tytule że chodzi o przednią a podobne objawy przy tylnej wskazują na różnicę systemów.

Jeżeli zdjęcia zostały zrobione w położeniu "1" (linka luźna) to wózek wydaje sie być za daleko od ramy. Podobnie jak w tylnej jest regulacja maksymalnego wychylenia górnego i dolnego (śrubki które masz pod palcem na zdjęciu) Wykręć trochę śrubkę oznaczona "L". Potem dopiero zabawy z linką.

Relax mean... Nie doczytałem w tytule że chodzi o przednią a podobne objawy przy tylnej wskazują na różnicę systemów.

Jeżeli zdjęcia zostały zrobione w położeniu "1" (linka luźna) to wózek wydaje sie być za daleko od ramy. Podobnie jak w tylnej jest regulacja maksymalnego wychylenia górnego i dolnego (śrubki które masz pod palcem na zdjęciu) Wykręć trochę śrubkę oznaczona "L". Potem dopiero zabawy z linką.

Mógłbym Cię tu sparafrazować (wystarczyło dobrze przeczytać :P), ale nie jestem złośliwy więc luzik. Spędziłem teraz przy tym godzinę. Powoli coś zaczęło świtać. Doszedłem do tego iż problem w tym, że SLX + Sram ESP 9.0 mają praktycznie zerową tolerancję błędu i muszę bardzo dokładnie wszystko ustawić, tak żeby nie obcierało, nie było za bardzo naciągnięte i prowadnica odpowiednio wchodziła. Jestem tak gdzieś w 3/4 tzn. już wszystkie wchodzą, z tym że trójeczka jeszcze łapie za wcześnie i coś tam czasem obciera. Jutro to dopieszczę i powinno być dobrze. Może to jeszcze wina nie idealnie równoległego ułożenia. Dziękuję wszystkim za sugestie, jak sobie nie poradzę to będę tu męczył dalej :).

Na początku faktycznie tak było, ale na zdjęciach jest już przełożona na zewnętrzną stronę. Tam jest taki wypustek i musi się linka na nim oprzeć bo inaczej nie skręcę stąd wygląda jakby szła od wewnętrznej. Dziś jeszcze z tym powalczę.

Moim zdaniem linkę trzeba puścić w ten sposób, sam mam taką samą przerzutkę i tak zrobiłem i jest dobrze. Jak miałem puszczoną tak jak u Ciebie to w żaden sposób nie mogłem tego wyregulować, nie dało się na blat wrzucić.

post-117946-0-03127300-1302884736_thumb.jpg

To dam coś od siebie ;). Posiadam tą samą przerzutkę, która pracuje z korbą Slx. W korbie mam 48t i 32t chodzi super. Miałem ogromny problem z regulacją, ciężko było z napięciem linki, trzeba było optymalnie naciągnąć ją, żeby i lekko pracowała i płynnie wchodziły biegi było trudno. Sporo było kręcenia regulacyjnymi, a manetki mam x.9 Linkę ustaw tak jak jest wyżej pokazane ;)

• Mod Team

Moim zdaniem linkę trzeba puścić w ten sposób, sam mam taką samą przerzutkę i tak zrobiłem i jest dobrze. Jak miałem puszczoną tak jak u Ciebie to w żaden sposób nie mogłem tego wyregulować, nie dało się na blat wrzucić.

Dokładnie tak i nie inaczej, sam choć mam inna zmieniarkę ale mocowanie takie samo mam tak puszczoną linke. Dla mnie to było intuicyjne.

Edit:

robiłem fote u siebie, co prawda to deore 510 ale widać o co kaman.

http://img576.imageshack.us/i/dsc00718vc.jpg/

Dokładnie tak i nie inaczej, sam choć mam inna zmieniarkę ale mocowanie takie samo mam tak puszczoną linke. Dla mnie to było intuicyjne.

Edit:

robiłem fote u siebie, co prawda to deore 510 ale widać o co kaman.

http://img576.imageshack.us/i/dsc00718vc.jpg/

Ok widzę w czym rzecz. Jutro tak właśnie pociągnę linkę i zobaczymy. Dzięki !

Ok widzę w czym rzecz. Jutro tak właśnie pociągnę linkę i zobaczymy. Dzięki !

Poszło ! Faktycznie trzeba było puścić linkę całkiem na zewnątrz (Za pierwszym razem montowałem troszkę po ciemku i nie zauważyłem wyżłobienia). Dziś przetestowana na dystansie 50km spisała się bez zarzutu. Dzięki wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...