Skocz do zawartości

[zasilanie] Nokia Bicycle Charger Kit

Tom3k88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Miał ktoś od czynienia z tym zestawem? Chciałbym go zaprząc do zasilania Nokii 5230, ale mam obawy że, przy odrobinie nierówności urwie się to w cholerę. Dynamo można zamontować w pieście, ale sam uchwyt nie wygląda zbyt solidnie.

Napisano

Wygląda na to że, nie jest to takie delikatne jak mi się wydawało :-) Polskie drogi powinno wytrzymać, jakieś leśne ścieżki też. Jeżeli chodzi o cięższy teren to chyba lepiej nie ryzykować i wozić telefon w kieszeni. Martwi mnie tylko to że, przy każdym zatrzymaniu telefon przestaje być ładowany, ale skoro Nokia coś takiego wprowadziła to chyba aż tak szkodliwe dla telefonu to nie jest. Chyba że, chcą zarobić na bateriach :D

na youtube.
Napisano

Na elektroda.pl jest temat o ładowarce home made do różnych sprzętów. Zasilana przez dynamo rowerowe w piaście, wyjście przez gniazdo usb. Można ładować nie tylko telefon. Koszt to ok 30zł. Zrobiłem taką sobie i działa.

Napisano

@Tom3k88, za dużo czasu mu nie poświęcili, pokazywali tylko ogólnie jak to działa. Montaż prosty (jakaś babka to w moment zamontowała), aby ładowało trzeba jechać powyżej 6km/h. I przede wszystkim działa - ładuje dość szybko (w co poczatkowo nie wierzyłem).

Napisano

Na elektroda.pl jest temat o ładowarce home made do różnych sprzętów. Zasilana przez dynamo rowerowe w piaście, wyjście przez gniazdo usb. Można ładować nie tylko telefon. Koszt to ok 30zł. Zrobiłem taką sobie i działa.

Wszystko fajnie, ale trzeba mieć jednak sprzęt do wykonania płytki i lutownicę. Jak z podtrzymywaniem ładowania na postoju, jest jakiś akumulatorek? Który to dokładnie wątek bo widziałem kilka?

Napisano

Ja robiłem wg tego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1187228-0.html

Nie widzę potrzeby by stosować dodatkowy aku do ładowania telefonu podczas postoju. W czasie jazdy cała energia wytwarzana przez dynamo i tak idzie do aku telefonu (pomijam straty). W rowerze miejskim na którym testowałem działanie ładowarki jest tylne światło z kondensatorem który działa jako podtrzymanie napięcia dla diody led podczas postoju, oczywiście działa to przez pewien czas po zatrzymaniu.

Napisano

Nie mam sprzętu do wykonania tego samodzielnie, musiałbym gdzieś zamówić płytkę i z przesyłkami to tanio już nie wyjdzie, więc akurat mi się chyba nie opłaca.

Jeżeli chodzi o sam ten zestaw Nokii to się jednak trochę obawiam, bo przedwczoraj na rowerze jeździłem po gorszych wertepach i wcale nie byłem w lesie. Wrocław mnie zawstydził.

Napisano

Spoko, niektórych spraw nie przeskoczymy. Jeżeli nie odpowiada ci mocowanie telefonu w zestawie od nokii to poszukaj innego sposobu mocowania. W dziale akcesoriów podawałem linki do dwóch innych sposobów na zamocowanie telefonu do kierownicy (w temacie coś o nokii 5800). Ja wożę telefon w pokrowcu od gps'a. Chroni także przed kurzem i lekkim deszczem. fabrycznie posiada otwór na przewód ładowania.

Napisano

Byłem dzisiaj w sklepie obejrzeć ten cały zestaw. Trochę szkoda 130zł jak za taki kawałek plastiku :/ Chyba spróbuję i kupię, najwyżej sprzedam, o ile będą chętni.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzisiaj na TVN Turbo w programie Gadżet był test w/w ładowarki. Możecie załapać się na powtórkę ;)

Też oglądałem ten odcinek...a co do autora-nie ma obaw!

BTW...używasz produkt NOKIA do produktu NOKIA tak więc jeśli coś się stanie z telefonem, to winą obarczysz "firmę NOKIA", że tak powiem...proste!

A tak całkiem serio to NOKIA chyba wie co robi, to naprawdę jest solidne, więc ja bym brał... zawsze możesz się wysilić i zbudować układ elektroniczny oparty na przekaźniku który przełączałby ładowanie, jeżeli rower się zatrzyma a napięcie będzie wynosiło 0V, to wtedy przekaźnik spowoduje zmianę ładowania z dynama na np. z akumulatorków! No ale to dla chętnych obeznanych w elektronice! W sumie lepiej jest coś takiego kupić, tylko, że taka ładowarka już kosztuję ok. 300zł! Ale jest na polskim rynku!

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...