Skocz do zawartości

[Szybka wyprawa] Łódz - Gdańsk

sniper90r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Mam pytanie i może ktoś się orientuje w temacie to mi pomoże. Planuję w najbliższym czasie trasę Łódź - Gdańsk i mam problem co do drogi, bo chciałbym przejechać DK1 całą trasę, ale nie wiem czy nie ma tam zakazów rowerowych po drodze jak to jest od Łodzi do Katowic. Wie ktoś coś na ten temat ?

W okolicach samego Gdańska i kilkadziesiąt kilometrów wstecz zakazów nie ma, dalej w stronę Łodzi też nie kojarzę zakazów, ale zdrowy rozsądek zakazuje jechać tą drogą ze względu na duży ruch i wysoką prędkość mijających samochodów. Można wybrać zdecydowanie ciekawsze boczne asfaltowe drogi a kilometrowo to i tak nie będzie dużo więcej.

Dzięki za odpowiedz. Właśnie się zastanawiam nad taką możliwością, chociaż DK to jednak zazwyczaj lepsze drogi niż "boczne". W ubiegłym roku jechałem trasę Warszawa - Gdańsk krajową 7 i opony aż same kleiły się do asfaltu, a gdy wracałem bocznymi drogami to była już katorga. A wiesz jaka część z tej trasy to dwupasmówka ?

jadąc z turonia do gdańska (rowerem) można praktycznie wyeliminować prawie do zera trasy na odcinkach 2pasmowych asfaltów. (nie wiem czy opłaca się jeździć z łodzi do gd przez Toruń, ale:

zamiast E1 (ruchliwa) można skrócić (!!) trasę jadąc z Torunia przez Wrzosy, łubiankę (samochody ograniczenia do 70km/h a wiec można chodnikiem ->prawie na całej trasie za Różankowem do skrzyżowania przed Grzybnem), jakieś 3km uczęszczanej drogi bez chodnika/DR do Grzybna tam odbić na Trzebcz Szlachecki, stamtąd droga prosta do Chełmna.

Z Chełmna do mostu Chełmno-świecie można przejechać bocznymi drogami, za mostem jedyny kawałek E1 (ale jest szerokie pobocze), dalej bocznymi drogami wzdłuż E1 lub (wstępnie opracowuje dla siebie) trasę przez lasy (nadkładającą jakieś 30 km ale bez uczęszczanych dróg)

Dalej na północ od Świecia dróg nie mam objeżdżonych, trasę staram się wytyczyć na nawigacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...