sniper90r Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Witam wszystkich! Mam pytanie i może ktoś się orientuje w temacie to mi pomoże. Planuję w najbliższym czasie trasę Łódź - Gdańsk i mam problem co do drogi, bo chciałbym przejechać DK1 całą trasę, ale nie wiem czy nie ma tam zakazów rowerowych po drodze jak to jest od Łodzi do Katowic. Wie ktoś coś na ten temat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 14 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Trochę naokoło chcesz jechać, jeżeli myślisz o Katowicach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sniper90r Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Chodzi mi o to czy od Łodzi do Gdańska są zakazy dla rowerów. Nie wiem, bo nie jechałem nigdy tamtędy. Jechałem wielokrotnie Łódź - Katowice i tam są zakazy co jakiś odcinek drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adammo Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 W okolicach samego Gdańska i kilkadziesiąt kilometrów wstecz zakazów nie ma, dalej w stronę Łodzi też nie kojarzę zakazów, ale zdrowy rozsądek zakazuje jechać tą drogą ze względu na duży ruch i wysoką prędkość mijających samochodów. Można wybrać zdecydowanie ciekawsze boczne asfaltowe drogi a kilometrowo to i tak nie będzie dużo więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sniper90r Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Dzięki za odpowiedz. Właśnie się zastanawiam nad taką możliwością, chociaż DK to jednak zazwyczaj lepsze drogi niż "boczne". W ubiegłym roku jechałem trasę Warszawa - Gdańsk krajową 7 i opony aż same kleiły się do asfaltu, a gdy wracałem bocznymi drogami to była już katorga. A wiesz jaka część z tej trasy to dwupasmówka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRO Napisano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Żadnych zakazów nie widziałem pobocze na tej drodze jest szerokie jedyny minus to bardzo duży ruch (przynajmniej na odcinku Świecie-Gdańsk) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sniper90r Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Właśnie przy szerokim poboczu to jest w ogóle inna sprawa. Samo poczucie inne. Dzięki za odpowiedz ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adammo Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Dla mnie to żadna przyjemność jechać jedynka, choćby z szerokim poboczem, ale to Twoja sprawa. Dwupasmówki tam praktycznie nie ma, pojedyncze krótkie odcinki w okolicach Świecia, Tczewa i może jeszcze gdzieś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angeli Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 jadąc z turonia do gdańska (rowerem) można praktycznie wyeliminować prawie do zera trasy na odcinkach 2pasmowych asfaltów. (nie wiem czy opłaca się jeździć z łodzi do gd przez Toruń, ale: zamiast E1 (ruchliwa) można skrócić (!!) trasę jadąc z Torunia przez Wrzosy, łubiankę (samochody ograniczenia do 70km/h a wiec można chodnikiem ->prawie na całej trasie za Różankowem do skrzyżowania przed Grzybnem), jakieś 3km uczęszczanej drogi bez chodnika/DR do Grzybna tam odbić na Trzebcz Szlachecki, stamtąd droga prosta do Chełmna. Z Chełmna do mostu Chełmno-świecie można przejechać bocznymi drogami, za mostem jedyny kawałek E1 (ale jest szerokie pobocze), dalej bocznymi drogami wzdłuż E1 lub (wstępnie opracowuje dla siebie) trasę przez lasy (nadkładającą jakieś 30 km ale bez uczęszczanych dróg) Dalej na północ od Świecia dróg nie mam objeżdżonych, trasę staram się wytyczyć na nawigacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.