Skocz do zawartości

[Lampki] przód Cree Zoom R2 i R5 - Allebajki dla neodzieci

Meshuggah

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Allebajki dla neodzieci - czyli cała prawda o chińskich zoomach.

Dziś po raz XXX dostałem pytanie co sądzisz o latarce ZOOM CREE XP-G R5 / XR-E R2 XXX lumenów? Czemu się w dziwić, sam propagowałem hasło ?lumen? i ledy cree, więc w sumie powinienem się cieszyć, że ludzie widząc właściwe hasła i niską cenę zaraz się interesują. Po przyjrzeniu się kilkudziesięciu aukcjom na allegro stwierdziłem jednak, że nie tylko pasjonaci poznali znaczenie tych haseł, naciągacze z allegro poznali ich moc i obecnie wykorzystują bez skrupułów.

Spory sklep, Chiny :

neo12.jpg

Czyli w skrócie : Lampka zoom z paskiem, plastikowa soczewka, Cree XR-E P4 maksymalny prąd 700mA, 100 lumenów (deklarowane przez producenta). Cena 21 złotych.

Allegro, Polska : Latarka Cree, Zoom , Dioda Cree XR-E R2 3W 240lm. Cena 60-70 złotych.

Cena, no dobrze - vat, cło, transport, no i jeszcze trzeba na tym zarobić :). Ale kiedy ledy z jednego najtańszych sortów na rynku bin P4 (80.6-87.4 lm @ 350mA) zmieniły się w najlepsze i najdroższe R2 (114-122 lm @ 350ma) ? W transporcie pewnie, czytałem nawet bajki o tym, że wymieniają je tu na miejscu ;). Mod to inne magiczne słowo, które zaczęło się dobrze sprzedawać, więc spora część jest w standardzie modowana. A jak ze 100 lumenów zrobiło się 240 ?? Szczerze mówiąc, nie wiem, sam bym napisał 270, bo tyle można dostać z Cree R2 zasilanego prądem 1000mA :D.

?Ale to tylko twoje przypuszczenia i podłe oskarżenia, nie poparte faktami!? ktoś mógł by napisać, tak więc wziąłem 200 zł i zrobiłem zakupy na allegro :].

Występują:

1. Latarka Cree R2 240 lm zoom 3 x AAA

2. Latarka Cree R5 290lm zoom

neo1y.jpg

Przesyłki doszły na 2-3 dzień po wpłacie, pudełka wyglądaj super :).

neo2ae.jpg

Trzeba przyznać, że ledy się zgadzają - z lewej Cree XR-E a z prawej Cree XP-G.

neo3v.jpg

W tej po prawej już coś zaczyna śmierdzieć, bo zaraz pod starem widać sterownik, dodatkowo co to za drucik między obudową a anodą ?

neo4y.jpg

Wykręcam piguły, ta tańsza z cree XR-E ma przynajmniej dolutowaną sprężynkę dla poprawienia kontaktu.

neo5.jpg

neo6.jpg

Obydwa sterowniki zamontowane na wcisk, konstrukcja prawie identyczna, stary podobnie osadzone na wcisk w pigułach, jedna z pomocą plastikowego pierścienia a druga kawałka drutu. Chłodzenie leda ? Jakie chłodzenie :P.

neo7.jpg

neo9w.jpg

Proste jak budowa cepa, tylko w wersji z Cree XR-E głowica zooom lata od samego początku w te i we w te, a w XP-G nie daje się do końca zakręcić. Raz o-ring uszczelniający jest zbyt mały a raz zbyt duży :).

Zasilanie

Szybko przylutowałem sobie kable zasilające i pomiarowe i zaskoczenie? To całkiem dobrze pracuje, obydwa sterowniki spełniają deklaracje chińskiego producenta zapewniając w jednym przypadku 650 a w drugim aż 760 mA w leda !. Zaraz zaraz, te lampki nie świeciły tak jasno, gdy robiłem zdjęcia testowe? Błąd metodyczny - zapewniłem laboratoryjne warunki zasilania dla sterowników :]. A przecież zasilanie idzie tu przez kilka styków, sprężynek i obudowę. Tak więc po drobnej modyfikacji układu pomiarowego dokonałem ponownego pomiaru :).

Wyniki dla 3 źródeł zasilania baterie / akumulatorki NiMH / ogniwo li-ion 18650

Zoom R2 ? 223 /245 / 360 mA => na lumeny => 80 / 85 / 125 dla leda z binu R2

Zoom R5 ? 282 / 284 / 414 mA => na lumeny => 110 / 110 / 165 dla leda binu R5.

Dla słabszych binów i plastikowej optyki spokojnie można z tego odjąć te 20-30%%. Wyniki dla baterii nie powinny być zaskakujące - baterie sprzedawane na kilogramy nie dają zbyt wiele prądu.

Jak to świeci ?

Nie raz czytałem, że te lampki są och i ach, ale zrzucam to na brak możliwości porównania z konkurencją.

neozestawieniein.jpg

Tak dla uproszczenia, po lewej R2 zasilana po kolei baterie/aku/li-ion, po prawej R5 zasilana jw. A po środku lampka odniesienia - tak wygląda 300+ lumenów w praktyce :).

Więcej zdjęć testowych na mojej stronie www.light-test.info

Podsumowanie

Kiedyś były 10W luxeony, diody super xenon, mini luxeon etc, teraz mamy ledy Cree z bardzo naciąganymi parametrami. Tylko samo wykonanie się nie zmieniło. Soczewki zgodnie z deklaracją, plastikowe, zakurzone i podrapane. Lampka poskręcana byle jak a pasek urywa się od razu. Przycisk zepsuł się zaraz po zakończeniu testów - sama radość :).

neo11a.jpgneo10.jpg

Generalnie jeśli po przeczytaniu tego tekstu nadal zamierzasz kupić którąś z tych lampek, bo jest tania, to przynajmniej wiesz co kupujesz ;).

By Dominik torch

Napisano

Pierw sprawdź czy już dany artykuł nie jest napisany na danym forum, a dopiero potem pisz temat.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem czy wiesz, ale za kopiowanie bez zgody autora jego treści możesz mieć poważne problemy

klik

Nie mówiąc już o problemach z administracją za złe założenie tematu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...