Meshuggah Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 Allebajki dla neodzieci - czyli cała prawda o chińskich zoomach. Dziś po raz XXX dostałem pytanie co sądzisz o latarce ZOOM CREE XP-G R5 / XR-E R2 XXX lumenów? Czemu się w dziwić, sam propagowałem hasło ?lumen? i ledy cree, więc w sumie powinienem się cieszyć, że ludzie widząc właściwe hasła i niską cenę zaraz się interesują. Po przyjrzeniu się kilkudziesięciu aukcjom na allegro stwierdziłem jednak, że nie tylko pasjonaci poznali znaczenie tych haseł, naciągacze z allegro poznali ich moc i obecnie wykorzystują bez skrupułów. Spory sklep, Chiny : Czyli w skrócie : Lampka zoom z paskiem, plastikowa soczewka, Cree XR-E P4 maksymalny prąd 700mA, 100 lumenów (deklarowane przez producenta). Cena 21 złotych. Allegro, Polska : Latarka Cree, Zoom , Dioda Cree XR-E R2 3W 240lm. Cena 60-70 złotych. Cena, no dobrze - vat, cło, transport, no i jeszcze trzeba na tym zarobić . Ale kiedy ledy z jednego najtańszych sortów na rynku bin P4 (80.6-87.4 lm @ 350mA) zmieniły się w najlepsze i najdroższe R2 (114-122 lm @ 350ma) ? W transporcie pewnie, czytałem nawet bajki o tym, że wymieniają je tu na miejscu . Mod to inne magiczne słowo, które zaczęło się dobrze sprzedawać, więc spora część jest w standardzie modowana. A jak ze 100 lumenów zrobiło się 240 ?? Szczerze mówiąc, nie wiem, sam bym napisał 270, bo tyle można dostać z Cree R2 zasilanego prądem 1000mA . ?Ale to tylko twoje przypuszczenia i podłe oskarżenia, nie poparte faktami!? ktoś mógł by napisać, tak więc wziąłem 200 zł i zrobiłem zakupy na allegro :]. Występują: 1. Latarka Cree R2 240 lm zoom 3 x AAA 2. Latarka Cree R5 290lm zoom Przesyłki doszły na 2-3 dzień po wpłacie, pudełka wyglądaj super . Trzeba przyznać, że ledy się zgadzają - z lewej Cree XR-E a z prawej Cree XP-G. W tej po prawej już coś zaczyna śmierdzieć, bo zaraz pod starem widać sterownik, dodatkowo co to za drucik między obudową a anodą ? Wykręcam piguły, ta tańsza z cree XR-E ma przynajmniej dolutowaną sprężynkę dla poprawienia kontaktu. Obydwa sterowniki zamontowane na wcisk, konstrukcja prawie identyczna, stary podobnie osadzone na wcisk w pigułach, jedna z pomocą plastikowego pierścienia a druga kawałka drutu. Chłodzenie leda ? Jakie chłodzenie . Proste jak budowa cepa, tylko w wersji z Cree XR-E głowica zooom lata od samego początku w te i we w te, a w XP-G nie daje się do końca zakręcić. Raz o-ring uszczelniający jest zbyt mały a raz zbyt duży . Zasilanie Szybko przylutowałem sobie kable zasilające i pomiarowe i zaskoczenie? To całkiem dobrze pracuje, obydwa sterowniki spełniają deklaracje chińskiego producenta zapewniając w jednym przypadku 650 a w drugim aż 760 mA w leda !. Zaraz zaraz, te lampki nie świeciły tak jasno, gdy robiłem zdjęcia testowe? Błąd metodyczny - zapewniłem laboratoryjne warunki zasilania dla sterowników :]. A przecież zasilanie idzie tu przez kilka styków, sprężynek i obudowę. Tak więc po drobnej modyfikacji układu pomiarowego dokonałem ponownego pomiaru . Wyniki dla 3 źródeł zasilania baterie / akumulatorki NiMH / ogniwo li-ion 18650 Zoom R2 ? 223 /245 / 360 mA => na lumeny => 80 / 85 / 125 dla leda z binu R2 Zoom R5 ? 282 / 284 / 414 mA => na lumeny => 110 / 110 / 165 dla leda binu R5. Dla słabszych binów i plastikowej optyki spokojnie można z tego odjąć te 20-30%%. Wyniki dla baterii nie powinny być zaskakujące - baterie sprzedawane na kilogramy nie dają zbyt wiele prądu. Jak to świeci ? Nie raz czytałem, że te lampki są och i ach, ale zrzucam to na brak możliwości porównania z konkurencją. Tak dla uproszczenia, po lewej R2 zasilana po kolei baterie/aku/li-ion, po prawej R5 zasilana jw. A po środku lampka odniesienia - tak wygląda 300+ lumenów w praktyce . Więcej zdjęć testowych na mojej stronie www.light-test.info Podsumowanie Kiedyś były 10W luxeony, diody super xenon, mini luxeon etc, teraz mamy ledy Cree z bardzo naciąganymi parametrami. Tylko samo wykonanie się nie zmieniło. Soczewki zgodnie z deklaracją, plastikowe, zakurzone i podrapane. Lampka poskręcana byle jak a pasek urywa się od razu. Przycisk zepsuł się zaraz po zakończeniu testów - sama radość . Generalnie jeśli po przeczytaniu tego tekstu nadal zamierzasz kupić którąś z tych lampek, bo jest tania, to przynajmniej wiesz co kupujesz . By Dominik torch
Felek21 Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 to jaką kupić do roweru z tego typu?? za ile?
Dynamic Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 hehe, to się fachowo nazywa "chiński bubel"
razorjack Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 Dominik jest aktywnym uczestnikiem tego forum i zapewne już umieszczał tu ten tekst
Sonix Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 Pierw sprawdź czy już dany artykuł nie jest napisany na danym forum, a dopiero potem pisz temat.
Mod Team Pixon Napisano 14 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 14 Kwietnia 2011 Nie wiem czy wiesz, ale za kopiowanie bez zgody autora jego treści możesz mieć poważne problemy klik Nie mówiąc już o problemach z administracją za złe założenie tematu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.