Skocz do zawartości

[wybor roweru] kross leve a2 czy kros hexsagon v6

blez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chcę kupić porządny rowek do pośmigania po lasach. Rama około 20 - 22 cali. Budżet jakim dysponują to około 1500 zł.

Znalazłem na razie 3 rowerki firmy kross.

- level a2 na v brakeach model 2011

- level a2 v-brake model 2010

- hexsagon v6 2011 - niestety na tarczówkach a wolałbym na v-brakeach.

Rowery te są bardzo podobne ale różnią się amortyzatorami tzn. a2 mają amortyzator suntour xcm-v3 hlo a hexsagon suntour sf-11-xct-v3. Czy może mi ktoś wyjaśnić czym różnią się te amory. Moja waga to około 65kg. Czy te amortyzatory mają jakąś regulacje czy tylko blokadę?

A może polecicie jakieś modele innych firm myślałem również nad kellysem i giantem - ale dokładnie w ich modele się na razie nie zagłębiałem. Proszę o jakieś sugestie i porady.

Napisano

Witam. Osobiście polecam Kross level a2(Obojętnie który rok ;) ). Takie małe porównanie masz poniżej.

Przerzutka przód:

A6: Shimano Altus +

V6: Shimano FD-TY10 (Sis)

Przerzutka tył:

A2: Shimano Alivio +

V6: Shimano Acera

Amortyzator:

A2: Sr Suntour XCM z blokadą +

V6: Sr Suntour XCT bez blokady

Manetki:

A2: Shimano Alivio +

V6: Shimano ST-EF60

Cena:

A6: 1500zł.

V6: 1400zł. +

4 do 1 dla Kross level A2!!! :icon_mrgreen:

A tak a serio, to ja mam V6 z 2008r. i teraz szczerze żałuję że nie kupiłem A2, bo jak już chcę go rozbudowywać to bez szans. Po za tym Hexagon ma dużo wad i słaby napęd. Sam teraz V6 zmieniam na level A6 z 2011r. :whistling:

Pozdrawiam.

Napisano

No specjaliści od katalogów się ujawnili :teehee:

Różnica w napędzie jest praktycznie żadna, ponadto obydwa mają napęd 24 biegowy , więc jak niby łatwiej modernizować Levela ? trzeba wymieniać cały napęd , tak jak w Hexagonie :teehee: (do napędu 24 biegowego trudno dostać np. kasetę wyższej klasy)

Różnica w pracy napędów czy amortyzatora jest praktycznie żadna .

Hamulce Tektro z Levela w niczym nie są lepsze od tarcz z Hexagona.

Jedyna różnica to niewiele różniąca się geometria - ale różnica nie jest duża, Hexagon tak samo nadaje się do modernizacji jak Level.

Napisano

Oba modele były już szeroko opisywane na naszym forum, wystarczy poszukać i przerzucić kilka stron a nie pisać tak jak niektórzy po 10 tematów o innej treści ale o tym samym rowerze.

PS; Testowałem Hexagona a6 i powiem że jest to rower jak dla mnie rekreacyjny (brak możliwości większej rozbudowy) Nadaję się on na max leśne szutry, wydeptane przez ludzi ścieżki. Kiedyś ktoś napisał że chce tym rowerkiem jechać na maraton (śmiałem się z 2 godziny)

Napisano
Kiedyś ktoś napisał że chce tym rowerkiem jechać na maraton (śmiałem się z 2 godziny)

A z czego się tak głupio smiałeś ?

Taka sama możliwość rozbudowy jak Level A2

Hexagon V6 z 2011 nadaje się tak samo do startu w maratonie jak Level A2, a geometria jest bynajmniej sportowa :)

Napisano

Napisałeś, że się głupio śmiałeś, z czego ?

szprotson

mając do wyboru 2 takie, ktory z nich jest lepszy?

Podałeś 2 te same ;)

Gdybym porównywał te Krossy z Rockriderem, to wygrywa Rockrider , amortyzator XCR, napęd 27 biegowy, przy zbliżonej geometrii i jakości ram. ;)

Napisano

Dzięki wszystkim serdecznie za rady i podsunięcie tego Rockridera. Jeżeli jest lepszy od zaproponowanych przezemnie modeli to raczej na niego padnie mój wybór dzięki jeszcze raz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...