Skocz do zawartości

[korba]potrzebuję pomocy w wyborze

krzywybajbus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam wszystkich. potrzebuję pomocy bo po 2 tygodniach szukania w necie jest gorzej niż było. rama level A6-21, przerzutki XT, koła i piasty gipiemme, kaseta sram 9, potrzebna korba. na początku wybór M542-ładna, ale okazało się że ciężko dostać a jak jest to kosztuje krocie. zmiana na M590-brzydal. po lekturze netu M510, M521, M542, M582, M590, M660, M770, M470. jedne są drugich nie ma ładne brzydkie ciężkie lekkie drogie tanie dobre złe. opisy są różne tak jak wielu jest użytkowników a pytanie proste która ????

mój warunek to

-sztywna

-44/32/22 lub coś w podobie

-dobra

-niedroga

-ładna

• Mod Team
Napisano

Zależy, co dla Ciebie znaczy "ładna" :)

Ogólnie chyba SLX (M660) będzie najlepszym wyborem, od XT cięższa jedynie o kilkanaście gramów a znacznie tańsza, bardzo sztywna, wg mnie ładna, no i ma oczywiście 44/32/22 :]

Napisano

slx odpada ze względu na cenę i wygląd nie będzie pasowała mi do reszty chyba żebym przemalował :). nie napisałem ale chciałbym się zmieścić w 250pln z suportem im taniej tym lepiej. obecna strasznie się gnie przy "ciśnięciu" i łańcuch obciera o przerzutkę regulacja nie pomaga- szkodzi w drugą stronę zmiana przełożeń.

Napisano

mam opcje m761 w dobrej cenie 439pln ale nie wiem czy się na to pisać. ogólnie trudny wybór. jedni chwalą inni odradzają. na wadze mi zbytnio nie zależy. teraz mam 48/38/28 nie pytajcie jak to się u mnie znalazło - tak kupiłem, ale się gnie bardzo. ta XT to 48/36/26. a może po taniości pojechać ale i tak wyjdzie drogo m521 i suport to ze 200pln. czy m590 jest warte uwagi, dlaczego opinie są tak różne?

• Mod Team
Napisano

Przypuszczam, że giąć się, a w związku z tym obcierać i tak będzie. Nie korba, ale rama. Poza tym jestem wyznawcą korb z osobnym suportem jak np. LX model 572 czy podobne odpowiedniki Deore (oznaczenie nie pamiętam). Niestety coraz trudniej je dostać i trzeba się nieźle naszukać, żeby kupić.

Napisano

M572 bezproblemowo ale 200pln do tego dobry wkład 80-120pln to duże kwoty wychodzą . Obciera tylko przy cisnieciu prawa korba nie obiema wiec chyba nie raka a korba skoro tylko jedna strona . 100 do góry i mam XT i chyba się słyszę ,ale może ktoś ma lepsza propozycje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...