RRafal Napisano 13 Kwietnia 2011 Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam Serdecznie Mam pewien problem, gdyż mam zamiar sobie kupić rower na pielgrzymkę do Litwy. W tamtym roku byłem w Częstochowie (odemnie jest to jakieś 280km) lecz jechałem na rowerze kolegi (weltour czy jakoś tak ) i chciałbym teraz wybrać się już na swojej maszynce Przechodzę do sedna sprawy: Mam 186cm wzrostu i ważę 82 kg na rowerze dużo nie jeżdżę jedynie w wakacje, ale już trasy takie całkiem mocne. Najwięcej będę jeździł po szosie (70%) i dalsza część to droga szutrowa. Czytałem troszkę o rowerach i najbardziej mnie interesuje kross i moongose: KROSS A6 Mongoose Crossway 850 Proszę mi powiedzieć czy ogólnie dobrze wybrałem co do tych rowerów i czy nie będę przepłacał gdyż 2100 zł to i tak wygórowana cena jak dla mnie. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź
maniak08 Napisano 13 Kwietnia 2011 Napisano 13 Kwietnia 2011 jak tyle az po szocie to moze jakis cross?
PopaY Napisano 13 Kwietnia 2011 Napisano 13 Kwietnia 2011 @maniak08, przecież Mongoose to cross @RRafal, wg mnie cross, odpuściłbym sobie MTB jeśli 70% to będzie zwykła szosa. Rama 19" dla ciebie jak znalazł. Z tych co wymieniłeś, zdecydowanie Mongoose do Twojego stylu jazdy.
goncian Napisano 13 Kwietnia 2011 Napisano 13 Kwietnia 2011 Trzeba jednak coś trochę więcej napisać na temat przeznaczenia roweru, a nie okazji: - Co według Pana ma być długą przejażdżką? - Jaki dystans dzienny? - Co Pan będzie ze sobą przewoził? - A jak będzie mokro, padał deszcz lub zrobi się ciemno? - Czy rower ma służyć wyłącznie do pokazania się?
Sol Napisano 13 Kwietnia 2011 Napisano 13 Kwietnia 2011 Khm, te pytania mają wyjaśnić czy autor ma brać crossa czy rower do XC? Przecież kolega już napisał po co mu rower. A z tego co napisał wynika jasno, że powinien celować w crossa albo trekkinga, z nastawieniem na pierwszy jeżeli w grę wchodzą szutry. Ostatnich dwóch pytań jakby w ogóle nie rozumiem. No ale ja to ja.
piotrek87 Napisano 13 Kwietnia 2011 Napisano 13 Kwietnia 2011 @maniak08, przecież Mongoose to cross @RRafal, wg mnie cross, odpuściłbym sobie MTB jeśli 70% to będzie zwykła szosa. Rama 19" dla ciebie jak znalazł. Z tych co wymieniłeś, zdecydowanie Mongoose do Twojego stylu jazdy. Nie jestem pewien czy przy 186 cm rama 19" bylby dobra. Wydaje mi się ze moglaby byc zbyt mala wiec lepiej sie przymierzyc
PopaY Napisano 13 Kwietnia 2011 Napisano 13 Kwietnia 2011 Ja mam 185cm, 19" jest idealna, 21" była za duża. Wystarczy przeliczyć
RRafal Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Napisano 13 Kwietnia 2011 - Co według Pana ma być długą przejażdżką? - Jaki dystans dzienny?- Co Pan będzie ze sobą przewoził? Dystans dzienny to będzie jakieś 100-130 km (chodzi mi tutaj o wyjazd na Litwe) a jeżeli chodzi o taki normalny dzień to max 40 km Co będę przewoził? na pewno będę miał plecak na plecach Jeszcze co do trasy to powiem tak, że mogą być też dróżki w lesie, ale to i tak będzie ubity piach (miejscami można ugrząźć, ale ja się tak łatwo nie poddaje ) Wnioskując chyba będzie moongose najlepszy, ale może macie też jakieś propozycje ? - A jak będzie mokro, padał deszcz lub zrobi się ciemno?- Czy rower ma służyć wyłącznie do pokazania się? Zapomniałem o kolejnych pytaniach Jak będzie mokro, ciemno albo będzie padał deszcz to pedałuje dalej Rower ma służyć dla mnie do pokonywania tras i chce mieć najlepszy osprzęt jak za taką cenę. Nie chce przepłacać.
PopaY Napisano 13 Kwietnia 2011 Napisano 13 Kwietnia 2011 Co do samych propozycji rowerów to nic Ci nie zaproponuję, bo dopiero raczkuję w świecie rowerów, ale na pewno polecę Ci rower crossowy, dla Ciebie będzie idealny. Z tego co ja wyczytałem to Moongose ma przyzwoity osprzęt, a cena wiadomo, niska z uwagi na rocznik. Kolorystyka moim zdaniem bardzo fajna, moim zdaniem warto. PS. potarguj się jeszcze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.