Skocz do zawartości

Szlaki Słowińskiego Parku Narodowego

witekkosinski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie: jeździliście może którymś ze szlaków rowerowych okolic Słowińskiego Parku Narodowego, Łeby, jezior Łebsko i Sarbsko?

Na tej stronie znalazłem krótkie info na ten temat:

http://www.czasnadmorze.pl/rowerem-nad-morzem/

Zastanawia mnie, czy warto wybrać się tam na wycieczkę, będąc w Trójmieście. Zapewne jest tam parę ciekawych rzeczy do zobaczenia, choćby ruchome wydmy. Możecie coś polecić? Ciężko się tam jeździ? Można zabrać żonę i 8-letnie dziecko? ;)

Zdecydowanie warto, choćby dla samych wydm. Od Rowów do Czołpina biegną przez PN twarde szlaki, więc tu nie ma problemu. Od Czołpina do Łeby albo od południa j. Łebsko (nie miałem okazji jechać tą tasą), albo brzegiem morza. Oczywiście najbardziej atrakcyjne są udostępnione (czerwony szlak pieszy) wydmy Łącka od strony Łeby (pod wydmę twarda droga) i Czołpińska od strony Czołpina. Szerokość pierwszej to jakieś 0,6km od podnóża do brzegu Bałtyku, drugiej 1,6 km. Odległość między tymi wydmami brzegiem morza przez park to ok. 10km. Przy pogodzie bezwietrznej i spokojnym morzu jedzie się przy wodzie lepiej, niż po kostce Bauma :-). Przy morzu falującym tak łatwo chyba nie jest (ja trafiłem na "żyleciastą" pogodę). Wdrapanie się na wspomniane wydmy z rowerem (oczywiście, wyłącznie pchanie) - a tym bardziej pokonanie ich od podnóża do morza - to warty wysiłku, ale ciężki kawałek chleba. Dziecko sobie nie poradzi. Małżonka pewnie też wymięknie :-). Można oczywiście podzielić się - jedno pilnuje bicykli, pozostali wdrapują się na wydmy piechotą :-)

Trasa na południe od Łebska bezproblemowa, z wyjątkiem krótkiego odcinka między Klukami a Izbicą gdzie po większych opadach może być niezłe bagno. Za Izbicą do samej Łeby leśna, nieco piaskowa droga. W samych Klukach ponadto ciekawy skansen, a w pobliżu Smołdzina góra Rowokół z wieżą widokową, warto tam się wdrapać. Jest też jakiś szlak prowadzący z Rowów do Smołdzina południową stroną jez. Gardno, tyle że istnieje on głównie na mapach a w terenie (przynajmniej w 2009r.) brakowało oznaczeń - na początkowym odcinku wskazana dobra mapa i/lub dobra orientacja w terenie.

Trochę kręcę rowerem w tych okolicach, praktycznie co rok.

Poniżej zamieszczam ślady z moich przejazdów + fotki z tych okolic.

1. Pobrzeże słowińskie - Ustka - Rowy - Jezioro Gardno - Ustka

2. Łeba - Mierzeja Sarbska - Latarnia Stilo - Lębork

3. Kosą Północy - Gdynia - Władysławowo - Hel [powrót do Gdyni pociągiem rowerowym PKP]

Jest gdzie pokręcić ... polecam

• 2 miesiące temu...

ludziska potrzebuje porady i to szybko :)

otóż dzis planuje przeciąć szlak żółty słowińskiego parku narodowego, dokładnie odcinek Izbica/ Gać-> łeba.

wczoraj solidnie popadało, a doczytałam gdzieś, że piaskowa droga to może i błoto się zrobilo?

jak to wygląda w rzeczywistości.

ważna to dla mnie informacja bo zamierzam wziąć ze sobą dziecko w fotelik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...