Skocz do zawartości

[płuca] dziwne uczucie po bieganiu ?

jo_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Jo jack wydaje mi sie z tego co pamietam cwiczysz troche ciezarkami tak ?

Podejrzewam ze nie potrafisz poprawnie oddychac cwiczac i tak sie pala miesnie to jesli chodzi o ten bol przy mostku.

A płuca nie wiem moze to tez cos do tego ma.

Mnie naprzykład na początku sezonu po jakiejś dłuższej jeździe bolały tak jakby troszke płuca przy mocnym nabieraniu powietrza ( nie mogłem nabrać powietrza do końca ). Teraz już tego nie zauważam. Nie wiem czy to to co u ciebie, ale w moim przypadku było to spowodowane pewnie brakiem wyćwiczenia ( płuca nie były przyzwyczajone do długiego wysiłku można powiedzieć ).

Siema.Nie do końca wiem o co ci chodzi ale ja miałem cos podobnego jak na bierałem powietrza do końca, to czułem jak mnie cos kuje i wecej nie mogłem powietrza juz nabrac.Byłem u lekarza i powiedział ze to nerwoblue. Ale czy u ciebie było to samo to nie wiem.

Gość Zergonyac

nIE czytalem wszytskiego co napisaliscie ale wiem o co Ci chodzi. Tez to mam i mam równiez alergię. Po jakims wiekszym wysilku lapie powietrze i mam to samo co Ty. Glupie to troche i wkurzajace trudno opisac. Nadal to mam <_<

pozdr

Jo jack wydaje mi sie z tego co pamietam cwiczysz troche ciezarkami tak ?

Podejrzewam ze nie potrafisz poprawnie oddychac cwiczac i tak sie pala miesnie to jesli chodzi o ten bol przy mostku.

A płuca nie wiem moze to tez cos do tego ma.

W tedy kiedy to pisalem całkiem mozliwe wiem ze pozniej ktos mnie skorygował i juz umiem poprawnie oddychac. Teraz juz niezauwazam takiego problemu jak w tedy ;] na bank nie jest/była to astma. Ciesze sie zdrowiem :] tez mysle ze to była raczej oznaka braku kondycji <_<

• 1 miesiąc temu...

Dawno tu nie zaglądałem. Sporo się zmieniło od tego czasu. Robiłem badania tzw. spirometrie, wyszło, że mam lekką astme. Raczej lekki początek co jest następstwem allergii na kurz, roztocze, żyto, pyłki traw itp.

Jeśli w sezonie wiosenno letnim macie objawy typu łzawieniu oczu, katar, bóle głowy itp, to proponuje zrobić sobie testy alergiczne. Koszt ok 50-100zł, lub na "kasę chorych"(może być ciężko zdobyc skierowanie od lek. rodzinnego). Lepiej zrobić zawczasu badania, niż potem leczyć się z astmy. Jedno co w tym było dobrego, to to, że wojsko mam z głowy. (z leczoną astma nie biorą do woja, oraz przy poważnych allergiach pokarmowych). Od dawna (ok 4lata) wiedziałem, że mam allegrie na coś, ale nic z tym nie robiłem. (lekarz rodzinny przepisywał tylko co rok "aleric" i "wapno".A powinien skierować na badania. Tak że walczcie o swoje, i korzystajcie z praw jakie wam przysługują jako pacjentom i poborowym.

obiłem badania tzw. spirometrie, wyszło, że mam lekką astme

Hmm a czy przy spirometrii zawsze wyjdzie astma? Bo ja podejrzewałem u siebie, ale po badaniu spirometrem miałem 0,5 litra ponad przeciętną, więc to chyba tylko badziewna kondycja... chociaż ostatnio po 3 szybkich seriach ćwiczeń aż trudno mi było złapać oddech, chociaż może to wina choroby... :rolleyes2:

Jakies zbiorowe zwidy z ta astma czy jak. Nawet przy slabych objawach astmy wielu poprostu zwala z nog, regeneracja trwa masakrycznie duzo i po jezdzie 5-10km wielu caly dzien by sie juz nie podnosilo. Owszem moga byc jakies choroby ukladu oddechowego ale astma jest naprawde bardzo zadko spotykana u osob ktore nie mialy stycznosci z ciezkim sordowiskiem pracy(huta, kopalnia, lakiernia - chodzi o duza pylowosc). Dla swietego spokoju mozna sie zbadac ale pod katem ogolnym, a nie odrazu przypisywac sobie astme. Czy ktos bral moze hydrokortizon lub leki jemu podobne na rozszerzenie naczyn krwionowsnych?

Co do astmy to nie będe się spierał że spada wydolność bo to prawda, ponoć uczucie niemożliwości nabrania powietrza do płuc to nic przyjemnego. Ale dla większości z nas takie objawy to zwykły brak wytrenowania. Wiem to po sobie. Właśnie jestem po teście Kupera (nie wiem ja to się prawidłowo pisze :D ). W każdym razie w

zeszłym roku tereowałem bardzo intensywnie i w czasie 12 minut przebiegłem 2800m, moim zdaniem to wynik naprawdę niezły. W tym roku ostra zima i brak czasu ( studia i praca licencjacka) nie miałem czasu na częste treningi. Przebiegłem w 12 min 2400m i to ledwo co!!!czyli na jednym kólku traciłem aż 17s !!!!! ojj trzeba się brać ostro do roboty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...