kitka Napisano 12 Kwietnia 2011 Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam Chciałam prosić o pomoc w wyborze roweru. Chcemy z mężem kupić 2 rowery MTB (oba do 2500zł). Będą to nasze pierwsze rowery, wykorzystywane do jazdy po lasach, mniejszych górkach i pewnie po ścieżkach. Na majówkę chcemy je zabrać do Zakopanego więc muszę się śpieszyć z zakupem. Dla mnie damski (jestem kobietą i poza wyposażeniem ważny jest dla mnie też wygląd więc rower musi być "ładny"), rozważam następujące: Giant talon 3W. Wheeler Passera 45 model 2010. Albo jakiś Kellys, Janette Ann lub Janette Sue. Gianta widziałam w moim mieście i wydawał się wygodny, wheelera i Kellys nie znam. Scotta contessa też był wygodny ale osprzęt słaby. Proszę o doradzenie oraz propozycje jaki rower mogę kupić. Mam 176 cm wzrostu. Dla męża: on napalił się na Jamis Durango 2 model 2010. Dziś oglądaliśmy też Giant talon3. I tu również proszę o doradzenie lub propozycje. Nie znamy się za bardzo a nie chcemy wyrzucić pieniędzy w błoto dlatego proszę o pomoc. Pozdrawiam Marta
Millten Napisano 12 Kwietnia 2011 Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam, we wstepie chcialem napisac, ze nie siedze bardzo dobrze w temacie, ale z racji tego, ze moja dziewczyna szuka roweru w podobnym przedziale cenowym troche sie juz rozgladalem. Prosze rowniez o jakies propozycje. Moje spostrzezenia sa takie: Giant: Krotko mowiac sa po prostu drogie. Maja bardzo porzadne ramy, ale kaza sobie slono placic za napis na nich, a osprzet ktory dokrecaja jest lipny. Kelly's: Ładne rowery, z rozsadniejszym osprzetem przy porownywalnej cenie. Kelly's poprawil sie w konstrukcji ram, przez co nie mozna na nie aktualnie narzekac. Ramy z lat ubieglych i rowery na nich zlozone sprzedawane sa pod logiem 'Alpina' (warto spojrzec - dobre rowerki, w niskich cenach). I teraz moja propozycja: Cube: Rowniez porzadne ramy, ale przy tej samej cenie najlepszy osprzet. Dodatkowo (przynajmniej wg mojej dziewczyny) najladniejsze ^^. A teraz na czym opieram swoje dywagacje. Trzy rowery i kilka najwazniejszy czynnikow: - Giant Talon 3W 2399zł (nie liczylbym na jakikolwiek rabat) amortyzator: SR SUNTOUR XCR, skok 100mm, blokada (-) napęd: 24biegi, Altus+Deore Shadow sterowane Acera (-) hamulce: GIANT Root 2, hydrauliczne, tarczowe (+) - Kelly's Janette Ann 2699zł (mozliwe, ze cena do negocjacji) amortyzator: SR SUNTOUR Raidon RL, 100mm, air / Remote Speed Lockout (+) napęd: 24biegi, Altus+Alivio, sterowane Altus (-) hamulce: SHIMANO (11) M445 Hydraulic Disc (+) - Cube Access WLS Pro 2799zł (w martes sport od strzalu 7%rabatu, czyli 2600zł) amortyzator: Suntour Raidon Air 100mm, Remote-Lockout (+) napęd: 27biegów, Alivio+SLX Shadow, sterowane Alivio (+)! hamulce: Shimano BR-M4451 hydr. discbrake (+) Rozumiem, ze moze niekoniecznie chodzi o takie rowery, ale podobne propozycje padly w pierwszym poscie, wiec krotko i na temat. Kobiety sa lzejsze od mezczyzn i jezdza mniej agresywnie dlatego tez jedynym slusznym wyborem jest amortyzator powietrzny jakim jest Raidon. Zbiera pozytywne oceny i spelni swoje zadanie. Natomiast to co wsadzili do Gianta to kpina - szkoda wozic takie kilogramy. Kolejna rzecz to naped. Moim zdaniem za tyle pieniedzy 27biegow i kaseta z tylu to podstawa. Chociaz teraz lansuje sie standard 2x10 to i tak ten 3x9 pozostanie jeszcze dlugo tym najczesciej uzywanym. Poza tym jest stosunkowo tani i wydajny, a i robia do niego porzadne czesci Hamulce w kazdym z tych rowerow sa dobre, chociaz osobiscie wole Shimanowskie. Przynajmniej do swoich XT nic nie mam.
kitka Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam Dziękuję za trafne uwagi, zastanawiałam się też na Cube, muszę pomyśleć:-). Zaraz sobie poprzeglądam też Alpiny. Może ktoś jeszcze się wypowie? W kwestii męskiego roweru również:-) Pozdrawiam
kitka Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Napisano 13 Kwietnia 2011 Ktoś może ma doświadczenia z Cube'm Access WLS Pro? Teraz wybieram między Giantem talon 3w a tym Cubem. Kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.