Skocz do zawartości

[do 2500] rower damski i męski MTB

kitka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałam prosić o pomoc w wyborze roweru.

Chcemy z mężem kupić 2 rowery MTB (oba do 2500zł). Będą to nasze pierwsze rowery, wykorzystywane do jazdy po lasach, mniejszych górkach i pewnie po ścieżkach. Na majówkę chcemy je zabrać do Zakopanego więc muszę się śpieszyć z zakupem.

Dla mnie damski (jestem kobietą i poza wyposażeniem ważny jest dla mnie też wygląd więc rower musi być "ładny"), rozważam następujące:

Giant talon 3W.

Wheeler Passera 45 model 2010.

Albo jakiś Kellys, Janette Ann lub Janette Sue.

Gianta widziałam w moim mieście i wydawał się wygodny, wheelera i Kellys nie znam. Scotta contessa też był wygodny ale osprzęt słaby.

Proszę o doradzenie oraz propozycje jaki rower mogę kupić.

Mam 176 cm wzrostu.

Dla męża: on napalił się na Jamis Durango 2 model 2010. Dziś oglądaliśmy też Giant talon3.

I tu również proszę o doradzenie lub propozycje.

Nie znamy się za bardzo a nie chcemy wyrzucić pieniędzy w błoto dlatego proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Marta

Napisano

Witam,

we wstepie chcialem napisac, ze nie siedze bardzo dobrze w temacie, ale z racji tego, ze moja dziewczyna szuka roweru w podobnym przedziale cenowym troche sie juz rozgladalem. Prosze rowniez o jakies propozycje. Moje spostrzezenia sa takie:

Giant: Krotko mowiac sa po prostu drogie. Maja bardzo porzadne ramy, ale kaza sobie slono placic za napis na nich, a osprzet ktory dokrecaja jest lipny.

Kelly's: Ładne rowery, z rozsadniejszym osprzetem przy porownywalnej cenie. Kelly's poprawil sie w konstrukcji ram, przez co nie mozna na nie aktualnie narzekac. Ramy z lat ubieglych i rowery na nich zlozone sprzedawane sa pod logiem 'Alpina' (warto spojrzec - dobre rowerki, w niskich cenach).

I teraz moja propozycja:

Cube: Rowniez porzadne ramy, ale przy tej samej cenie najlepszy osprzet. Dodatkowo (przynajmniej wg mojej dziewczyny) najladniejsze ^^.

A teraz na czym opieram swoje dywagacje. Trzy rowery i kilka najwazniejszy czynnikow:

- Giant Talon 3W 2399zł (nie liczylbym na jakikolwiek rabat)

amortyzator: SR SUNTOUR XCR, skok 100mm, blokada (-)

napęd: 24biegi, Altus+Deore Shadow sterowane Acera (-)

hamulce: GIANT Root 2, hydrauliczne, tarczowe (+)

- Kelly's Janette Ann 2699zł (mozliwe, ze cena do negocjacji)

amortyzator: SR SUNTOUR Raidon RL, 100mm, air / Remote Speed Lockout (+)

napęd: 24biegi, Altus+Alivio, sterowane Altus (-)

hamulce: SHIMANO (11) M445 Hydraulic Disc (+)

- Cube Access WLS Pro 2799zł (w martes sport od strzalu 7%rabatu, czyli 2600zł)

amortyzator: Suntour Raidon Air 100mm, Remote-Lockout (+)

napęd: 27biegów, Alivio+SLX Shadow, sterowane Alivio (+)!

hamulce: Shimano BR-M4451 hydr. discbrake (+)

Rozumiem, ze moze niekoniecznie chodzi o takie rowery, ale podobne propozycje padly w pierwszym poscie, wiec krotko i na temat.

Kobiety sa lzejsze od mezczyzn i jezdza mniej agresywnie dlatego tez jedynym slusznym wyborem jest amortyzator powietrzny jakim jest Raidon. Zbiera pozytywne oceny i spelni swoje zadanie. Natomiast to co wsadzili do Gianta to kpina - szkoda wozic takie kilogramy.

Kolejna rzecz to naped. Moim zdaniem za tyle pieniedzy 27biegow i kaseta z tylu to podstawa. Chociaz teraz lansuje sie standard 2x10 to i tak ten 3x9 pozostanie jeszcze dlugo tym najczesciej uzywanym. Poza tym jest stosunkowo tani i wydajny, a i robia do niego porzadne czesci :)

Hamulce w kazdym z tych rowerow sa dobre, chociaz osobiscie wole Shimanowskie. Przynajmniej do swoich XT nic nie mam.

Napisano

Witam

Dziękuję za trafne uwagi, zastanawiałam się też na Cube, muszę pomyśleć:-). Zaraz sobie poprzeglądam też Alpiny.

Może ktoś jeszcze się wypowie?

W kwestii męskiego roweru również:-)

Pozdrawiam

Napisano

Ktoś może ma doświadczenia z Cube'm Access WLS Pro?

Teraz wybieram między Giantem talon 3w a tym Cubem.

Kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...