Matix27 Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam , mam taki problem, że próbuje wciąż rozebrac moj wolnobieg shimano. Próbowalem juz wielu metod, no i wciąż nie wiem jak zdjąć koronki. Robilem to w ten sposob że blokowalem wolnobieg i krecilem najmniejsza zębatką w lewo i nic, jedyne co to troche poniszczylem ząbki.. prosze o pomoc i jakies dobre wyjasnienie bo nie robilem nigdy takich rzeczy. Z góry dziękuję za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 wolnobieg nie jest rozbieralny, jeśli masz kasetę to powinieneś zablokować ją a następnie używając specjalnego klucza odkręcić nakrętke kasety. Jeśli jednak posiadasz wolnobieg możesz go co najwyżej odkręcić od piasty używając specjalnego klucza(takiego samego jak w przypadku kasety), wolnobiegu nie trzeba blokować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matix27 Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Wolnobieg jest rozbieralny ! czekam na odpowiedzi, ktore sa zgodne z prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 A może lepiej sam poszukaj informacji, jeśli jesteś przekonany, że się da? Na przykład, na stronach Shimano? Możliwe, że odkręca się kluczem hakowym nakrętkę przed najmniejszą koronką? A w ogóle po co chcesz odkręcać te koronki? Sugeruję odkręcić cały wolnobieg i odłożyć w przeznaczone mu miejsce. W moim domu takie miejsce nazywam koszem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matix27 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Naprawde niektórzy na tym forum sa bardzo pomocni jak widze ale na szczeście sa tez inni. Chcialbym powiedziec wszystkim szukajacym pomocy w takim przypadku ze te wolnobiegida sie rozkrecic na wszystkie czesci pierwsze ;)Sposob jest taki ze koronki odkreca sie najmniejsza koronka w lewo i po tym wszystkie schadza same. oczywiscie porzebne jest duuuuzo sily i duuuuze imadlo, tak wiec mi sie udalo i zycze powodzenia innym planujacym zmienic koronki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Prawda... wolnobieg jest rozbieralny... Tylko trzeba porządne imadło i siły dużoooo. odkręca się pierwszą koronkę w lewo i później zdejmuje wszystkie. EDIT: Dowód z forum http://www.forumrowerowe.org/topic/69349-wolnobieg-shimano-mf-hg50/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Ehh jak czasami czytam nie które wypowiedzi ... a mama mówiła nie wiesz, nie pisz... No ja kiedyś tam w zamierzchłych czasach rozkręciłem wolnobieg prawie ze gołymi palcami No jale to było jakieś Sun Run czy kij wie co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.