Skocz do zawartości

[Tylnie Koło Luz] Kross SFX 300

xbass

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam rower Kross SFX 300 (FullSuspensionGrup). Mam problem z tylnym kołem, a dokładnie. Wyciągnąłem rower po przerwie zimowej, wyczyściłem wszystko elegancko. Jeździłem nim przez 2 tygodnie codziennie wszystko było dobrze, a potem zaczął robić się luz w tylnym kole. :( Najpierw dokręciłem, ale to pomagało na chwile 800m. Postanowiłem wymienić łożyska, wszystko zrobiłem jak trzeba. Wszystkie śruby i kontry są dobrze, a na koniec jak chce dokręcić koło to cała ośka (nie jest krzywa) się kręci. Gdy się uda dokręcić prawie na sztywno to w kole po przejechaniu 500m robi się ogromy luz. W tamtym sezonie też tak miałem, ale wystarczyło raz dokręcić i wszystko było dobrze. Teraz nie mam pomysłu co zrobić z tym kołem.

PS:Proszę o szybką odpowiedź z góry Dziękuje :)

post-138554-0-35005600-1302619306_thumb.jpg

Napisano

Mogłeś dać za dużo smaru, który dawał złudzenie braku luzu, a po 500 km nadwyżka smaru wyszła i zrobił się ten luz. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Napisano

A mi sie wydaje ze albo gwint na osi ma dosć albo ten w kontrze i mimo kontry sie odkreca.

Zapomniałem dodać, iż razem z łożyskami wymieniłem oś i śruby.

Napisano

Teraz nie mam pomysłu co zrobić z tym kołem.

Takie pytanie kontrolne: czy wiesz, na czym polega kontrowanie śrub?

A co do tego koła - to jest zdaje się koło z piastą z nakręcanym wolnobiegiem. Przy okazji większych inwestycji w rower możesz pomyśleć o kupnie piasty z bębenkiem, tam jest mniej problemów.

Napisano

Takie pytanie kontrolne: czy wiesz, na czym polega kontrowanie śrub?

A co do tego koła - to jest zdaje się koło z piastą z nakręcanym wolnobiegiem. Przy okazji większych inwestycji w rower możesz pomyśleć o kupnie piasty z bębenkiem, tam jest mniej problemów.

Dziękuje za pomoc ;)

Wymieniłem piastę i wszystko jest elegancko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...