lukekot Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Witajcie Mikołaj za kilka dni i trza sobie prezent zrobić Postanowiłem wymienić starą rozklekotaną Acere na coś lepszego - wybór padł na Srama x7 na tył, do przodu chce dać x-gen, do tego triggery na 8 biegów (x7) i klamki Avid FR-5. Jestem juz raczej zdecydowany ale mam prośbe o jakiekolwiek sugestie czy rady. Dodam jeszcze, że postanowiłem pozostać przy 8 biegach (finanse) - kasete mam srama (chyba pg-830) a korby deore - tego na razie nie będę ruszał. I tu mam własnie pytanie czy to wszystko razem będzie ze sobą współpracować. Aha - przerzutki znalazłem na allegro - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73575488 - tył http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73184702 - przód chyba są ok ale wole zapytać .... dzieki za jakiekolwiek odpowiedzi Pozdrowienia dla wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaello Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Będzie współpracować na 100%, rozumiem że miałeś wątpliwości co do kompatybilności klamek Avida z triggerami i przerzutki przedniej z korbą ? Bo układ przerzutki-manetki na 110% będą grały. Co do kasety to przy najbliższej wymiance kup coś lepszego, np. starszego stx'a lub co najmniej pg-850. Masz dość duży przeskok jakościowy pomiędzy korbą a kasetą - w takim przypadku też staraj się raczej montować łańcuch twardością dopasowany zawsze do słabszego elementu - w tym przypadku do kasety, np. PC-38. Rafaello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 zestaw jak najbardziej dobry i godny polecenia!!wszystko bedzie smigac ze soba ochoczo(chyba ze masz bardzo zjechana kasete i lancuch to szkoda zeby niszczyly one-zwlaszcza lancuch-nowe komponenty) sam mam kupowany na poczatku tego roku bardzo podobny zestawik a dokladniej korba deore 540(ramiona z LXa co bylo moja odpowiedzia na rzekomo lubiace pekac korby deore a troche waze) kaseta sram 5.0 11-32 8b(wybor nie do podwazenia praktycznie-juz chyba 3 jak nie 4 w moim zyciu) Lancuch PC48(aktualnie metoda 3 lancuchowa ale jezdzone takze na PC58) przerzutka przod XT03-ciezki dylemat pomiedzy X-gen i XT byl nie powiem ale sprzedawca mnie namowil w koncu na XT ale roznicy nie zauwazysz raczej zadnej choc X-gen jest bardzo wyspecjalizowany pod waskie lancuchy i z szerszym lanuchem na 8b bedzie go bardzo ciezko ustawic z manetkami trigger(ja mam gripy z mikroindeksem wiec mi to roznicy nie robilo)...takze tutaj rozwaz jeszcze XT tylnia przerzutka x-9 bardzo dobry model super i w ogóle ale z biegiem czasu i 5000km zauwazam ze chyba nei warto doplacac bylo do niej wzgledem x-7(dobrze ze kupilem ja z niezlej tak czy inaczej cenie) Klami sam sobie chyba takie sprawie jak beda jakies wolne pieniazki-zdecydowanie dobre w tej cenie bezkonkurencyjne praktycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukekot Napisano 1 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Wielkie dzięki! Rzeczywiście z kasetą i łańcuchem jest mały "zgrzyt", ale mam zamiar je wymienić jak najszybciej, ponieważ mają już troche za sobą; mam nadzieje że wszystko wytrzyma jakieś 2 miesiące (w zimie się mniej jeździ ). Co do przedniej przerzutki to pomyśle o tym XT - np. coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72988562 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 no na przyklad ja ostatecnzei wzialem wersje 03 bo sprzedawca mnie rpzekonal a takze zwrocil uwage na ciekawa rzecz ze np starsze przerzutki maja czasem wyzsze ceny niz te nowsze pod koniec roku-czasy stx'a rc to najlepsze lata shimano a roznicy w pracy pomiedzy x-gen xt03 i xt05 nie ma rzadnej przy przebiegu do 1000km(takie na razie mam doswiadzczenie ze swoja oraz kolegow do 3000km) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryta Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 x-7 i avidy, to super wybór! Zamiast triggerów polecam jednak gripshifty - po parunastu latach na nie przeszedłem i już wiem, że przy nich zostanę! No i przerzutkę przednią -polecam jednak xt :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 zdecydowanie popieram kolege :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukekot Napisano 1 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 To mnie przekonaliście - do tego XT - biore go, co prawda na allegro nie widze tych starszych ale bedę jeszcze węszył... Z tego co wyczytałem na forum to powinna być down-swing i górny ciąg (przez 2 godziny się męczyłem zanim "zajażyłem" o co w tym chodzi - a ja ponoc w pracy jestem ...... ). Natomiast grip-shifty raczej nie ... to chyba przyzwyczajenie (ewentualnie konserwatyzm ), biore triggery - jakoś bardziej mi pasują. Dzieki wielkie za rady, przydały sie bardzo! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Podłączę się pod ten temat bo nie ma sensu nowego zakładać. Przez zimę i początek wiosny chce skompletować cały napęd(korba,łańcuch,kaseta,przerzutki przód+tył,manetki). Wybór padł na: 1) przerzutka tył X-7 2) przerzutka przód X-gen choć rozważam XTR w przypływie gotówki 3) łańcuch PC-990 4) kaseta PG-970 (jak to jest z tą wagą bo PG-990 na karbonowym pałąku waży tyle samo) 5) gripy X-0 9sp 6) korba LX'04 (już zakupiona) Co o tym sądzicie :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 very nice :grin: bedzie smigac jak złoto choc ja osobiscie dalbym korbe XT i jednak 8 biegow ale to tylko moje zdanie tymniemniej zestaw super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Dacelowo będzie jakaś korba Stronglight'a. Na LX'ie pojeżdżę 2-3sezony bo na razie nie mam kasy na coś lepszego. 8sp nie chcę zakładać bo nie wiadomo jak długo jeszcze będą dostępne części na 8sp (tak samo jak to było z 7sp). Osobiście zostałbym przy 7sp bo więcej mi nie potrzeba ale producenci twierdzą inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.