Skocz do zawartości

[przerzutki] Sram x7, czy będzie ok

lukekot

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mikołaj za kilka dni i trza sobie prezent zrobić :D Postanowiłem wymienić starą rozklekotaną Acere na coś lepszego - wybór padł na Srama x7 na tył, do przodu chce dać x-gen, do tego triggery na 8 biegów (x7) i klamki Avid FR-5. Jestem juz raczej zdecydowany ale mam prośbe o jakiekolwiek sugestie czy rady.

Dodam jeszcze, że postanowiłem pozostać przy 8 biegach (finanse) - kasete mam srama (chyba pg-830) a korby deore - tego na razie nie będę ruszał. I tu mam własnie pytanie czy to wszystko razem będzie ze sobą współpracować.

Aha - przerzutki znalazłem na allegro -

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73575488 - tył

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73184702 - przód

chyba są ok ale wole zapytać ....:D

dzieki za jakiekolwiek odpowiedzi

Pozdrowienia dla wszystkich

Będzie współpracować na 100%, rozumiem że miałeś wątpliwości co do kompatybilności klamek Avida z triggerami i przerzutki przedniej z korbą ? Bo układ przerzutki-manetki na 110% będą grały. Co do kasety to przy najbliższej wymiance kup coś lepszego, np. starszego stx'a lub co najmniej pg-850. Masz dość duży przeskok jakościowy pomiędzy korbą a kasetą - w takim przypadku też staraj się raczej montować łańcuch twardością dopasowany zawsze do słabszego elementu - w tym przypadku do kasety, np. PC-38.

Rafaello

zestaw jak najbardziej dobry i godny polecenia!!wszystko bedzie smigac ze soba ochoczo(chyba ze masz bardzo zjechana kasete i lancuch to szkoda zeby niszczyly one-zwlaszcza lancuch-nowe komponenty)

sam mam kupowany na poczatku tego roku bardzo podobny zestawik a dokladniej

korba deore 540(ramiona z LXa co bylo moja odpowiedzia na rzekomo lubiace pekac korby deore a troche waze)

kaseta sram 5.0 11-32 8b(wybor nie do podwazenia praktycznie-juz chyba 3 jak nie 4 w moim zyciu)

Lancuch PC48(aktualnie metoda 3 lancuchowa ale jezdzone takze na PC58)

przerzutka przod XT03-ciezki dylemat pomiedzy X-gen i XT byl nie powiem ale sprzedawca mnie namowil w koncu na XT ale roznicy nie zauwazysz raczej zadnej choc X-gen jest bardzo wyspecjalizowany pod waskie lancuchy i z szerszym lanuchem na 8b bedzie go bardzo ciezko ustawic z manetkami trigger(ja mam gripy z mikroindeksem wiec mi to roznicy nie robilo)...takze tutaj rozwaz jeszcze XT

tylnia przerzutka x-9 bardzo dobry model super i w ogóle ale z biegiem czasu i 5000km zauwazam ze chyba nei warto doplacac bylo do niej wzgledem x-7(dobrze ze kupilem ja z niezlej tak czy inaczej cenie)

Klami sam sobie chyba takie sprawie jak beda jakies wolne pieniazki-zdecydowanie dobre w tej cenie bezkonkurencyjne praktycznie

Wielkie dzięki!

Rzeczywiście z kasetą i łańcuchem jest mały "zgrzyt", ale mam zamiar je wymienić jak najszybciej, ponieważ mają już troche za sobą; mam nadzieje że wszystko wytrzyma jakieś 2 miesiące (w zimie się mniej jeździ :D ). Co do przedniej przerzutki to pomyśle o tym XT - np. coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72988562

no na przyklad ja ostatecnzei wzialem wersje 03 bo sprzedawca mnie rpzekonal a takze zwrocil uwage na ciekawa rzecz ze np starsze przerzutki maja czasem wyzsze ceny niz te nowsze pod koniec roku-czasy stx'a rc to najlepsze lata shimano a roznicy w pracy pomiedzy x-gen xt03 i xt05 nie ma rzadnej przy przebiegu do 1000km(takie na razie mam doswiadzczenie ze swoja oraz kolegow do 3000km)

To mnie przekonaliście - do tego XT - biore go, co prawda na allegro nie widze tych starszych ale bedę jeszcze węszył...:( Z tego co wyczytałem na forum to powinna być down-swing i górny ciąg (przez 2 godziny się męczyłem zanim "zajażyłem" o co w tym chodzi :) - a ja ponoc w pracy jestem ...... ).

Natomiast grip-shifty raczej nie ... to chyba przyzwyczajenie (ewentualnie konserwatyzm :) ), biore triggery - jakoś bardziej mi pasują.

Dzieki wielkie za rady, przydały sie bardzo!

Pozdrawiam

Podłączę się pod ten temat bo nie ma sensu nowego zakładać. Przez zimę i początek wiosny chce skompletować cały napęd(korba,łańcuch,kaseta,przerzutki przód+tył,manetki).

Wybór padł na:

1) przerzutka tył X-7

2) przerzutka przód X-gen choć rozważam XTR w przypływie gotówki

3) łańcuch PC-990

4) kaseta PG-970 (jak to jest z tą wagą bo PG-990 na karbonowym pałąku waży tyle samo)

5) gripy X-0 9sp

6) korba LX'04 (już zakupiona)

Co o tym sądzicie :?:

Dacelowo będzie jakaś korba Stronglight'a. Na LX'ie pojeżdżę 2-3sezony bo na razie nie mam kasy na coś lepszego. 8sp nie chcę zakładać bo nie wiadomo jak długo jeszcze będą dostępne części na 8sp (tak samo jak to było z 7sp).

Osobiście zostałbym przy 7sp bo więcej mi nie potrzeba ale producenci twierdzą inaczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...