Skocz do zawartości

[wolnobieg, przerzutka] dziwne zachowanie podczas jazdy- puszczenia na luz

pentagramsss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zauważyłem w swoim rowerze starym niepokojącą rzecz. Gdy jadę i nie pedałuje to wolnobieg co jakiś czas dziwnie się zachowuje. Powinien nie kręcić się(właśnie gdy jadę na "luzie") ale on co jakiś czas kręci razem z kołem przez co przerzutka(ACERA) świruje. Dzieje się tak od czasu kiedy stara przerzutka STX zawinęła się w koło. Boję się że znowu nowa przerzutka zawinie się w koło i 70 zł pójdzie w las....

Co się dzieje? Czy to mogło się stać po wypadku zawinięcia?

PS. Napisałem że mam wolno bieg bo mój rower jest stary więc raczej to kaseta nie jest :)

Pozdrawiam

Prawdopodobnie będziesz musiał wymienić też wolnobieg. Zapadki nie działają tak jak powinny. Nie da się tego naprawić a jakby było możliwe to bardzo trudno. Gra nie warta świeczki. Teraz to prawdopodobnie będą już koszta. Co zrobiłeś, ze Ci się przerzutka wkręciła? Jakaś wywrotka?

Prawdopodobnie będziesz musiał wymienić też wolnobieg. Zapadki nie działają tak jak powinny. Nie da się tego naprawić a jakby było możliwe to bardzo trudno. Gra nie warta świeczki. Teraz to prawdopodobnie będą już koszta. Co zrobiłeś, ze Ci się przerzutka wkręciła? Jakaś wywrotka?

Przerzutka się wkręciła bo łańcuch się rozczepił (to jest według mnie przyczyna)wówczas hak od przerzutki się wykrzywił... Czy wtedy to że przerzutka się zawinęła mogło spowodować uszkodzenie wolno biegu? ... raczej nie...

Czemu będą koszta?

Na allegro wolnobiegi chodzą już za 20zł + klucz 30zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...