kabanosdg Napisano 11 Kwietnia 2011 Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam forumowiczów, postanowiłem zmienić starą przerzutkę LX na XT RD-773 SGS. Kupiłem nową i po rozpakowaniu mocno się zaniepokoiłem. Otóż trzymając za korpus przerzutki i ruszając wózkiem prawo-lewo można zauważyć wyraźny 2-3mm luz. Po dokładniejszym sprawdzeniu luz ten powstaje na piwotach po prawej stronie od napisu XT. Pojechałem do sklepu z reklamacją jako, że przerzutka jest uszkodzona - otrzymałem informację że ten model XT powinien posiadać luz roboczy. Sprawdziłem w dwóch innych sklepach i tamtejsze przerzutki również posiadają taki luz. Moje pytanie do fachowców to czy ów luz jest normalny i powinien występować biorąc pod uwagę że na 4 letnim LX ( ok. 20 tyś km przebiegu) luzu nie ma w ogóle. Dzięki i pozdrawiam
lyndowss Napisano 11 Kwietnia 2011 Napisano 11 Kwietnia 2011 Z tego co wiem, to luz roboczy jest w każdej przerzutce. Nie martw się tym. Może w Twojej starej nie ma tego luzu, bo jest już mocno zużyta i może dostał się do niej piasek, lub inne błotko i wydaje się, że tego luzu nie ma.
Piksel Napisano 12 Kwietnia 2011 Napisano 12 Kwietnia 2011 No cóż to jest właśnie współczesne xt.Moje też ma luz a stare m950 nie, ale to już inna technologia.Nie masz się czym przejmować.
kabanosdg Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Napisano 12 Kwietnia 2011 Będąc w sklepie dla porównania wziąłem XTR nowego i tam nie ma nawet minimalnego luzu - sztywne jak by było zespawane (wiem, to XTR). Natomiast ogólnie w wyższej klasie sprzętu napędowego chodzi głównie o zmniejszająca się masę oraz zwiększającą precyzję działania - dlatego zaniepokoiło mnie to że nowsza, o klasę wyższa przerzutka ma taki luz - po prostu zastanawia mnie jak to wpływa na precyzję działania. Tak nawiasem mówiąc to zdziwiła mnie mocno cena XT, jak wchodził jakies 2-3 lata temu to kosztował ok. 160zł, teraz płaciłem prawie 230zł...
kabanosdg Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Napisano 12 Kwietnia 2011 Skontaktowałem się z Shimano. W odpowiedzi otrzymałem info że, luz jest normalny i jego obecność jest wymuszona tym, że przerzutka znajduje się pod kaseta, a nie z boku jak w starszych konstrukcjach. Ufff... to montujemy i testujemy ;] Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.