szkoder Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Hej Zastanawiam się nad pierwszym rowerem szosowym. Obecnie jeżdżę w MTB a szosa ma głównie służyć do dojazdów do pracy(25km w jedną strone). Dlatego zastanawiam się czy lepiej kupić jakąś starą kolarke z ramą CR-MO na osprzęcie 105 albo polować na Dura Ace,jak np. kolarka czy może składać coś już na nowej, aluminiowej ramie, na gorszym osprzęcie- czasem używanym:) Na rower mogę przeznaczyć ok 1200-1500zł, przy czym jakbym składał to na pewno nie całość od razu(trzeba dozbierać do worka). Z braku doświadczenia na szosie chciałbym usłyszeć Wasze opinie na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Jeśli głównie do dojazdów do pracy to jakiś rower crossowy nie będzie wygodniejszy? Mam trzy rowery i szosówka na dojazdy przez miasto jest u mnie najmniej odpowiednia Ale to też zależy jak wygląda twoja droga do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkoder Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Dojazd do pracy to cały czas asfalt, poza miastem- jedynie przez pare wsi trzeba przejechać- dlatego wydaje mi sie że szosa będzie najodpowiedniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sucharix Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Rozumiem, że masz luźne 1,5k i chciałbyś aby lżej ganiało Ci się co dzień do roboty? Jeżeli tak to może warto pomyśleć nad dodatkowym kompletem lekkich kół do MTB z odpowiednim ogumieniem, które miałbyś założone na co dzień? Często widzę na mieście gości na extra ramkach MTB ze slickami, może bardziej w tą stronę? Jeżeli jednak chciałbyś ganiać na szosie gdzieś dalej niż tylko do pracy, to w okolicach 1000-1100zł, kupisz spokojnie jakieś aluminium z połowy lat `90, na jallegro stoi też sporo giantów cadex carbon (to chyba jedyny używany węgiel dostępny w tej cenie). Trochę kasy Ci zostanie, akurat na zmianę olinowania/napędu i ogólny serwis (coś takiego jak "stan igła" istnieje tylko na naszym popularnym serwisie aukcyjnym, rzeczywistość zawsze szarpie za kieszeń) pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corratec Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Tak jak wyżej coś używanego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkoder Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 no właśnie się zastanawiałem nad jakimś używanym alumem, bo jednak jak zawsze można rower udoskonalać, a jednak chyba nie ma co pchać kasy w stary rower..oglądałem parę tych Giantów na allegro i cena dość przystępna:) a co myślicie o takim Giancie OCR Giant OCR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Giant całkiem ok, za takie pieniądze moim zdaniem warto. Przy ewentualnej rozbudowie zwiększą się nieco koszty ze względu na 8s ale i z tym można sobie poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaler Napisano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Ja na twoim miejscu kupil bym uzywana:P bo wiadomo nowy rower itd zupelnie inny styl jazdy:P kup uzywana i zobacz czy ci sie wogole podoba jezdzic na kolarzowce:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioo3 Napisano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Ja regularnie śmigam na swojej kolarce (kupiłem używaną na allegro) do roboty a mam około 20 km w jedną mańkę i polecam, jak się przyzwyczaisz to nawet nie spojrzysz na MTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.