dorris Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam. Mam pytanie odnośnie opaski uciskowej na kolana. Czy warto je nosić do normalnej jazdy aby odciążyć kolana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeq Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Takie opaski zalecane są po długim okresie braku aktywności stawu (np. po zdjęciu gipsu) i mają za zadanie odciążyć trochę staw i przyzwyczaić go do normalnej pracy. Jeśli chcesz założyć opaskę tak bez powodu to raczej nie jest dobry pomysł, moim zdaniem osłabisz staw tj. będzie miał mniej ruchu i łatwiej nabawisz się jakieś kontuzji. Jeśli natomiast bolą Cię kolana podczas jazdy, powinieneś poprzeglądać forum i dostosować swój rower do bardziej komfortowej ,,pozycji" (powodów może być wiele; np. pedały zatrzaskowe, zła pozycja). Możesz też zasięgnąć porady lekarza a właściwie powinieneś to zrobić, zarówno jeśli bolą Cie kolana jak również w przypadku, gdy chcesz nosić opaskę tak po prostu. Jeśli chcesz założyć opaskę tak bez powodu to raczej nie jest dobry pomysł, moim zdaniem osłabisz staw tj. będzie miał mniej ruchu i łatwiej nabawisz się jakieś kontuzji. To jest jedynie mój domysł, jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavvel Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Wiem, że temat ma już chwilę, ale jako... ekhm.. doświadczony przez los powiem, co mówił mój ortopeda. Otóż zadał mi pytanie, czy wiem, jakie obciążenia wytrzymuje kolano i jak myślę, jakie obciążenie wytrzyma kawałek szmaty Koniec końców stwierdził, że zaszkodzić mi nie zaszkodzi noszenie takowej opaski (przy czym, parafrazując, miałem z kolana zrobioną jesień średniowiecza), ale na pewno nie w celu odciążenia kolana. Do tego tylko orteza. Z drugiej strony, na jednej z rehabilitacji zalecali mi wszelkie wysiłki robić właśnie w takiej opasce, ale chyba bardziej ufam ortopedzie... W sumie, na Twoim miejscu zgłosiłbym się do jakiegoś ortopedy (skoro pytasz, to mniemam, że miałeś z kolanami jakiś problem) i popytał. Ja w każdym razie noszę do większości cięższych wysiłków (ale z tego co obserwuję pracę stawów, to raczej jako placebo...) Pzdr, P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KICIORGT Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam Też mogę się wypowiedzieć na ten temat jako koleś ze zdemolowanym kolanem (oczywiście na rowerze-mała gleba) Jeżeli chodzi o opaski-ściągacze to ortopeda powiedział jedno---upośledzają pracę mięśni,więc jak nie musisz to nie noś jeżeli miałeś jakieś urazy typy zerwane więzadła w stawie kolanowym to wtedy używaj podczas jazdy na rowerze,gry w kosza,tenisa itd... w celu stabilizacji aby uraz się nie powtórzył ale podczas chodzenia po zakupy na browar itd... nie noś usztywnienia,pozwól mięśniom swobodnie pracować Ja używam stabilizatora TRAINER GII ale tylko podczas latania rowerkiem (już 7 lat używam i jest ok ). Jeżeli nie miałeś żadnego urazu to nie noś żadnych opasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz85 Napisano 11 Maja 2011 Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Pójdę inną drogą. Ja miałem dwukrotnie skręcone kolano, uszkodzony staw, zerwane wiązadło... Przeszedłem dwie operacje. Nie korzystam z opaski, bo upośledza pracę mięśni. Z czasem dziwnie wygląda, gdy jedne mięśnie nogi są mniejsze od mięśni drugiej. Poza tym dość niebezpieczne, gdy jeżdżąc rowerem jedna noga ma power (siłę) a druga nie. Powoduje to, że nierównomiernie pedałujesz obiema nogami i dziwnie się "gibiesz" (poruszasz) na rowerze. Spróbuj z odżywkami regenerującymi stawy i w ogóle tkankę łączną (mięśnie, ścięgna, wiązadła). Kolan Ci nie wyleczą po urazach, ale bardzo pomaga łagodzić niedogodności z tym związane. Uwierz mi - jak ręką odjął. Polece Ci dwie sprawdzone: http://www.centrumod...sasz-p-707.html Animal Flex jest najlepsza ze wszystkich odżywek na stawy jakie brałem. Bierzesz przez 2 miesiące (codziennie po jednej saszetce) i robisz miesiąc przerwy. http://www.centrumod...tek-p-2343.html Treck jest tańszy, ale trochę mniej skuteczny. Brałem, kiedy nie mogłem sobie pozwolić na Animala. Dawkujesz tak samo. Gorąco polecam spróbować. Dostępne są w każdym sklepie z odżywkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KICIORGT Napisano 11 Maja 2011 Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 hehe to pewnie musze się dziwnie "gibać" jak latam rowerkiem ale muszę jeździć w stabilizatorze z tego względu że latam głównie street i często "gubię" rower podczas nieudanych "ewolucji" hehe wtedy stabilizator spełnia swoją role i utrzymuje kolano na miejscu podczas awaryjnych lądowań Jezeli ktoś jeździ ktoś jeździ długie trasy,bez "wygłupów" typu skoki ze schodów itd... to nie ma co nakładać żadnych usztywnień,ale jeśli ktoś po ciężkim urazie kolana lata w Dirt,street, DH czy FR to polecam stabilizacje ja używam tego oto "monstera" http://www.rehmed.com.pl/pl/orteza-trainer-gii.html spełnia swoją rolę i dalej mogę cieszyć się jazdą co do odżywek regenerujących stawy to zawsze się przydają i z pewnością pomagają szybciej wrócić do zdrowia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.