Skocz do zawartości

[puls] max na treningach coraz większy

keno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem zapytać co się dzieje z moim sercem, a mianowicie w tamtym roku podczas treningów MTB, czy na maratonach mój puls dochodził do 175 i tak mogłem jechać cały maraton. Jeżeli przeciągnąłem i doszło do np. 180 i więcej, to po chwili padałem ze zmęczenia. W tym roku, w zimie trochę chodziłem na siłownie aby wzmocnić nogi, jeździłem na stacjonarce dość intensywnie i zauważyłem, że na podjazdach tętno dochodzi mi do 186 i spokojnie wytrzymuję, jeździ się lekko. Boję się, że kiedyś coś mi się stanie przy tak wysokich tętnach. Czy mój organizm przyzwyczaja się do tak wysokich obrotów? Myślałem, że człowiek im bardziej wytrenowany tym tętno będzie spadało, bo serce jest mocniejsze. 29lat.

Pozdrawiam

Im człowiek bardziej wytrenowany tym niższe jest tętno spoczynkowe, u normalnego człowieka powinno wynosić 72 ale u sportowców bywa <50. Od tętna 186 na pewno nie umrzesz :icon_wink: .

Z tętnem spoczynkowym to wiem, dlatego myślałem, że przy dużych wysiłkach też tętno spadnie, a jest na odwrót

Zwiększenie czy zmniejszenie tętna nie jest celem treningu. Tetno jest tylko przybliżoną miarą wysiłku jaki wykonują mięśnie. Im większy wysiłek, tym większe tętno, a nie odwrotnie :). Coś jak obrotomierz w samochodzie. Skoro osiągasz większe tętno maksymalne, to znaczy że twoje mięśnie są zdolne do większego wysiłku. To chyba dobrze?

keno - a czy wiesz w ogóle jakie jest Twoje hr max?

Może po prostu w poprzednim sezonie zbyt się oszczędzałeś :) Albo właśnie ten sezon zacząłeś ze znacznie lepszą kondycją niż poprzedni kończyłeś?

Nie do końca wiem, jak to jest z jazdą na rowerze, ale np. moje biegowe hr max to 206 (a jesteśmy w podobnym wieku...no dobra ja jestem trochę starsza ;)) Oczywiście takie hr osiągam tylko na finiszu zawodów, na żadnym treningu nie udało się (i dobrze).

Chyba nie ma się czym martwić, hr to bardzo indywidualna sprawa.

Teoretycznie: tętno przy identycznym wysiłku powinno spadać. Bierze się to stąd że mięsień sercowy powiększa się i w tej samej jednostce czasu jest w stanie przetłoczyć większą ilość krwi i nie ma to nić wspólnego z HR max

Jednak tak to wygląda tylko w teorii. Na tętno ma wpływ tak wiele innych czynników że nie przejmowałbym się różnicą kilku uderzeń. Wpływ mogła mieć Twoja danego dnia dyspozycja, temperatura powietrza, wilgotność a nawet to co zjadłeś na śniadanie ;-)

Myślę raczej że w wyniku treningów zmienił się Twój próg mleczanowy a nie HR max którego pewnie jeszcze nie poznałeś.

HR max jaki uzyskałem to 192, może trochę źle się wyraziłem, przy HR 186 podczas treningu na podjazdach, jeździ mi się o wiele łatwiej niż w tamtym roku. Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Wszystkiemu "winny" wzrost kondycji i wytrzymałości beztlenowej.

W przyszłym roku może się okazać, że HRmax Ci spadnie do 191, ale też lżej (dłużej) będziesz znosił trening na poziomie 95-97%Hrmax.

10 minut Ci odpisywałem szczegółowo i post mi się wziął i skasował :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...