Skocz do zawartości

[Manetki] Shimano Alivio - demontaż wskaźnika biegu ?

TriggaHappy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy w manetkach Alivio można zdemontować wskaźniki aktualnego biegu tak jak np w SLX ? W Alivio są strasznie duże i zaczynają mnie drażnić/przeszkadzać. Są tam jakieś dwie śrubki ale nie wiem czy to do tego wskaźnika czy od samej przerzutki a nie chcę nic rozregulować gdyby okazało się że to nie te śrubki.Z góry dzięki za odp.

\\\\\\\\\\\\\UPDATE

Nie wytrzymałem ciśnienia i sam sprawdziłem :P Otóż da się, ale po zdjęciu telewizorka za dużo otworów jest odsłoniętych i piasek/pył łatwo może dostać się do środka manetki. Szkoda. Sory za kłopot - temat do usunięcia.

• Mod Team
Napisano

Telewizorki można zdemontować dopiero w SLX-ach. W niższych modelach manetek nie ma takiej możliwości.

Napisano

Zdjął, ale zostały mało estetyczne dziury, w dodatku bardzo ułatwiające dostanie się piasku do wnętrza manetek. W SLX chyba, a na pewno w XT pod telewizorkami są zaślepki.

• Mod Team
Napisano

Mówisz to komuś kto je zdjął.. nie rozumiem.

No tak, zdjął. Tylko czy teraz będą poprawnie działać? Nie. :icon_wink:

Napisano

No tak, zdjął. Tylko czy teraz będą poprawnie działać? Nie. :icon_wink:

Nie wiem skąd takie wnioski. Zdjąłem telewizorki - przerzutka działała poprawnie, nic się nie zmieniło - więc będą poprawnie działać po zdjęciu telewizorków. Nie ma do nich żadnej zaślepki - więc już wiem że nie jest przystosowana do ściągania tych wskaźników. Założyłem je z powrotem i wszystko nadal działa poprawnie.

• Mod Team
Napisano

Źle się wyraziłem. Miałem namyśli to, że manetki Alivio mogą nie działać poprawnie po zdjęciu telewizorków, ponieważ są wtedy narażone na dostanie się brudu do ich wnętrza, o co nie trudno (szczególnie przy jeździe w terenie). Na sucho, to większość manetek (o ile nie wszystkie) powinna działać. :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...