Skocz do zawartości

[Fotelik] montaz siedzonka dla dziecka

agaf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem laikiem rowerowym i pilnie potrzebuje pomocy. Kupilam rower, aby moc jezdzic z moim dzieciakiem. Chcialabym zainstalowac siedzenie dla dziecka nad tylnim kolem. Cos w rodzaju fotelika. Problem polega na tym ze rower ten posiada hamulce typu disc. Niestety nie wiem jak to okreslic po polsku, ale pewnie wiecie o co chodzi. I teraz mam problem, bo wiekszosc tych siedzen dla dzieci nie mozna zainstalowac na moim rowerze. Wiem ze sa specjalne bagazniki do tego typu rowerow. Ale nie chce popelnic kolejnego bledu, dlatego prosze o pomoc. Czy te siedzonka montuje sie na specjalnych bagaznikach, czy tez wystarczy zwykly bagaznik do tego typu roweru.

Dziekuje za pomoc

Napisano

Nie wiem dlaczego siedzenie dla dziecka miałoby byc niemożliwe do zamontowania w rowerze z hamulcami typu disc, czyli tarczowymi. zdecydowaną większość siedzeń mocuje się na tej rurze ramy, w którą włożona jest rurka z osadzonym na niej siodłem (np jedne z najlepszych i najpopularniejszych siedzeń firmy hamax, czy polisport).

Wspomniany bagażnik faktycznie występuje w wersji pod hamulec tarczowy, np bagażnik firmy merida. Taki bagażnik od strony zamocowania hamulca tarczowego ma stelaż tak uformowany by nie kolidować z pracą hamulca. Bagażnik taki musi być specjalnym bagażnikiem do rowerów posiadających hamulce tarczowe, gdyż gwintowane gniazdo do którego mocuje się bagażnik często jest poniżej zacisku hamulca.

Bagażnik ma jednak określony maksymalny udźwig, do tej pory spotkałem się z 25 kilogramami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...