Skocz do zawartości

[Amortyzator]Problem ze skokiem

hudy8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.kupiłem rower jakieś 4 lata temu jednak musiałem pilnie wyjechać i nie miałem okazji nawet na nim pojeździć.teraz zaczyna się sezon i mam zamiar nadrobić stracony czas.mam jednak kilka problemów.może napiszę wszystkie od pauzy by było wszystko przejrzyście napisane:

- pierwszy problem to amortyzator przedni.gdy np podczas jazdy poderwę przednią kierownicę to przedni amortyzator nie rozkłada się spokojnie tylko jest dość mocno odczuwalne oraz słyszalne uderzenie gdy amortyzator się maksymalnie wysuwa.nie wiem dlaczego tak się dzieje.czy jest może jakaś regulacja by można było to podregulować??

- drugi problem dotyczy hamulców tarczowych.hamulce są maksymalnie podciągnięte a mimo to tylny hamulec hamuje bardzo słabo.czy wymiana może pomóc??

- trzecia sprawa dotyczy opon.te które mam obecnie są bardzo szerokie.ogólnie rower jest dość ciężki a do tego jeszcze te opony.jest szansa by jazda stała się lżejsza i przyjemniejsza po wymianie opon na cieńsze??

- ostatni problem dotyczy luzów gdzieś przy kierownicy.jak nacisnę przedni hamulec i lekko popchnę rower do przodu ma lekki luzy gdzieś na łączeniu kierownicy z rama.czy można coś z tym zrobić bo regulacja niestety nic nie pomogła...

Napisano

- pierwszy problem to amortyzator przedni.gdy np podczas jazdy poderwę przednią kierownicę to przedni amortyzator nie rozkłada się spokojnie tylko jest dość mocno odczuwalne oraz słyszalne uderzenie gdy amortyzator się maksymalnie wysuwa.nie wiem dlaczego tak się dzieje.czy jest może jakaś regulacja by można było to podregulować??

- drugi problem dotyczy hamulców tarczowych.hamulce są maksymalnie podciągnięte a mimo to tylny hamulec hamuje bardzo słabo.czy wymiana może pomóc??

- trzecia sprawa dotyczy opon.te które mam obecnie są bardzo szerokie.ogólnie rower jest dość ciężki a do tego jeszcze te opony.jest szansa by jazda stała się lżejsza i przyjemniejsza po wymianie opon na cieńsze??

- ostatni problem dotyczy luzów gdzieś przy kierownicy.jak nacisnę przedni hamulec i lekko popchnę rower do przodu ma lekki luzy gdzieś na łączeniu kierownicy z rama.czy można coś z tym zrobić bo regulacja niestety nic nie pomogła...

- Amorek to RST? W tych tańszych rst nie ma założonych sprężyn pod tłumikiem i wtedy jak wyciągasz amorka, to tłumik uderza o lage. Musiałbyś sobie rozkręcić amorka i włożyć pod tłumik sprężynkę;)

- Jeżeli mało jeździłeś na rowerze to poczekaj, może się dotrą klocki ;) a jak nie to wymiana jak najbardziej pomoże ;)

- Wymiana opon baaardzo wpływa na jazdę. Gdy wymienisz na lżejsze i cieńsze oponki to jazda będzie lżejsza, a toczenie roweru będzie miało mniejszy opór ;)

- Jeżeli masz luzy na sterach to weź sobie dokręć stery ;) Powinno pomóc.

Napisano

dzięki Pysiek za odpowiedź.a więc tak.rower nie jest super sprzętem bo taki nie jest mi potrzebny.jest to jakiś tam trexstar excelssion.wiem wiem nic szczególnego ale dla moich potrzeb w zupełności wystarczy.zrobiłem nim na razie może z 40km.jakoś wole jeździć samochodem ;-) co do hamulców to przednie działają jak żylety ale tylne szwankują.najwyżej wymienię je na jakiś inne.co do amortyzatora to niestety nie mam pojęcia jak się takie coś rozbiera.może macie jakąś instrukcję bym mógł coś podpatrzeć.co do tych luzów to dziś zerknąłem dokładnie i chyba to jest gdzieś właśnie przy amortyzatorze.wewnątrz amortyzatora czuć luz przez co po naciśnięciu przedniego hamulca rower lekko porusza się w przód i tył.opona jest trochę za gruba: 26X2,60 przez co jeździ się bardzo ciężko a jeżdżę głównie po drogach...

Napisano

To oponki od razu wymień na coś 2.0 ;) Jeżeli masz luzy na amorku, to wymagane będzie rozebranie amorka ;) Ale jeżeli masz RST to nawet nie rozkręcaj go bo szkoda... Kup sobie używek SR Duro ;) Kupisz go gdzieś za 100 - 150 zł a to już jest fajny sprzęt dla nie wymagających. Co prawda jest ciężki, ale przynajmniej chodzi, nie tak jak RST :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...