Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] tektro auriga - problem

klakier70

Rekomendowane odpowiedzi

A w którym miejscu się poci? I co to znaczy bo jeśli to jest woda no to chyba nic złego jeśli płyn to oznacza nieszczelność, choć ja zauważyłem że zawsze mam mokre pod tymi gumkami od odpowietrzania lekko je poprawiłem dokręcając ale nic to nie dało.

Co do wyginania tarczy to chyba najważniejsze jest to aby klocki ściskały tarcze równo a nie pod kątem, u mnie tracza też pracuje podczas hamowania.

Może spróbuj poluzować zacisk 2x śruby ( ale nie adapter ) sprawdź czy rusza się na boki no i wtedy weź kogoś do pomocy i karz mu trzymać klamkę mocno i nie puszczać a ty dokręcaj po 1/4 obrotu w/w śrubki. Ważne jest aby trzymać tą samą siła i nie ruszać klamką bo się przestawi i dokręcać równomiernie śruby. Co do klamki polecam "Gumkę od majtek" albo czasami takie opaski na rzepy

To jest normalnie że tylko jeden kolcek jest ruchomy, drugi jest nie ruchomu i ten jeden dociska tarczę do tego nieruchomego. A co do tego czy powinien sie zacisk pocić to raczej nie to jest gdzieś jakiś wyciek. Idź z tym lepiej do serwisu.

Nie mylisz się, po prostu ziemian jest jedną z tych osób, które nie mają pojęcia o temacie a koniecznie chcą czymś zabłysnąć :thumbsup:

Niegłupim pomysłem jest dać pastę miedzianą na tłoczki, a nóż pomoże...

Co do hamulca to sprawdź czy tarcza jest prosta, jeśli tak to połowa sukcesu. Załóż koło w ramie/amorze tak żeby dobrze siedziało w hakach. Jeśli masz zaciski Quick Release (z wajchą) to zaciśnij tak, żeby było ciężko domknąć JEDNĄ ręką, jeśli na imbus to z wyczuciem. Teraz poluzuj śruby w zacisku hamulca (nie adaptera), zaciśnij klamkę i dokręcaj równomiernie raz jedną raz drugą śrubkę zacisku o 1/4 obrotu, ew. jakieś ręczne poprawki zacisku żeby klocki były ustawione równolegle i równomiernie do tarczy.

Czynność powtórzyć po każdym wyjęciu koła z haków ramy/amora :)

Pisząc że się poci, miałem na myśli wyciek płynu.

Pojawia się on przy odpowietrzniku pod gumową zaślepką, dziś miałem podobnie, ale nie są to jakieś duże ilości.

Muszę jednak sprawdzać co jakiś czas zbiornik żeby sobie układu nie zapowietrzyć ;P

Zacisk mam już ustawiony prawidłowo, jednak problem nadal występuje.

Podejrzewam że zacisk mógł mi się odkręcić sam on wibracji, bo po dokręceniu nadal występują więc pewnie występowały też przed odkręceniem ...

Co do informacji o temperaturze zacisku to chyba nie ma to większego znaczenia bo dziś też się wygrzał, a wibracje nie ustały.

Najgorsze jest to że wpada w wibrację przy niewielkiej sile hamowania, akurat takiej jaką się używa na zjazdach w lesie najczęściej i cała przyjemność z jazdy znika, a nawet robi się niebezpiecznie ;/

Jeśli ktoś wpadnie jeszcze na jakiś pomysł albo ma jakieś przypuszczenia co do przyczyny powstawania takich wibracji to proszę napiszcie o mi już ręce opadają :(

Oczywiście podstawowe warunki jak lepsze klocki czy ud-tłuszczony hamulec mam spełnione.

Nie pamiętam czy pisałem, ale na przodzie mam ten sam zestaw i nie ma problemu, zacisk jest Draco, czyli gorszy ale i tak działa lepiej, choć są tam jeszcze fabryczne żywiczne klocki.

Rozmiar tarcz to 180 (może to ma znaczenie) i są to tarcze od modelu Draco.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...