Skocz do zawartości

[hamulec hydrauliczny] Shimano br-m 445

Dynamic

Rekomendowane odpowiedzi

Forumowa szukajka nie działa a więc piszę nowy temat, potrzebuję opinii na temat hampli (w temacie) oraz rozwiązanie na pewien problem, otóż mam zamiar kupić rower z tym hamplem i w zacisku zauważyłem że tam jest taka zawleczka która jest zakrzywiona na końcu...Czy gdy będę wymianial klocki to muszę to odgiąć kombinerkami czy próbować innaczej (czekam na propozycje) I czy jeżeli będzie trzeba za każdym razem odkrzywiać zawleczkę to można tam włożyć inna, prostą ?

Zdjęcie tej zawleczki:

nie wiem jak jest w innych hamulcach niż Shimano ale np w moich starych M486 i obecnych SLX jest ta zawleczka. Zawleczka ma za zadanie utrzymywać w miejscu klocki hamulcowe. Jak wymieniasz klocki odginasz do środka i ją wyjmujesz. Wkładając nowe klocki odwrotnie - zaginasz zawleczkę na boki - żeby nie wypadła. Jeśli tego nie zrobisz może Cię spotkać niemiła niespodzianka:) Zawleczkę - pewnie że możesz sobie wymieniać. Pamiętaj jednak żeby była mniej więcej grubości oryginalnej - żeby klocki nie chodziły w tę i z powrotem:)

Co do hebli to powiem szczerze, ze miałem model wyższe M486 i nadawały się jedynie do w miarę spokojnej jazdy. Od razu proponuję wymianę na coś lepszego - chociażby SLX (no chyba, że nie wybierasz się w góry;) smile.gif

@Dynamic, spokojnie możesz zamień zawleczkę na drut. Ja tak zrobiłem w swoich 535 bo zawleczka doprowadzała mnie do szału ponieważ nie byłem w stanie jej odginać palcami na dole strony są zdjęcia Uprzedzając wszelkie uwagi o drutowaniu: to naprawdę bardzo dobrze działa a wymiana klocków stała się bez narzędziowa :P

Kiedyś gdzieś widziałem taką zawleczkę co się samo odginała i zaginała po lekkim naciśnięciu, poszukam takiego czegoś

ps; Czyli te klocki trzymają sie tylko na tej zawl. ? Bo ja tam jeszcze kilka śrub widzę. I jeszcze jedno; Co jest lepsze Tektro auriga comp czy te br-m 445 ? , nie proponujcie innych bo budżetu za dużo nie jest

• 6 miesięcy temu...

Piszę tutaj coby nie powielać tematu. Od wczoraj jestm właścicielem hamulców, o których mowa powyżej i już pojawił się pewien problem. Podczas przenoszenia ciężaru na prawą stronę, czy to skręcania tarcza się tłucze. Jestem prawie pewny, że jeden z klocków trze w pewnym miejscu o tarcze wskutek czego słychać bardzo irytujący, metaliczny, cykliczny dźwięk. Co z tym fantem zrobić? Mam zerowe doświadczenie, jeśli chodzi o hamulce tarczowe, więc będę bardzo wdzięczny za pomoc.

safian, problemem w tym, że to nie jest "lekkie dzwonienie", a dźwięk natężeniem zbliżony do tego, który wydają koraliki montowane na szprychach przez małe dzieci. Pisałem, że moje doświadczenie, jeśli chodzi o hamulce tarczowe jest żadne, możesz mi powiedzieć, jak przesunąć zacisk?

Po tym co piszesz to skoro wepchniecie tloczkow nic nie dalo, to najbardziej chyba prawdopodobne wydaje mi sie to co kolega Safian pisze, czyli moze jednak tarcza krzywa???

Wepchnięcie tłoczków nic nie dało, bo nie tam był problem. Jak wspominałem, to mój pierwszy kontakt z takimi hamulcami, nie wiedziałem nawet, gdzie włożyć paluchy, żeby zacisk przesunąć.

Może po prostu jest źle wyregulowany i tyle. Odkręć (a raczej poluzuj) dwie śruby mocujące zacisk, z wyczuciem przesuń zacisk i dokręć śruby, zakręć kołem, jeżeli trze to ponowić, jeżeli nie trze to jest ok.

Na dzień dzisiejszy skończyły mi się punkty reputacji do rozdania :), więc na razie dzięki za pomoc.

Problem rozwiązany :thanks:

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie kiedys kumpel przez przypadek wcisnal hampel jak rower byl na stojaku bez kola i klocki wypchnelo, takze niby wszystko bylo oki ale dopiero pozniej przy jakis skretach czy hamowaniu ostrzejszym zauwazylem ze jednak hamulec nie dziala tak jak wczesniej...wcisniecie tloczkow nie spowoduje, ze po pierwszym nacisnieciu klamki wroca do poprzedniego stanu rzeczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...