Skocz do zawartości

[trasa] jak się przygotować?

tomekzce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dopiero zaczynam swoją przygodę z rowerem mam na swoim koncie niecałe 350km.

Chciałem zapytać jak długie dystanse robić na początek, jak często

Co najlepiej jeść przed trasą ? itp.

Z góry Dziękuje, i Pozdrawiam

Tomek

Ja na początku tylko dłuższe trasy jeździłem w weekendy w ładną pogodę(ok50-60km) , a gdy miałem chwilkę to w tygodniu po 0,5-1h godziny w pobliskim lesie . Teraz w sumie jest podobnie. Jeżdżę kiedy mam ochotę , i gdy jest w miarę pogoda (nie lubię taplać się w błocie) :icon_mrgreen:

najlepiej jak byś znalazł osobę w podobnym stopniu przygotowaną i zaczynaj od 20-30km potem stopniowo zwiększaj np. o 10km tygodniowo chyba że będziesz nie na siłach to wolniej zwiększaj. pamiętaj o napojach nie gazowanych na trasę i jakichś batonikach lub innych posiłkach bogatych w cukry

W zeszłym sezonie dorwałem rower po dłuugiej przerwie . W pierwszy dzień zrobiłem ok 20 km i starałem się co drugi dzień wsiadać na rower robiłem po 30-40km.Później bez większego problemu przejechałem 70km najgorsze to się ruszyć a jak już wsiądziesz na rower to jakoś idzie :)

Wtym miesiący chcę w końcu pokonać 100km .

• 2 tygodnie później...

Cześć,

ja też jestem nowy - i tu na forum i w kwestii rowerowej. Tzn., w kwestii rowerowej to może nie taki znowu nowy, bo kiedyś za młodu jeździło się sporo(no, ale to pewnie jak większość). Teraz lat i kilogramów trochę przybyło i zachciało mi się wrócić do tego hobby. Rower kupiłem dwa dni temu i od tych dwóch dni sobie jeżdżę po okolicy, w której mieszkam(bliskie okolice Warszawy), ale zastanawiam się jakie trasy wybierać. Mniejsze drogi, ścieżki rowerowe(w mojej okolicy akurat niestety zbyt wiele ich nie ma), ścieżki leśne czy może wszystko po trochu? Trochę się w tym gubię i miotam, ale pewnie z czasem wypracuję jakiś złoty środek. Chyba, że ktoś z Was ma jakieś rady w tej materii?

Pozdrawiam

Kuba

Dla mnie najważniejsze są starty w terenie, ale kupiłem sobie najtańszą możliwą szosówkę i też lubię pomknąć po płycie asfaltu 50km/h Lubię i to i to, ale poważnie traktuję MTB. Mimo wszystko chyba skuszę się na jeden start w lokalnym wyścigu szosowym.

U mnie jest tak :

80% las

20% asfalt

no chyba że jadę do i z pracy to wtedy tylko asfalt, ale z zamiłowania LAS

Zawsze zaopatrzam się w izotonik w bidonie 750 ml i ze 2 batony na wypad tak ze 3 godzinki wystarcza przed wyjazdem oczywiście porządnie się najem.

No i trzeba pamiętać aby się odpowiednio ubrać, w taka porę roku to najlepiej tak aby wychodząc z domu było troszeczkę zimno, ponieważ podczas jazdy i tak się rozgrzejesz. Polecam zakupić odzież termoaktywną.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...