Skocz do zawartości

[hydrauliki] Avid juicy - problem z tylnym hamulcem

rowerowyAMATOR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój problem polega na tym, że klamka hamulca dociska się do końca ale nie hamuje, zapowietrzony raczej nie jest, pokrętło do regulacji tuz przy klamce też nic nie daje, podpompować też się raczej nie da.

Wiecie może o co tu chodzi i jak to można zrobić?

Z Góry Dziękuje!

w przewodach słychać jak płyn się przemieszcza lecz nic się nie dzieje, zdjąłem dzisiaj koło, aby sprawdzić czy klocki się przesuwają i po kilku naciśnięciach dopiero zauważyłem zmianę, później rozepchałem klocki i wsadziłem koło oprócz tego, że przerwa pomiędzy klockiem a tarczą się zmniejszyła nic się nie zmieniło, zauważyłem również że kabel od hamulca na łączeniu z samym hamulcem jest lekko "sparciały" czy to może być tym spowodowane?

A czy da się jakoś sprawdzić czy hamulec jest zapowietrzony?

nie wiesz=nie pisz

Jak widzisz wiem lepiej niż ty i komentarz nie wiesz nie pisz jest nie na miejscu. Forum jest to miejsce, gdzie internauci wymieniają się zdobytą wiedzą. Widać Ty tego nie wiesz. Może byłoby lepiej, jeśli nie czytałbyś forum.

Pozdrawiam.

Sorry za OT.

Jak wlejesz do butelki płynu pod korek to nic nie słychać kiedy nią machasz. Wlej tylko połowę płynu a machając usłyszysz bulgotanie.

Jeśli wciskając klamkę słyszysz bulgotanie, znaczy to, że hebel jest zapowietrzony. Należy go odpowietrzyć i zobaczyć, co będzie się działo.

Jeśli dobrze rozumiem zdjąłeś koło i nacisnąłeś klamkę, co się równa z zapowietrzeniem hamulca. Udaj się do najbliższego serwisu rowerowego lub sam odpowietrz hamulec.

To się nie równa z zapowietrzeniem. Szczególnie wtedy, kiedy hebel już jest zapowietrzony.

Jak widzisz wiem lepiej niż ty i komentarz nie wiesz nie pisz jest nie na miejscu. Forum jest to miejsce, gdzie internauci wymieniają się zdobytą wiedzą. Widać Ty tego nie wiesz. Może byłoby lepiej, jeśli nie czytałbyś forum.

Pozdrawiam.

Sorry za OT.

jak widzisz nie miałeś racji.Zgadzam się z tym, że każdy może wymieniać się wiedzą, ale jeśli gdzieś w internecie coś przeczytałeś, a sam tego nie doświadczyłeś to nie pisz tego jako radę z taką pewnością!

• Mod Team

Naciśnięcie klamki bez tarczy moze skutkować zapowietrzeniem ale nie musi. zależy jak sie ta klamke wcisnie. Mi sie kilka razy zdarzyło ale jak tylko sie zorientowałem ze nie ma oporu odrazu puściłem. tłoczki nie wypadły i sie nic nie wylało i nie zapowietrzyło. Ale jak ktoś wcisnie klamke do oporu i bedzie nadal pompował to już nic nie wyszło zbita.

• 3 tygodnie później...

w przewodach słychać jak płyn się przemieszcza lecz nic się nie dzieje, zdjąłem dzisiaj koło, aby sprawdzić czy klocki się przesuwają i po kilku naciśnięciach dopiero zauważyłem zmianę, później rozepchałem klocki i wsadziłem koło oprócz tego, że przerwa pomiędzy klockiem a tarczą się zmniejszyła nic się nie zmieniło, zauważyłem również że kabel od hamulca na łączeniu z samym hamulcem jest lekko "sparciały" czy to może być tym spowodowane?

A czy da się jakoś sprawdzić czy hamulec jest zapowietrzony?

Żeglug mnie to na pewno zapowietrzony. Ja dziś wymieniałem klocki na nowe. Musiałem spuścić trochę płynu z układu, bo nowe klocki się nie mieściły. Okazało się na koniec, ze hampel się do końca nie cofa i jest gumowaty. Po odpowietrzeniu było lepiej, ale czeka mnie mała poprawka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...