Skocz do zawartości

[kaseta] jak sciagnac ? bez klucza

jelen

Rekomendowane odpowiedzi

No to kredki jelen .Jakbyś mieszkał koło Katowic to u mnie załatwiłbyś to za friko :) W sumie zamiast łańcucha możesz pokombinować z przytrzymaniem przez szmatę kasety - jeśli masz parę w łapach powinno dać radę. Ale pod górkę i tak będziesz miał przy kombinowaniu domowymi sposobami. Ja mimo wszystko wydałbym nawet te 25zł na klucz i miał święty spokój. A łańcuch prędzej czy później i tak ci jakiś zostanie - kup choćby jakiś badziew w macro. Wystarczy. I nawet na bransoletki Ci zostanie parę kawałków :D

Rafaello

lancuch to mozesz nawet sprubowac uzyc ten ktory masz zalozony wlasnie w rowerze gwarantuje ze jest to mozliwe przy pomocy drugiej kumatej osoby a jesli masz lancuch na spinke to brob sobie z niego tymczasowy bacik-przebij deseczke gwozdziem naloz na niego lancuch bez spinki dasz rade na pewno-oba sposoby sprawdzone choc raczej 4 rece sa potrzebne wtedy

ok juz po sprawie po pierwsze Marc1n mi przyslal klucz ;p , a po drugie to bacik = obecny lancuch

napiąłem łańcuch i oponągo moj tatko przycisnal mocno i ani rusz , poszlo gladko ;p teraz tylko wycentrowac to gówno :/

Jak Jelen już sobie poradzil to teraz ja mam pytanie. Mianowicie do czego potrzebny jest ten "bacik"? My się zawsze wydawało że do odkręcenia kasety wystarczy ten klucz wchodzący do środka (ten z ząbkami)... :oops:

Przy przykręcaniu kasety nie ma problemu - kierunek obrotu wolnobiegu lub kasety na bębenku jest zablokowany. Przy odkręcaniu kręciłbyś po prostu razem z zębatkami - bacik jest potrzebny do skontrowania tego obrotu, praktycznie nie można tego zrobić w żadnym innym miejscu tylko na kasecie.

Rafaello

Witam..

A ja troszke obok tematu, jednak musze zapytac.

Zdjalem kasete, wyczyścilem, i bardzo sie zdziwiłem ze jest to kaseta SRAM. Moje pytanie jest nastepujące:Gdzie pisze na kasecie jaki jest to SRAM?? Jest tylko duzy napis SRAM i żadnego wiecej numeru... Myśle teraz czy nie wymienic na cos innego, tym bardziej ze kupilem juz łańcuch shimano lx...

Pozdrawiam

Paolo

Niekoniecznie musisz wymieniać. Sram i Shimano często spotyka się jako mieszankę napędu w rowerach, również fabrycznie nowych. I nawet działa to nieźle. Poza tym poszukaj na kasecie, gdzieś musi być jednak jakaś inormacja o tym jaki to typ.

Rafaello

a wlasnie ze nie musi...ja sam mam kasete 5.0 ktoras z kolei i akurat na tej ktora mam teraz nie ma zadnych chyba oznaczen poza napisem SRAM(ta ma akurat czarny lockring)poprzednie modele ze srebrnym tez chyba nie mnialy nic poza SRAM 40Nm...chyba ze gdzies od wewnatrz kasety...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...