bartisss Napisano 7 Kwietnia 2011 Napisano 7 Kwietnia 2011 Witam Chciałem sobie kupić amoraka Rock Shox Dart 3 z manetka pop lock. Ważę 50kg i chciałbym widzieć, czy ten amorak będzie dla mnie dobry. Startuje w zawodach MTB i muszę mieć coś bardzo dobrego, ale nie za drogiego. A może polecacie coś innego??? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Kawior Napisano 7 Kwietnia 2011 Napisano 7 Kwietnia 2011 Niema bardzo dobrego i niedrogiego amortyzatora, a w 100% nie jest nim Dart. Jakim dysponujesz kapitałem, bo to jest istotne.
Piksel Napisano 7 Kwietnia 2011 Napisano 7 Kwietnia 2011 http://lmgtfy.com/?q...x+dart+3+opinie google nawala?
Mod Team michuuu Napisano 7 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2011 Dart i 50kg rowerzysty to nie jest dobra para.
Mod Team mrmorty Napisano 7 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2011 Lubisz grzebać w rowerze i masz znajomego który ma już darta3?pytanie poważne
Kawior Napisano 7 Kwietnia 2011 Napisano 7 Kwietnia 2011 To lepiej popatrz na allegro za jakimś używanym widelcem. Za te pieniądze może coś sensownego trafisz. Inna sprawa, że z Twoją wagą, która jest raczej piórkowa żaden sprężynowiec ze standardową sprężyną nie będzie działał poprawnie. Celuj w amory ze sprężyną powietrzną, którą ustawisz pod swoją wagę. Z nowych możesz Epicona wyrwać jak dołożysz jakieś 100 zł z tym, że jest to Suntour.
pilon Napisano 7 Kwietnia 2011 Napisano 7 Kwietnia 2011 ok. 500 zł posiadam Może dozbieraj chociaż 100 zł i poszukaj przynajmniej jakiejś TORY?
djwiocha Napisano 7 Kwietnia 2011 Napisano 7 Kwietnia 2011 Używana powietrzna Torę to można i kupić pewnie za 400 PLN, bywały takie aukcje kiedy kończyły się i na 350.
Mod Team michuuu Napisano 7 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2011 Jak ma dozbierać to do epicona a nie krowiastej tory. Tym bardziej że chodzi w piórkowej ( a może to już kogucia).
Matrixowo Napisano 7 Kwietnia 2011 Napisano 7 Kwietnia 2011 ja mam dokładnie ten amor od nowości roweru i powiem jedno. na tą wagę kolarza to porażka. On może i by się nadawał na +80kg. Ja mam 65kg i jest tragedia. żeby użyć 100mm skoku w nim to trzeba by jechać z 40km/h i wpadać w niezłą dziurę bo inaczej to nie ma szans. A ogólna amortyzacja tego amora to porażka. nic nie wybiera małe duże lupa straszna. po 2k km to czuję się jak by go prawie już nie było... Jak już to walić coś z powietrzną sprężyną.
Mod Team mrmorty Napisano 7 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2011 Moja propozycja jest taka - jeśli masz kogoś kto ma darta3 w dobrym stanie, podkreślam w dobrym stanie, który nie puścił do środka piachu a sprężyna w lewej goleni nie złapała nawet śladu rudej i w okolicy dobrego tokarza który w aluminium wytoczy odpowiedni korek to dam Ci manuala na zrobienie sprężyny powietrznej w lewej goleni. Co prawda myślimy z kolegą jak by tu zrobić dodatkowo pozytywną komorę ale to jeszcze strefa testów. Operacja całkowicie odwracalna Aha, w zależności od rodzaju i materiału korka schodzisz z wagi ok 300 gram.
Kawior Napisano 8 Kwietnia 2011 Napisano 8 Kwietnia 2011 Jak na mój gust to co proponuje mrmorty to gra nie warta świeczki. Dart to nie jest amortyzator wart takich przeróbek. Moim skromnym zdaniem strata czasu i pieniędzy. Nie wątpię, że działa poprawnie po takiej modyfikacji, ale lepiej kupić po prostu nowy widelec np. Epicona. Ludzie się na jego temat wypowiadali raczej pozytywnie. Na pewno jest lżejszy niż Dart nawet po tuningu i będziesz mieć na niego gwarancję. Moja rada to dozbieranie stówki i kupno nowego epicona, albo kupno jakiejś sensownej używki. Patrz na Alledrogo jak coś porzucaj linki, pomożemy Ci coś wybrać.
Mod Team Franio Napisano 8 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2011 Czytałem gdzieś, że projektem pochwali się dopiero, jak go zrealizuje. Także cierpliwości.
pszemo Napisano 8 Kwietnia 2011 Napisano 8 Kwietnia 2011 Zgadzam się z przedmówcami. Dart dla Ciebie jest stanowczo za twardy. Sam użytkowałem takiego do niedawna. Przy mojej wadze, 80 kg z małym hakiem i najmniejszym naprężeniu wstępnym jakie mogłem ustawić, pracował... no cóż, jakoś tam pracował, ale szału nie było. Poza tym ciężki strasznie. Wchodzi na to, że musisz celować w coś innego, jeśli chciałbyś być zadowolony. Swoją drogą patent z Dartem i powietrzną sprężyną... nie źle . Nawet jeśli rewolucji nie wywoła to pomysł godny uwagi.
bartisss Napisano 8 Kwietnia 2011 Autor Napisano 8 Kwietnia 2011 znalazłem nadaje się http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-l-o-d-100mm-2010-czarny-i1532761910.html i jeszcze http://allegro.pl/suntour-epicon-rld-bialy-powietrze-pivoty-2011-i1529841533.html
Mod Team mrmorty Napisano 8 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2011 Koszty przeróbki to koszty ok 100 ml oleju i wytoczenia odpowiedniego korka. Gra jest warta świeczki gdy mamy wideł w mocno okazyjnej cenie(nowy) lub w rewelacyjnym stanie używka. Znam człowieka który jeździ na takim wynalazku i ma dwa pędzidła - jeden na reconie a drugi na tuningowanym darcie i mówi że różnica jest taka, że dart gorzej pracuje gdy nierówności następują zbyt często jedna po drugiej. Pomysł nie jest mój, moje są modyfikacje modyfikacji. Może jutro wyślę żonę do mamusi a sam porobię rysunki
Kawior Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 znalazłem nadaje się http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-l-o-d-100mm-2010-czarny-i1532761910.html i jeszcze http://allegro.pl/suntour-epicon-rld-bialy-powietrze-pivoty-2011-i1529841533.html Uważaj na zakupy w Sparrow-Bikes był już o tym temat na forum.
jaco96 Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 A ja bym ci proponował zgłosić się do użytkownika PoleK. Ma on na sprzedaż Marzocchi MX PRO LO rocznika 2008, za 400 złotych.
Millten Napisano 13 Kwietnia 2011 Napisano 13 Kwietnia 2011 Dart chodzi dobrze jak jest systematycznie serwisowany i jezdzi na nim ciezka osoba, tylko, ze wtedy pojawia sie kolejny problem, a mianowicie 28mm golenie gorne... Jezeli ktos sie upiera ze ma to byc zwykla sprezyna to w gre wchodzi jedynie Tora dla ciezkiej osoby, a dla lekkiej to nieistotne ... i tak praca bedzie marna Przykladowo taki Raidon Air ma juz golenie 30mm i moze nie jest duzo lzejszy od Darta, ale za to lekka osoba go sobie swietnie dostosuje, a i wydaje sie byc sztywniejszy. Koszt porownywalny. Jezeli zalezy Ci na czyms lzejszym wtedy koszta moga przewyzszyc Twoje srodki... A kolejny dosc istotny aspekt to jakie masz hamulce? Nawet przy Twojej niskiej wadze amortyzator dostaje ostro po dupie gdy zalozysz mu tarcze dlatego taki Dart naprawde srednio sie nadaje gdy ktos jezdzi agresywnie. Jezeli jestes nastolatkiem (czyli jeszcze przytyjesz), chcesz sie scigac i masz tarcze wydaje mi sie, ze kupienie czegos sztywnego jest priorytetem. Moze ta Tora? A swego czasu bylo ich sporo na allegro, bo montowane byly do Krossow.
bartisss Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Napisano 23 Kwietnia 2011 składam nowy rower i założę tam tarczówki hydrauliczne avidy elixiry 5
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.