Skocz do zawartości

[rower] początki streetu/dirtu

krzyzak06

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój stary rower zaczyna się już (dosyć szybko) rozpadać.. chcę zacząć uczyć się streetu/dirtu ale nie ma na czym, dlatego myślę o kupnie roweru do tegoż celu

zainteresowałem się tym.. http://allegro.pl/nowy-rower-prodigy-9-81-kolory-wyprzedaz-i1550152153.html

jedna k z tego co się orientuję to ta rama ma 13,5/14 cala

czy to nie będzie za dużo? (178cm/59kg)

cena jaka mnie interesuje to do 1700 zł. nie ma możliwości odłożenia większej kasy, kupna używki etc.

z góry dzięki

Napisano

Jeśli używki nie wchodzą w grę,to ten rower jest dobrym wyborem :thumbsup:

Mogę od siebie polecić również NS Holy : http://allegro.pl/ns-holy-2-24-26-dirt-street-wys-0zl-i1534958026.html Rowerek naprawdę dobry , tyle że na sztywnym widelcu. Sztywny widelec to dla niektórych plus, dla innych minus.

A co do rozmiaru, myślę że rama 14 cali przy twoim wzroście będzie do streetu/dirtu odpowiednia .

Napisano

Kurde, a dlaczego używka nie wchodzi w grę? Dlaczego nie chcesz składać roweru od podstaw? Ja bym radził złożyć rower "pod siebie".

Napisano

odnośnie składania:

składam aktualnie bardziej wielostronny rower poza tym z tego co wiem to składanie wyjdzie więcej..

używki nie wchodzą w grę bo chce mieć pewność że nie rozwali mi się po 1 skoku (a nawet jeśli to będę miał gwarancję..)czytałem jeszcze o doborze ramy i wyczytałem że do streetu najlepiej 11/12. Mógłby mi ktoś jeszcze doradzić jak jest z tymi ramami? czy wielkość ma jakiś duży wpływ na wykonywanie tricków?

PS. jak mam złożyć coś pod siebie skoro w streecie i dircie jestem praktycznie zielony ( czasem wyjdzie jakieś 150' na płaskim czy puszczenie na chwile kierownicy podczas skoku) tak więc nei czuje się na siłach żeby samemu wybierać wszystkie części ;p

Napisano

Co da ram... do streetu i dirtu na pewno najlepsza będzie ze stali Cr-Mo , z poziomymi hakami (możliwość zrobienia single speeda ).

Co do geometrii , aby rowerek był zwinny,dobrze nabierał rotacji musi mieć krótki tylni trójkąt. A rozmiar ? Może być 14,13,12 . Zależy już na co trafisz.

Napisano

Wielkość ramy raczej nie gra aż tak dużej roli. Mnie najlepiej się śmiga na 13" z 24" kołami przód i tył. Skoro już aż tak bardzo chcesz nówke, to ten Prodigy jest dobry jak za tą cene, choć ja bym złożył coś konkretniejszego ;) Za 1500zł złożyłem Pussy street + Pike (wszystko nowe prócz amorka) Więc nie rozumiem wypowiedzi pana Toluz. I jak jesteś początkujący to bierz rower tylko i wyłącznie rower z 24" kołami i jak najkrótszym tylnik trójkątem. Pomaga to bowiem przy kręceniu spinów.

Napisano

Wielkość kół, amortyzator sztywny widelec zależy tylko od upodobania ridera i tu nie ma zasady wzrost ani nic. Więc co komu leży. Prodigy nie głupi choć szczytem marzeń nie jest. Ale uderzaj bezpośrednio do chłopaków z KRK downhill.pl mają go za prawie 2stówki taniej.

Napisano

I jeszcze jedno, planujesz jeździć street/dirt? Bo jeżeli byś mało dirtu jeździł, to poradził bym Ci rowerek ze sztywniakiem ;)

Napisano

to faktycznie, przyda się amorek, ale w takim razie, wolałbym złożyć rower, żeby amorek miał regulacje skoku, żeby sobie ustawić np 130mm na dirt i z 80-90mm na street, bądź ustawić na mały skok i amorka zablokować ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...