Trusio Napisano 7 Kwietnia 2011 Napisano 7 Kwietnia 2011 Jak w temacie. Parametry obu: Viper (1629 zł) http://www.unibike.pl/vipergts.html Axis Classic (1475 zł) http://www.arkus.sklep.pl/rower-kellys-axis-classic-2011-negocjuj-cene-p-427.html Ceny detaliczne bardzo zbliżone, ale nie mam dobrego rozeznania z osprzęcie. Tegoroczny Axis Classic jest bardzo zbliżony osprzętem do Axis Red z 2010 roku. Myślę o Classicu, jednak potrzebuję rady fachowców. Z góry dzięki.
Pitof Napisano 7 Kwietnia 2011 Napisano 7 Kwietnia 2011 Jeśli chodzi o osprzęt to praktycznie w każdym aspekcie lepiej wypada Unibike. Choć jego amortyzator jest chyba cięższy od NEX'a w Kellys.
Trusio Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Napisano 7 Kwietnia 2011 Rozumiem. Ale jak to się odnosi w takim razie do ceny? Viper byłby wart dopłaty tych 150 złotych? Pytam, bo za podobną cenę można znaleźć i Krossa Crow Rubble z 2008 roku, którego osprzęt też jest chyba nieco wyżej, jednak słyszałem sporo opinii negatywnych na temat tej marki. Jak więc sprawa prezentuje się twoim zdaniem patrząc na rowery "całościowo"?
Pitof Napisano 7 Kwietnia 2011 Napisano 7 Kwietnia 2011 Viper jest zdecydowanie warty tej dopłaty. Kross Crow Rubble faktycznie ma dobry osprzęt, ale osobiście to bym go sobie nie kupił. Ma starą i obrzydliwą ramę.
Trusio Napisano 8 Kwietnia 2011 Autor Napisano 8 Kwietnia 2011 Zważywszy reputację - twoja opinia jest dla mnie bardzo pomocna :]. Dylemat praktycznie z głowy. Idę więc najpewniej w Unibike'a. Dzięki serdeczne.
Trusio Napisano 9 Kwietnia 2011 Autor Napisano 9 Kwietnia 2011 Viper jest zdecydowanie warty tej dopłaty. Kross Crow Rubble faktycznie ma dobry osprzęt, ale osobiście to bym go sobie nie kupił. Ma starą i obrzydliwą ramę. Znowu ja, niestety. Miałem zamawiać Vipera, ale wciąż nie jestem przekonany ze względu na niemożność dostania już czegokolwiek z zeszłorocznych modeli. Nie w smak mi po prostu płacenie pełnej ceny katalogowej. Stąd pytanie: ponieważ sprawiasz wrażenie rozeznanego w temacie - byłbyś w stanie doradzić najlepszą twoim zdaniem drogę zainwestowania max. 1800 zł (celując w nieużywany rower crossowy)?? Byłbym szalenie wdzięczny za poradę. Z góry serdeczne dzięki. Pozdrawiam.
Pitof Napisano 9 Kwietnia 2011 Napisano 9 Kwietnia 2011 Nie bardzo rozumiem problem. Viper 2011 katalogowo kosztuje 1799 zł, a Ty podałeś cenę 1629 zł. Masz więc 10% rabatu... Inne propozycje to Kellys Neos 2010. lub Romet RX-500. Kwestia jaki rozmiar ramy potrzebujesz.
Trusio Napisano 10 Kwietnia 2011 Autor Napisano 10 Kwietnia 2011 Te 10% rabatu, po zagajeniu do sprzedawcy, udzielają w co trzecim sklepie, więc można to potraktować jako cenę wyjściową - zwłaszcza, kiedy czytam na forach, że ludzie kupowali Vipera za 1500 zł :/. Neosa nie sposób już dostać w takiej cenie i rozmiarze (1800 zł, 21'') - chyba, że miałbyś jakiś cynk, byłbym zobowiązany. Generalnie troszkę rozjuszył mnie fakt, że przez własną opieszałość przeszły mi koło nosa wszystkie wyprzedaże, a tutaj człowiek i chciałby jeździć, i żal mu tych kilku stówek, które mógł zaoszczędzić... :/ Romet? Nie wpadł mi jeszcze w oko, sprawdzę - dzięki ;].
Pitof Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Zauważ, że zeszłoroczny Viper był katalogowo 100 zł tańszy, bo kosztował 1699 zł. W tegorocznym modelu dostajesz już nową, hydroformowaną ramę. Poza tym mamy początek, a nie koniec sezonu Odnośnie Neosa to spróbuj sobie sprawdzić dostępność tutaj. Teoretycznie mają jeszcze rocznik 2009 w interesującym Cię rozmiarze. Zerknij może też na tę Meridę.
Trusio Napisano 10 Kwietnia 2011 Autor Napisano 10 Kwietnia 2011 Chylę czoła. Tygodnie przekopywania się przez muł forumowej paplaniny, aż tu w końcu wyrasta przede mną człowiek z jasnymi odpowiedziami . Serdeczne dzięki, jestem twoim nowym fanem . A wracając do tematu - zabiłeś mi kompletnie klina! Jak to jest, że nie trafiłem na ten sklep wcześniej?! Google jest przereklamowane. Mają Axisa Red, Vipera i Neosa w chyba naprawdę dobrych cenach. Sam więc już nie wiem - byłem zdecydowany na Axisa, którego jednak nie mogłem dostać z wyprzedaży, więc zdecydowałem się na Vipera, który był jednak droższy, a tutaj dostaję oba w tej samej cenie i pewnie Viper byłby oczywistym wyborem (może nawet od razu wyposażony? O_o), gdyby nie niewielka dopłata do Neosa, który wydaje mi się teraz najrozsądniejszy w tej cenie - jak sądzisz? A do tego ta Merida prezentuje się całkiem nęcąco. Zadzwoniłbym do nich jutro i pewnie się na coś zdecydował. Pewnie - gdyby mówiły mi coś te specyfikacje. Na mój chłopski rozum - Neos wydaję się najbezpieczniejszym i najbardziej okazyjnym zakupem, dalej w kolejce Viper, ostatecznie Axis Red. Nie wiem, co myśleć o tej Meridzie - nic nie słyszałem o niej, rama 20,5'' - 21'' w Viperze dawało mi jakieś 5-7 cm luzu "w klinie". A czas ucieka i zamawiać trzeba... Prośba o ostatnią podpowiedź - Neos? Warto? Brać? Na pewno? Jak ja nie znoszę wyborów... O_O ! A jak nie Neos - Viper nowy, czy z przeceny (kwestia tej ramy)?! Będziesz moim bohaterem :0.
Pitof Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Czy oni w tym Wilexie mają jeszcze te rowery to się okaże jak tam ewentualnie jutro zadzwonisz Niestety, ale regularne odświeżanie stron internetowych, to nadal słaba strona wielu polskich sklepów. Viper 2010 vs. Viper 2011 - wybieram tegorocznego, ze względu na nową ramkę. Axis vs. Neos - zdecydowanie wybieram tego drugiego, ze względu na lepszy osprzęt. Neos vs. Viper vs. Merida - tu sytuacja jest dość wyrównana, choć ja chyba skłaniałbym się ku Meridzie, bo osobiście nie lubię regulowanych mostków i amortyzowanych sztyc. Są ciężkie, a dla mnie zbędne. Taka drobna uwaga odnośnie samego Vipera: tak jak wspomniałem rower dostał nową ramę oraz jest złożony na solidnym osprzęcie. To fajny cross, z tym, że jest on o ok. 1 kg cięższy od pozostałych. No, ale równie dobrze może Ci to nie robić różnicy. Co do rozmiaru ramy w Meridzie to ciężko doradzać przez internet, tym bardziej, że nie wiem ile masz wzrostu. Generalnie to główna, odczuwalna różnica pomiędzy tymi trzema rowerami będzie leżeć w długości górnej rury ramy.
Trusio Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Napisano 11 Kwietnia 2011 Serdeczne dzięki raz jeszcze. Wieczorem dam znać, na czym stanęło :]. A wzrost ok. 191 cm. Aaa - i jeszcze: Pisząc, że w przypadku finalnej trójki sytuacja jest wyrównana, to biorąc pod uwagę zakładaną cenę/jakość (po przecenie), czy tak ogólnie, sprzętowo? Bo ten cholerny Neos w katalogu stoi 2 tys. ze sporym hakiem - jak to się niby ma do tych katalogowych 1799 zł za Vipera? Wiem, że polska produkcja, itd., ale różnica jest naprawdę duża i to mnie dziwi. Ostatecznie, chciałbym dokonać wyboru na okres pewnie ok. 5 lat, więc wolę być pewny . I jeszcze jedno - złe rzeczy słyszałem o amortyzacji Vipera. W starszych modelach podobno szybko łapała "luzy". To może kwestia kilku przypadkowych wypowiedzi, ja tam się nie znam... :/
Pitof Napisano 11 Kwietnia 2011 Napisano 11 Kwietnia 2011 Obawiam się, że przy Twoim wzroście Merida w tym rozmiarze będzie dla Ciebie za krótka. Na cenę finalną ma wpływ wiele różnych czynników dlatego raczej patrzyłem tak ogólnie osprzętowo. Pewne różnice w osprzęcie są, ale nie są one drastyczne. Myślę, że Unibike za jakieś 2-3 lata też będzie droższy niż obecnie. Tak samo jak Kellys był kiedyś trochę tańszy Przykładowo Neos 2009 kosztował katalogowo 1999 zl, a model 2010 już 2399 zł. Generalnie amortyzatory w rowerach crossowych nie są ich najmocniejszą stroną. We wszystkich trzech rowerach masz produkty SR Suntour. Z tych trzech amortyzatorów najwyżej w hierachii producenta stoi model NCX, który masz w Neosie. W Kellysie masz też kasetę i manetki z wyższej grupy oraz napęd 27 biegowy (3x9), a w Unbike 24 biegowy (3x8). EDIT: P.S. Pisząc o Neosie odnosiłem się do modelu 2009, czyli tego z linku.
Trusio Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Napisano 11 Kwietnia 2011 Naprawdę cholernie doceniam twój wysiłek w rozwiązanie mojego problemu. Właśnie przez wzgląd na takich jak ty jednak nie warto kasować internetu :]. Serdeczne dzięki. Sprawa z kupnem się jednak przeciąga - nie mogę się do nich dodzwonić, nikt nie odbiera telefonu dzień cały... Dam znać, co i jak wyszło. Póki co - za tą cenę obstawiam Neosa. Jeżeli wszystko zawiedzie - będzie tegoroczny Viper ;0. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.