Skocz do zawartości

[opona]jakie oznaczenie wybrać do koła 28 cali

mszaty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem tu nowy i zaczynam od dzisiaj :thumbsup:

Od paru lat jeżdżę rowerem crossowym/trekingowym Arkus. Przyznać muszę, że nie przywiązywałem wagi nigdy do tego. Rower po prostu jeździł i się nie psuł. Teraz przyszedł czas na wymianę opon.

Mam koła 28 a opony CAMEL 700x40c (tyle zdołałem odczytać) i chciałem zakupić takie same w zasadzie, np.: 700x40c Continental lub 700x40c Author

bo zawsze byłem w każdej dziedzinie życia zwolennikiem koncpcji: "jeśli fabryka dała tak to tak ma być" ale w sklepie zaczęli mi tłumaczyć, że można dać oponę 700x35, np.: 700x35 Author albo też 700x38... i zdurniałem.

Proszę zatem o rady fachowców z forum... co wybrać? :wallbash: :wallbash:

A tak przy okazji, które z tych opon podanych przeze mnie będzie najlepsza jeśli ktoś ma doświadczenia z tymi oponkami lub może polecicie jakies inne.

Jeżdżę po ścieżkach rowerowych, asfalcie i czasem - ale rzadko po parkach ubitych i lasach ubitych i polnych drogach, którymi jeżdżą traktory :icon_mrgreen:

Pozdrawiam

Napisano

700 to rozmiar koła, będzie to zawsze to samo dla 28". Druga wartość to szerokość opony w milimetrach. Skoro miałeś 40c, nie będzie problemu z założeniem 38c czy 35c. Im węższa opona tym (przynajmniej w teorii) mniejsze opory na asfalcie. Ale nie możemy też przesadzać wsadzając szosową oponę, bo wtedy można zapomnieć o komforcie, a czasem obręcze takiej wąskiej gumy po prostu nie przyjmą.

Skoro masz zamiar jeździć też czasem po polnych drogach raczej stawiałbym na te Continental Double Fighter lub Author Slick Road. Author Zero pewnie będzie przyjemnie się prowadziła na asfalcie, ale brak bocznych klocków upośledzi jazdę poza nim. Choć z drugiej strony, dziś pokręciłem się chwile po takiej ubitej ścieżce na pełnych slickach i też się dało jechać, no ale...

Napisano

dzięki za rady...

będę zatem obstawiał taki rozmiar na jakim jeździłem, czyli 700x40c.

Jeszcze jedno... jak zakupie opony 700x40c to jakich dętek szukać? To musi być rozmiar 700x40?

Napiszcie, proszę jakie są inne oznaczenia tego rozmiaru 700x40c w kole 20 cali?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...