BART_osz Napisano 14 Grudnia 2005 Napisano 14 Grudnia 2005 Gratuluje zakupu . Koniecznie napisz o wrazeniach po pierwszych wyprawach
macrianus2 Napisano 18 Grudnia 2005 Napisano 18 Grudnia 2005 mam ten sam dylemat, ale w zasadzie jestem zdecydowany na blacka elite. podoba mi sie tez mx comp eta, ale niestety jest troche za drogi. jesli chodzi o colia to 105mm skoku bez blokady to jak dla mnie troche za duzo. z roch shoxow fajna jest reba, ale znow na przeszkodzie staje cena.
BART_osz Napisano 19 Grudnia 2005 Napisano 19 Grudnia 2005 z roch shoxow fajna jest reba, ale znow na przeszkodzie staje cena. ee tam sa tez po przystepnych cenach
Chattab Napisano 3 Kwietnia 2009 Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam! Przymierzam się do złożenia (w przyszłym sezonie) w miarę porządnego roweru (o szczegółach piszę tutaj: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=49265). W pierwszej kolejności (już teraz) planuję zakup ramy i widelca, a ponieważ jestem w tym temacie raczej zielony, bardzo liczę na Waszą fachową pomoc i oświecenie: 1) Jaki skok będzie odpowiedni do moich "parametrów" (waga - 69 kg, wzrost - 168 cm) i takich zastosowań, o jakich piszę (codzienny dojazd do pracy, weekendy poza miastem - leśne ścieżki, wiejskie drogi, niewysokie góry): 80, 100 czy 120-130 mm? 2) Czy lepszy jest taki amor, w którym obie golenie są w kąpieli olejowej, czy raczej bez oleju? Sprężyna czy powietrze? 3) Dlaczego w wielu amortyzatorach w jednej goleni jest sprężyna, a w drugiej olej? Chciałbym, żeby amortyzator był miękki (dobrze "zbierał" nierówności, nie "odbijał") i miał blokadę skoku. Oto kilku potencjalnych kandydatów wyszperanych na Allegro (mogę na ten cel przeznaczyć 400-700 zł): 1) RST Omega/RL 2) Suntour Duro / Raidon 3) Rock Shox Dart 3 / Tora (który model?) 4) Marzocchi Bomber Z1/Z3/Z5 5) Marzocchi Dirt Jumper 6) Manitou Stance Static / Black Elite / Skareb / Axel Elite 7) ... co jeszcze? Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam, T.
tobo Napisano 3 Kwietnia 2009 Napisano 3 Kwietnia 2009 1. czytaj regulamin - następny raz temat pójdzie do kosza. tym razem naniosłem poprawkę w temacie. 2. co do abc amortyzatorów - przeglądaj forum - tu jest na ten temat wszystko. 3. proponowane przez ciebie widelce są od zastosowania do xc po freeride - a to zupełnie różne sprzęty. 4. do opisanego użytku wystarczy taki który ma maksymalnie 100 mm - i to też zależy od ramy. 5. wybbór widelca pod kątem jego bebechów zaleźy od stylu jazdy i jej intensywności. im intensywniejsza eksploatacja tym bardziej zalecana bardziej skomplikowana konstrukcja ze względu na mnogośc moźliwości ustawnienia sprzętu pod siebie plus to że zazwyczaj widelce o wielu usprawniających jego pracę dodatkach są lepsze niż ich prostsi konstrukcyjnie bracia. 6. zaproponowałeś widelce o dużym rozrzucie rocznikowym - to czy wybierzesz używkę zaleźeć powinno od jej stanu - chyba ze wskazany tu black lub z1 są nowe.
Chattab Napisano 4 Kwietnia 2009 Napisano 4 Kwietnia 2009 Posypuję głowę popiołem i konkretyzuję nieco swoje zapytanie. Który z amortyzatorów wymienionych przeze mnie (lub inny) możecie polecić przy następującym założeniu: 1) Rama: Accent El Nino, Author Traction lub Cube Attention (17-18") 2) Skok: 80 lub 100 mm 3) Przeznaczenie: XC (żadne Dirt/Street/Freeride) 4) Raczej z olejem niż bez 5) Stan: nowy (chyba że któryś z używanych "klasyków" będzie bił na głowę te nowe - choć w tym przedziale cenowym nie sądzę) Z góry dziękuję za pomoc (a sam zatapiam się dalej w lekturze forum)! T.
Mod Team bogus Napisano 4 Kwietnia 2009 Mod Team Napisano 4 Kwietnia 2009 Rock Shox Tora 318/Recon lub Suntour Epicon.
Fifi Napisano 4 Kwietnia 2009 Napisano 4 Kwietnia 2009 Zdecydowanie Tora. Na Recona w dobrej wersji Ci nie starczy.
Chattab Napisano 5 Kwietnia 2009 Napisano 5 Kwietnia 2009 A gdybym chciał dołożyć do Manitou R7 lub RS Pilot (względnie Marzocchi MX Pro - w podobnej cenie co Tora) - ma to sens? Czy Tora będzie optymalna (wystarczy) do jazdy po mieście/XC? I wreszcie, czy Tora 318 jest dużo lepsza od Tory 302 (na czym polega różnica?)? PS. Przepraszam, że tak zasypuję tymi pytaniami.
Mod Team bogus Napisano 5 Kwietnia 2009 Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2009 Różnica polega głównie na tłumieniu. W 318 jest MC, a 302 jeśli dobrze pamiętam zmodyfikowany HC. MC jest oczywiście lepszym systemem.
Nawrotek Napisano 5 Kwietnia 2009 Napisano 5 Kwietnia 2009 a ja jestem za blackiem - dobre forki i stosunkowo tanie
Wax Napisano 5 Kwietnia 2009 Napisano 5 Kwietnia 2009 Ja bym IMO brał Torę 318, sprawdzona, w miarę sztywna, przy dobrym stosunku jakości/cena, tylko wagowo trochę kiepsko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.