yakor Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Witam. Mam w swoim Batavusie dosyć nietypową (wiekową?) korbę Shimano FC TS70 (42/32/22). Dwie tarcze - 42 i 32 nadają się do wymiany. Mam dwie możliwości: - wymienić same tarcze (standrd 104/64) - koszt ok. 70 zł, - zmienić korbę na Shimano ALIVIO FC-M410 (ok. 100zł) lub Shimano ACERA FC-M341 (ok. 90zł). Skłaniałbym się ku drugiemu rozwiązaniu, gdyby nie problem polegający na tym, że suport do mojej obecnej korby to 117,5mm a zalecane: do M410 to 113mm, do M341 to 123mm. Czy zamontowanie jednej z wymienionych korb jest możliwe na obecnym supporcie? Czy konieczna będzie wymiana suportu? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg80 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Acery możesz nie zamontować na tym suporcie bo istnieje taka możliwość że wejdzie za głęboko i zębatki oprą się o widełki ramy, ew, ramie korby będzie za blisko ramy. Dodatkowo zapewne nie da się ustawić przerzutki w tym przypadku. Skłaniał bym się do Alivio ale na dwoje babka wróżyła to tylko w sumie nie całe 2mm na stronę, trzeba będzie spróbować, ograniczyć przerzutka od dołu i dać luzu na górze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Raczej na odwrót Alivio może wejść za głęboko. Poza tym za 120 zł można wyrwać Alivio z suportem octalink, a za 150 FC-M520 (chyba) z systemem Hollowtech i suportem octalink. Bardzo fajne korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakor Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Acery możesz nie zamontować na tym suporcie bo istnieje taka możliwość że wejdzie za głęboko i zębatki oprą się o widełki ramy, ew, ramie korby będzie za blisko ramy. Dodatkowo zapewne nie da się ustawić przerzutki w tym przypadku. Skłaniał bym się do Alivio ale na dwoje babka wróżyła to tylko w sumie nie całe 2mm na stronę, trzeba będzie spróbować, ograniczyć przerzutka od dołu i dać luzu na górze. No faktycznie, jak się przyjrzeć, to już obecnie korba jest bardzo blisko widełek więc pozostaje ALIVIO. Mam nadzieję, że te 2mm da się skorygować. W razie czego przełożę tylko tarcze, a ramiona sprzedam na Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rancher Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 mój problem polega na tym że mam korbe szosową mavic i nie wiem czy takie archaiczne blaty sa jeszcze dostępne rozstaw prawdopodobnie 84.6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.