ugupu Napisano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Pomyślałem. Mavic 517 na których zaplotłem koła dobrych parę lat temu nie wykazują praktycznie żadnych oznak zużycia. Jeździłem na nich ja, teraz jeździ moja córka. W sumie mają za sobą grubo ponad 10 tysi km i nic im się złego nie dzieje. Jeśli zaś chodzi o bicie koła to dobrze zbudowane koło trudno doprowadzić do stanu w którym użycie V-ek będzie niemożliwe. Przez wiele lat jeździłem z V-kami i po mieście i po bezdrożach, również w górach i nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeq Napisano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Elvis, dyskusja na temat wyższości tarcz nad v-kami już się skończyła, wypowiedziało się kilka osób o tym, że v-ki moga być lepszym wyborem, bowiem forum jest od tego, żeby pomóc. Bwbw dostał to, czego chciał czyli propozycje tarcz i oprócz tego radę dot. v-ek więc nie widzę w tym nic złego. Poza tym nie wiem jaką Ty obręcz miałeś, że w 2 sezony ją zajeździłeś, jeżdżę na poważnie jakieś 7 lat a tarcze dopiero w tym sezonie kupiłem i jeszcze się z takim fenomenem nie spotkałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamic Napisano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 kubeq, trzeba było pomyśleć o tym że kolega mógł z tą obręczą z Mount Everestu zjeżdzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Ja jakoś ekstremalnie nie śmigam i wykorzystuje swoje hamulce Często wypadam na łąki do lasy, czasami cięższy teren ale to dlatego że mieszkam na wsi... Jeżeli Potrzebujesz w miarę tanich i dobrych hampelków poszukaj an allegro Tektro Auriga Comp 160mm lub Comp PRO. Fajne DZIAŁAJĄCE BDB hamulce i klocki chyba od shimano deore pasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 10 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Podczepię się pod temat. Co będzie najwygodniejsze w obsłudze i bezawaryjne: Shimano 445, LX 585 czy SLX? EDIT: A może 445 z klamkami 505, które kolega podał w pierwszym poście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszek12 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Ja jeżdżę na VB od zawsze i jakoś zawsze hamują ale fakt koledzy przesiadają się na hydraulikę i sobie chwalą Ale jeżdżąc w maratonach na mazowszu wystarczą VB , ale w górach niestety tylko hydraulika !!!1 Jest duzo ZA i PRZECIW góry ,deszcz, błoto no i dochodzą koszty serwisu ,VB dużo tańsze !!! Tylko nie piszcie że pow. 30km/h tylko hydraulika !!!! bo wszystkie szosówki mają VB a tam prędkości na zjazdach dochodzą do 100 km/h !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 11 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 tomaszek12- o ile mnie oczy nie mylą, to w rowerach szosowych nie ma hamulców V-brake. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PopaY Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Też są, ale to raczej w tych najuboższych wersjach, np. Merida Speeder T1. W 99% są to hamulce szczękowe, różnych firm. Także nie można tu absolutnie mówić o tym, że popularne "kolarki" mają V-brake'i. Wyższe modele mają hamulce szczękowe hydrauliczne, których skuteczność hamowania bije na głowie każde tarczówki na szosie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Wybacz, ale delikatnie mówiąc mijasz się z prawdą. Pisz bardziej jako praktyk a nie teoretyk. Katalogi producentów czytać łatwo, wyciągać wnioski już trudniej. Rower szosowy (klasyczny, nie żadna hybryda) ma tak wąską oponę, że nic ponad zwykły szczękowy hamulec nie jest tam potrzebne. O wadzę obu rozwiązań nie ma co wspominać. Powoli robi się OT, niech moderator może zamknie ten wątek i skończy się ta nie wnosząca nic do tematu wymiana zdań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Killer206 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Nie ma co się rozwodzić czy Vki czy Disc, bo na takie typu wywody można było sobie pozwolić jak tarcze dopiero wchodziły na rynek. Dziś najdroższe tarcze są lżejsze niż np. set SD 7 i FR-5 nie licząc linki i pancerza a o pracy to już wogóle nie ma co mówić. Trochę faktów. Przy jeździe w mieście klocki do V-ek powinny starczyć Ci na długo, sezon bez problemu. Jednak jak słusznie ktoś wspomniał, Vki rozregulowują się, trzeba podciągać zarówno linkę jak i z czasem sprężyny. W deszczu hamowanie znacznie spada. Cały układ jest otwarty a więc non stop dostaje się do niego wilgoć i brud. Linkę i pancerze trzeba wymienić przynajmniej raz na sezon. Pomimo tego zaletą jest cena, ale jeśli weźmiemy pod uwagę koszty exploatacyjne już nie jest tak fajnie. Tarcze. Na początku uważano, że są zbędne a siła jaką generują jest aż nadto duża niż wymaga tego jazda XC, co w porównaniu z większą wagą piast, tarcz i samych hamulców jest nieopłacalne. Ale to było kiedyś, dziś średniej klasy tarczówki są porównywalnie ciężkie co do Vek biorąc pod uwagę klamki, szczęki i pancerze. Teraz wiele osób wogóle nie wyobraża sobie wyjazdu w teren na innych hamulcach niż disc. Przy użytkowaniu czysto miejskim, są praktycznie bezawaryjne a dobre klocki przeżyją zakup następnych hamulców. O ile nie naciśniesz na klamkę bez klocków to układ się nie zapowietrzy, ale dla firany warto wymienić olej co rok. Samo odpowietrzanie jest banalnie proste a filmików na necie mnóstwo i w przeciwieństwie do Vek nie trzeba bawić się w wymianę pancerzy i ponowne regulacje etc. Jak dla mnie do jazdy po mieście zarówno hamulce disc jak i V będą OK. Początkowo tani koszt zakupu V będzie mniej opłacalny jeśli weźmiemy pod uwagę eksploatację. Disc to spory wydatek na samym początku, ale dalsze koszty eksploatacyjne są mniejsze a sam układ szczelny, bezobsługowy i bezawaryjny. Jak dla mnie zainwestuj w disc. A najlepiej kup te Deore LX. Dobra cena, dobre heble, będziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaltoman Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Sam się zastanawiam nad tymi SLX-ami, które proponuje na początku sznib. Aktualnie mam ujeżdżone Juicy3, które trzeba ciągle odpowietrzać. Czy po wymianie SLXy będą działały ze starymi tarczami avida, czy jednak trzeba je wymienić na tarcze (też na 6 śrub) Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PopaY Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 A czy hamulce Shimano BR/BL-M445 160mm są w miarę niezłe w codziennym użytkowaniu? Mam na myśli wadliwość. Są one montowane w tegorocznych Krossach A2. Co o nich myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeq Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 @Kaltoman, pozwól, ze zacytuję Andrew'a: Do shimano najlepiej tarcze shimanoDo avida- avidy, hayes, hope Do hayesa - hayes, hope Chodzi o to, by powierzchnia cierna tarczy nie była mniejsza od powierzchni ciernej klocka. Jeżeli klocek jest szerszy od tarczy, to bardzo często zdarza się szarpanie hamulca, jęki, piski. Wygląda więc na to, że lepiej było by zmienić tarcze a najlepiej będzie, gdy zmierzysz (lub znajdziesz kogoś, kto to zrobił)i porównasz pow. cierne tarczy shimanowskiej i avidowskiej jeśsli różnica będzie minimalna to chyba nic się nie stanie gdy założysz zacisk avida na tarczę shimano Możesz też napisać do Andrew'a, jest podobno specem od hampli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 SLX dobrze działają z tarczami G2CS i G3CS we wszystkich rozmiarach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.